Intr-un comunicat de presa primit la redactie de la Sindicatul Salariatilor din Finantele Publice Braila, organism afiliat la Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante si Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici "Sed Lex", se arata ca functionarii publici ai ministerului nu sint sustinuti de stat in actiunile lor. "Datorita legilor existente, avem peste 2.000 de functionari publici care, pentru documente legal intocmite, prin care obliga agentii economici sa respecte legea sau sa plateasca impozitele la stat, sint chemati in judecata ca martori, in cel mai fericit caz.
De cele mai multe ori, pentru a amina plata datoriilor la stat, agentii economici dau in judecata si institutia si acuza functionarul public, iar acesta este obligat pe cheltuiala proprie sa se apere in justitie, fara ca statul in numele caruia a actionat sa-l apere. In conditiile mentionate, functionarii Ministerului Finantelor sint supusi unor presiuni care-i determina sa fie timorati pe perioada actiunilor de control", se arata in document.
Un alt aspect reliefat in comunicat este interventia politicului in activitatea institutiei, in sensul ca "senatori, deputati sau politicieni locali ameninta functionarii publici care incearca sa-si faca datoria la firmele protejate de politicieni".
Nu in ultimul rind, sindicalistii sint nemultumiti de lipsa unui salariu care sa motiveze actiunile functionarilor publici din acest segment de activitate, "media salariului net fiind de 480 lei RON, sub media pe economia nationala".
Contactat telefonic, liderul sindicatului salariatilor din Finantele Publice Braila, Petre Latiu, nu a dorit sa argumenteze si sa particularizeze, in plan local, acuzele extrem de grave privind interventia politicului in activitatea institutiei. Totodata, el a refuzat sa exemplifice cazurile in care functionari din Finantele brailene ar fi fost tiriti in instante de catre agenti economici cu debite la stat.
"Deocamdata vorbim la modul general, nu in plan local. Nu putem da nume. Nu avem inca dovezi. Insa foarte multi colegi care se duc in controale se trezesc amenintati cu tot felul de telefoane", ne-a declarat Latiu. In pofida insistentelor noastre, liderul de sindicat a refuzat sa ne ofere vreun nume sau macar numarul functionarilor care ar avea probleme de genul celor invocate in comunicatul de presa.
"Vom organiza, miercuri, o conferinta de presa in care vom spune mai multe", a conchis Petre Latiu, "mai multe" insemnind de fapt problemele salariale si timpul de munca al functionarilor din Finante.