Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Functia de director de scoala tot nu atrage profesorii

In urma cu citeva zile s-a finalizat concursul pentru posturile de directori de licee, scoli si gradinite. Au fost inscrisi la concurs 48 de candidati, din care 13 pentru gradinite, 13 pentru scolile din mediul rural, 16 pentru scolile din mediul urban si 7 pentru licee sau grupuri scolare. Pentru functiile de director de gradinite au promovat 9 candidati, pentru scolile din mediul rural au promovat 4 profesori pentru functia de director si 2 pentru functia de director adjunct. Pentru posturile de directori ai scolilor generale din mediul urban au fost admisi 4 candidati pentru functiile de directori si alti 3 au fost admisi pentru functiile de director adjunct. Pentru posturile de directori in mediul urban, 4 candidati au fost respinsi, unul eliminat si altul neprezentat din motive medicale. Pentru posturile de director adjunct au fost doi respinsi si un neprezentat. Pentru posturile de director la liceu, a fost admis un candidat si respinsi alti doi, iar pentru posturile de director adjunct trei au fost admisi, iar concursul pentru celalalt candidat a fost aminat pentru data de 15 decembrie, pentru ca noul director nu are inca numirea de la minister si, conform legii, acesta trebuie sa faca parte din comisia de examinare. Pentru doua scoli din mediul rural, Traian si Urleasca, au candidat profesori titulari din mediul urban, insa in urma concursului a fost admis numai cel de la Traian, cel de la Urleasca fiind respins. De asemenea, la opt unitati scolare au fost cite doi candidati pe loc.
"Fata de cealalta sesiune de concurs, se mentine lipsa de interes pentru calitatea de director in mediul rural. O explicatie ar fi aceea ca pentru ocuparea functiei cel admis trebuie sa intruneasca minim 90 de puncte si ele sint greu de obtinut, pentru ca majoritatea colegilor din mediul rural acceseaza dificil informatiile si cursurile de perfectionare. Cele mai multe probleme la concurs le-au ridicat insa subiectele de legislatie. Se cere o buna cunoastere a legislatiei, macar a documentelor importante. Cei care au experienta manageriala s-au descurcat mai bine. O problema a celor care au pierdut examenul a fost aceea ca nu au tratat cu foarte multa atentie legislatia, insa am vazut si foarte multi colegi cu buna pregatire si la care s-a cunoscut preocuparea pentru a cunoaste legea", a expliccat inspectorul responsabil de managementul scolar, Victoria Negulescu.
Numirile profesorilor care au fost admisi pentru a ocupa aceste functii se vor face abia dupa ce vor fi avizate de Consiliul Local. La concurs au fost prezenti, cu statut de observator, reprezentanti ai Consiliului Local si ai parintilor. Inspectorul Victoria Negulescu a spus ca in timp ce reprezentantii CL s-au implicat in proces, au privit cu ochi critic tot ce s-a intimplat, reprezentantii parintilor au avut o prezenta pasiva, insa Inspectoratul Scolar considera ca acesta este abia primul pas si ca pe viitor se vor implica mai mult si parintii.
Pentru posturile unde nu s-a prezentat nimeni sau cele unde nu a fost nici un admis, se vor face numiri cu detasare, acestea urmind a fi ocupate de aceleasi persoane ca pina acum sau de altele.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii