Funcționara de la Primăria Ianca acuzată că a eliberat adeverințe false de pensii a scăpat de arestul preventiv | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Funcționara de la Primăria Ianca acuzată că a eliberat adeverințe false de pensii a scăpat de arestul preventiv

* în data de 10 martie, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au admis contestaţiile formulate de inculpatele Pavel Romica şi U. V.  şi au respins propunerea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi privind arestarea preventivă a inculpatelor * s-a dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, faţă de cele două inculpate, de la data de 10 martie şi până la data de 8 aprilie * pe 3 martie, magistraţii Tribunalului Galaţi dispuseseră arestarea preventivă a celor două femei reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acuzate de fapte de corupţie

 

 

 

 

Inculpatele reţinute de Direcţia Naţională Anticorupţie şi arestate preventiv de prima instanţă, în cazul adeverințelor false de pensii de la Primăria Ianca, au reuşit să scape din spatele gratiilor. Măsura arestului preventiv dispusă faţă de inculpatele Pavel Romica, angajata de la Primăria Ianca, şi U. V., persoană fizică, a fost înlocuită cu arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistraţii Curţii de Apel Galaţi, inculpatele fiind puse în libertate, însă cu anumite obligaţii impuse. Decizia arestului preventiv a fost luată în data de 3 martie, la Tribunalul Galaţi, însă inculpatele au formulat contestaţie, iar la instanţa superioară au obţinut câştig de cauză. Ajunseseră în spatele gratiilor inculpata Pavel Romica, referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei Ianca, care ar fi primit de la 71 de persoane suma totală de 213.000 lei, dar şi persoana fizică U.V. acuzată de dare de mită. Acum, inculpatele s-au mutat în arest la domiciliu.

Admite contestaţiile formulate de inculpatele Pavel Romica şi U. V. Desfiinţează încheierea de şedinţă din data de 03.03.2022 pronunţată de judecătorul de la Tribunalul Galaţi şi, în rejudecare: Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Galaţi privind arestarea preventivă a inculpatelor. Dispune luarea faţă de inculpata Pavel Romica cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită in formă continuată, fals intelectual in formă continuată, complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de abuz in serviciu in formă continuată, a măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile de la data de 10.03.2022 până la data de 08.04.2022 inclusiv. Impune inculpatei obligaţia ca e durata măsurii preventive a arestului la domiciliu, să nu părăsească imobilul din oraş Ianca, fără permisiunea judecătorului de drepturi şi libertăţi a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, după caz. Pe durata arestului la domiciliu inculpatei în revine obligaţia de a nu comunica cu inculpata U. V. şi cu alte persoane. Măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.  Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei Pavel Romica de sub puterea mandatului de arestare preventivă din 03.03.2022, emis de judecătorul de la Tribunalul Galaţi.

Dispune luarea faţă de inculpata U. V. cercetată pentru infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă in formă continuată, dare de mită in formă continuată, a măsurii arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile de la data de 10.03.2022 până la data de 08.04.2022 inclusiv. Pe durata măsurii preventive a arestului la domiciliu, impune obligaţia să nu părăsească imobilul din oraş Ianca, fără permisiunea judecătorului. Inculpatei U. V. în revine obligaţia de a nu comunica cu inculpata Pavel  Romica şi cu martori. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei”, este soluţia dispusă în data de 10 martie la Curtea de Apel Galaţi.

Reamintim că  Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus, în primă fază, măsuri preventive într-un dosar penal privind eliberarea de adeverințe false necesare pentru obținerea de pensii sociale minime C.A.P. (Cooperativa Agricolă de Producție). Pe 2 martie, au fost efectuate percheziții la mai multe locații de pe raza județelor Buzău, Vrancea și Brăila, printre care și la Primăria orașului Ianca. S-a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatei Pavel Romica, referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului  Ianca, dar sunt cercetate și alte persoane. Pentru a elibera adeverințe, aceasta ar fi primit suma totală de peste 200.000 lei, de la 71 de persoane. A mai fost reținută și o persoană fizică, pentru dare de mită. În acest dosar sunt cercetate mai multe persoane, fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar față de trei persoane fizice. ”În cursul zilei de 2 martie, au fost efectuate percheziții la mai multe locații de pe raza județelor Buzău, Vrancea și Brăila, printre care și la următoarele instituții publice: Primăria orașului Ianca, Casele Județene de Pensii Buzău și Vrancea și Oficiile Poștale Județene Brăila și Vrancea. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2018, inculpata Pavel Romica, în calitatea menționată mai sus, împreună cu alți doi inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, grup care și-ar fi desfășurat activitatea până în luna februarie 2022. Prin această «asociere» membrii grupului ar fi urmărit obținerea unor venituri nelegale din eliberarea de adeverințe false, prin care unor persoane li se atesta în mod nelegal vechimea în muncă la Cooperativa Agricolă de Producție (C.A.P.) Ianca, județul Brăila, astfel încât să poată obține pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Națională de Pensii. În perioada respectivă, inculpata Pavel Romica, în calitate de referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului Ianca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi pretins și a primit, în mod direct sau prin intermediari, de la 71 de persoane, suma totală de 213.000 lei, în schimbul completării, semnării și eliberării adeverințelor false”, au stabilit procurorii DNA.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro