"Chiar dacă sindicaliştii din învăţământ cu care «SED LEX» se solidarizase au amânat acţiunea de protest, alianţa sindicatelor funcţionarilor publici avea oricum programată derularea unei greve japoneze organizate sub egida «Greva pentru responsabilitate guvernamentală». Prin această acţiune încercăm să determinăm elaborarea unei noi legi unice de salarizare, care să fie echitabilă faţă de salariaţii din sistem. În plus, cerem păstrarea locurilor de muncă şi a drepturilor de ordin salarial deja câştigate. De asemenea, cerem anularea ordonanţei privind deconcentratele, care nu face altceva decât să politizeze sistemul instituţional. Mai rămâne să scoată un act normativ prin care să poată schimba pe criterii politice preoţii şi groparii, pentru că primii paşi în acest sens deja s-au făcut prin OUG nr. 37/2009", a punctat reprezentantul local al Alianţei "SED LEX", Laţiu Petre.
Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor "SED LEX" are în componenţă Federaţia Naţională a Sindicatelor Muncii şi Protecţiei, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală şi Federaţia Sindicatelor Statisticienilor din România.
Reamintim că Biroul executiv al Alianţei "SED LEX", reprezentând 72.130 membri de sindicat, reunit în şedinţa extraordinară, a hotărât, săptămâna trecută, declanşarea acţiunilor de solidarizare cu protestele profesorilor prin organizarea unei greve de tip japonez, pe data de 5 mai.