Funcţionarii Primăriei, instruiţi de ofiţerii DGA să se ferească de corupţie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Funcţionarii Primăriei, instruiţi de ofiţerii DGA să se ferească de corupţie

• asta au aprobat consilierii municipali în cadrul ultimei şedinţe ordinare pe 2017 • protocolul cu Direcţia Generală Anticorupţie are o valabilitate de un an de zile, cu posibilitate de prelungire automată • acesta vizează informarea angajaţilor Primăriei în vederea prevenirii săvârşiriii faptelor de corupţie • proiectul de hotărâre este cu atât mai interesant, în contextul tensiunilor de la nivel naţional privind lupta anticorupţie şi modificările aduse la Legile Justiţiei, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală

 

Consilierii municipali au aprobat un protocol de colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) pentru a instrui angajaţii Primăriei în vederea prevenirii sărvârşirii faptelor de corupţie. Proiectul vine într-un context extrem de interesant, având în vedere tensiunile de la nivel naţional privind modificările controversate aduse de parlamentarii PSD - ALDE - UDMR la Legile Justiţiei, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Chiar şi aşa, trebuie precizat că această colaborare dintre Primăria Brăila şi DGA vine la solicitarea procurorilor, prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila. Potrivit raportului proiectului de hotărâre, DGA-ul a solicitat pe 12 decembrie încheierea unui astfel de protocol de colaborare cu Municipiul Brăila, cu scopul de a informa angajaţii Primăriei în vederea prevenirii săvârşirii faptelor de corupţie.

Practic, în cadrul parteneriatului, DGA va desfăşura o serie de activităţi. “La solicitarea Primăriei, reprezentanţii DGA anume desemnaţi participă, în calitate de invitaţi, la întâlniri în cadrul cărora personalul Primăriei să fie informat cu privire la competenţele DGA şi să beneficieze de educaţie anticorupţie în vederea creşterii gradului de conştientizare a consecinţelor şi fenomenului corupţiei. Acordă expertiză de specialitate Primăriei în domeniul prevenirii corupţiei. Participă la conferinţe, simpozioane, seminarii organizate pe probleme de interes comun, ocazie cu care se prezintă competenţele conferite de lege sau activităţi specifice derulate de DGA. Susţine schimbul de experienţă şi bune practici pe tema eticii şi integrităţii precum şi lupta împotriva corupţiei. Participă la sesiuni de promovare a mesajelor anticorupţie împreună cu personalul Primăriei, adresate cetăţenilor”, se arată în cadrul protocolului de colaborare.

La rândul său, Primăria Brăila s-a angajat să organizeze activităţi de informare anticorupţie a personalului; şedinţe, grupuri de lucru comune, seminarii sau conferinţe pe teme de integritate, de prevenire a corupţiei; promovarea mesajelor campaniilor DGA la evenimentele organizate; să sprijine DGA, în calitate de partener, în campaniile de conştientizare adresate cetăţenilor şi să pună la dispoziţie date statistice privind rezultatele activităţilor de interes comun desfăşurate prin reprezentanţii desemnaţi, în scopul informării prealabile, reciproce şi eficiente.

 

Proiectul a stârnit ironii în rândul consilierilor municipali

Trebuie punctat că protocolul are o valabilitate de un an şi intră în vigoare la data semnării de ambele părţi. În lipsa unei notificări prealabile cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea valabilităţii, acesta se prelungeşte în mod succesiv, cu câte un an. Din motive obiective, protocolul poate fi denunţat unilaterat şi înainte de împlinirea perioadei de un an, cu înştiinţarea prealabilă în scris a celeilalte părţi.

Subliniem că acest proiect de hotărâre le-a atras atenţia membrilor CLM Brăila la momentul votului şi imediat după ce a fost aprobat în unanimitate au apărut şi câteva ironii PSD vs. PNL. Practic, PSD-istul Sorin Boşneag, deranjat de faptul că liberalii s-au abţinut în bloc la câteva proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi, a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că la acest proiect ce vizează DGA-ul “nu mai sunt abţineri”.”Păi cine o să fie împotrivă?!”, s-a auzit din tabăra PSD.

“Sunt în altă parte cei care se vor abţine la un astfel de proiect. Nu sunt aici!”, a conchis consilierul municipal PNL Petrică Popa uşor iritat de reacţia social-democraţilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro