Federaţiile sindicale importante din administraţia publică, reprezentând circa 70% din salariaţii sistemului, au anunţat, ieri, că încep strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale, undeva în septembrie, acuzând Guvernul că tratează "sfidător şi discriminatoriu" angajaţii din administraţie.
Mai precis, sindicaliştii de la Federaţia Sindicatelor din Administraţia Locală - Sed Lex, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică - Publisind şi Federaţia Sindicatelor Pro Administraţie din România (FSPAR), au susţinut o conferinţă de presă comună, ocazie cu care au declarat la unison că, prin adoptarea OUG 27, din 30 iunie 2015, Executivul a demonstrat din nou "batjocura" faţă de această categorie de personal căreia autoritatea publică îi poate stabili o creştere salarială de până la 12%, însă condiţionat de încadrarea cheltuielilor de personal în limita bugetului aprobat, cumulativ cu încadrarea în limita plafonului de cheltuieli de personal la nivelul anului 2014.
Liderii sindicali au arătat că adoptarea OUG amintite a creat, de fapt, un haos şi mai mare în administraţia publică locală, din cauză că documentul poate fi pus în aplicare doar dacă Ministerul Finanţelor Publice majorează plafonul de cheltuieli cu 12 procente.
În aceeaşi ordine de idei, sindicaliştii au subliniat că au solicitat Guvernului convocarea procedurii de conciliere încă din 19 iunie, pentru soluţionarea unei liste de revendicări, însă fără răspunsul scontat.
În esenţă, solicitările sindicale din sectorul public vizează corelarea prevederilor Legii salarizării unitare cu legislaţia specifică funcţiei publice şi legislaţia muncii şi punerea în aplicare a acesteia în regim de urgenţă în acest an. De asemenea, au cerut, printre altele, şi reacordarea unor drepturi suspendate (plata orelor suplimentare, premii, salarii de merit) şi a drepturilor abrogate (al 13-lea salariu şi prima de vacanţă), precum şi acordarea tichetelor de masă/de vacanţă.
În contextul în care Guvernul nu a respectat prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea concilierii, spun sindicaliştii, conflictul de muncă este declanşat la nivelul administraţiei publice. Astfel, urmează să treacă la etapa strângerii de semnături în vederea organizării grevei generale.