Membrii de sindicat ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) au intrat în grevă, astăzi, timp de o oră, de la începutul programului de lucru. Peste 1.000 de angajaţi din Primăria Cluj-Napoca au intrat, astfel, într-o grevă generală de o oră ei încetând activitatea, iar accesul publicului în instituţie a fost interzis, anunţă Mediafax. Potrivit unui comunicat al FNSA, s-a ajuns la acest protest în contextul în care organizaţia a declanşat conflictul colectiv de muncă, dar şi ca o consecinţă a faptului că în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, cei de la FNSA nu au ajuns la un consens în cadrul procedurii de conciliere.
Sindicaliştii FNSA susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim burt pe economie (1.250 de lei pe lună).
"Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală (care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%)", se arată în comunicat.
Printre revendicările formulate: majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre cei care primesc şi cei care nu primesc acest drept. Totodată, sindicaliştii vor ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă.
Sindicaliştii brăileni din cadrul administraţiei locale ne-au declarat că sunt alături de colegii de la Cluj, chiar dacă fac parte din structuri federative diferite. „Aceleaşi revendicări le avem cu toţii. Şi noi ne luptăm pentru rezolvarea problemelor semnalate de colegii noştri întrucât şi în administraţia locală brăileană sunt salarii mici, de exemplu. De aceea suntem alături de colegii din ţară care sunt în grevă, chiar dacă nu s-a întrerupt lucrul la noi. Suntem afiliaţi la o altă federaţie sindicală, este vorba de SED LEX şi avem un calendar de proteste diferit de colegii de la FNSA. Dar repet, revendicările sunt aceleaşi", ne-a declarat liderul local al "Sindicatului Administraţiei Locale al Salariaţilor Primăriei", Ionuţ Bardaş.
Revenind la protestul celor de la FNSA, alte forme de protest sunt programate pentru 12 iulie, când va avea loc o grevă pe toată durata programului de lucru şi pe 19 iulie, când sindicaliştii FNSA vor intra în grevă pe termen nelimitat.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.