Chiar pe 10 decembrie, cind ar fi fost ziua de nastere a poetei Emily Dickinson, in sala Studio a Teatrului "Maria Filotti" s-a jucat, in premiera pe tara, spectacolul "Frumoasa din Amherst", de William Luce, un autor specializat in dramatizarea biografiilor unor oameni ilustri. Spectacolul, pentru o singura actrita, a pus in valoare personalitatea fermecatoare a actritei Monica Mihaescu. O aparitie fina, delicata, te intrebi cum este posibil in secolul XXI, ce te duce pe aripile timpului inapoi in anii 1800, in oraselul Amherst din statul Massachussetts. Odata ajuns in casa poetei, prin fata ochilor li se perinda spectatorilor toate personajele importante din viata Emilyei Dickinson: tata, sora, ce este o prezenta imateriala permanenta, fratele sau, chiar si nepotii, directoarea scolii unde si-a continuat studiile in afara oraselului natal. Totul este spus prin poezie, iar cel care a citit macar citeva poezii ale Emilyei Dickinson le va recunoaste cu mare placere, pentru ca interpretarea actritei Monica Mihaescu te ajuta sa intelegi, te ajuta sa patrunzi spiritul poeziilor. Este un spectacol care traieste, in care te simti implicat, un spectacol cu care traiesti si pe care, in mod sigur, vei dori sa-l mai vezi. Este ca o carte buna pe care o tii pe noptiera si atunci cind sufletul iti plinge, te scufunzi in magia literelor si mergi mai departe.
Pentru cei care nu au citit o poezie in viata lor si care nu inteleg aceasta forma de arta nu este recomandabil sa vina, pentru ca ar produce momente penibile iesind in timpul spectacolului, asa cum au facut doi tineri care nu au priceput nimic din filozofia de viata a Emilyei Dickinson. La realizarea spectacolului au contribuit, alaturi de maestrul regizor Moshe Yassur, asistentul de regie Pompiliu Kostas Radulescu, scenografa Mirela Dauceanu si realizatorii regiei tehnice, Vivi Dehelean si Costel Bud.
In finalul spectacolului, regizorul, Moshe Yassur si actrita Monica Mihaescu au stat de vorba cu spectatorii, care s-au declarat incintati de reprezentatie, au aflat amanunte despre cum a prins viata acest proiect, despre viata regizorului, care s-a nascut la Iasi dar traieste de 35 de ani la New York. De remarcat faptul ca un spectator, brailean de origine, care intimplator lucreaza in orasul nostru citeva luni, a laudat conducerea teatrului care reuseste sa scoata atitea premiere de calitate intr-un timp atit de scurt. De altfel, conducerea teatrului a mai fost apreciata si pentru faptul ca a acceptat proiectul propus de actrita Monica Mihaescu si ea braileanca, dar care acum este angajata a Teatrului Foarte Mic din Bucuresti.