Mergi la conţinutul principal

Frigul a ridicat costul intretinerii

Operatorul local de termoficare a finalizat procedurile de calcul si emitere a facturilor pentru energia termica aferenta lunii decembrie a anului trecut, prima luna de iarna in adevaratul sens al cuvintului, cind temperaturile au scazut sub 0 grade Clesius. Astfel, zilele urmatoare, asociatiile de proprietari vor calcula si afisa lista cheltuielilor cu intretinerea. Brailenii racordati sistemului centralizat nu vor avea surprize mari in comparatie cu facturile de anul trecut, promite operatorul de termoficare. El isi bazeaza afirmatia pe date statistice comparative aferente lunilor noiembrie - decembrie din sezonul rece trecut si cel 2007 - 2008. Astfel, in contextul in care pretul energiei termice a ramas neschimbat din noiembrie 2006, aceste calcule indica faptul ca, la capitolul termoficare, diferentele in plus fata de sezonul trecut sint de circa 11 procente. Diferenta, spun specialistii, provine din faptul ca primele doua luni din acest sezon rece au fost mult mai friguroase in comparatie cu aceeasi perioada din sezonul trecut. Dincolo de aceste calcule bazate pe informatii la nivel mediu, exista foarte multe situatii in care unii proprietari au avut de platit intretinere chiar si de 400 lei pentru un apartament cu doua camere. Era de asteptat, spun aceeasi specialisti, pentru ca, odata cu cresterea gradului de debransare la nivelul unui bloc, cresc si dezechilibrele in reteaua de termoficare din aceste imobile, fapt ce conduce inevitabil la costuri mai ridicate cu incalzirea.
De altfel, de teama unor facturi mari la agentul termic, multe asociatii si-au stabilit program propiu de furnizare a caldurii, doar pe timpul noptii. Dar trebuie subliniat ca Guvernul acorda familiilor cu venituri reduse ajutoare pentru incalzire constind in diminuarea in cote procentuale a facturii la incalzire.

5.000 de familii au fugit anul trecut de termoficarea centralizata

Potrivit datelor prezentate de conducerea operatorului local de termoficare - SC "CET" SA, in luna noiembrie 2007 (media temperaturilor exterioare a fost de 4,84 grade Celsius), populatia a consumat aproape 23.500 gigacalorii, mult mai putin decit noiembrie 2006 (media temperaturilor exterioare 7,74 grade Celsius) cind consumul a fost de aproape 26.500 Gcal. Acelasi trend se pastreaza si pentru decembrie 2007 (0,8 grade Celsius) comparativ cu decembrie 2006 (3,03 grade Celsius): circa 27.700 Gcal, respectiv aproximativ 30.500 Gcal. Se constata astfel ca, desi in noiembrie si decembrie 2007 a fost mult mai frig decit in aceeasi perioada a lui 2006, consumul de energie termica pentru incalzire si prepararea apei calde a scazut substantial: in medie 10%. Explicatia este simpla intrucit reiese chiar din situatia privind numarul de apartamente ramase bransate la sistemul centralizat de incalzire, precum si din suprafata echivalent termica a corpurilor de incalzire. Astfel, daca in sezonul rece 2006 - 2007erau bransate circa 25.000 de apartamente cu o suprafata echivalenta termic de circa 275.400 mp, in acest sezon 2007 - 2008 numarul acestora a scazut la circa 20.000 apartamente cu un echivalen termic de aproape 220.000 mp. Astfel, intre cele doua sezoane, au renuntat la serviciile centralizarii circa 5.000 de apartamente insumind o suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit debransate de aproape 55.500 mp. De aici rezulta ca, la nivel de municipiu, din totalul de peste 50.000 de apartamente, SC "CET" mai are arondate mai putin de jumatate.
Tot aici mai trebuie adaugat ca totalul facturilor pentru energia termica furnizata in noiembrie si decembrie 2007 s-a cifrat la aproximativ 8 milioane de lei (80 miliarde de lei vechi), pe cind in primele doua luni ale acestui sezon rece facturile totale s-au cifrat la 7,2 milioane lei (72 miliarde de lei vechi) in scadere, deci, cu 800.000 lei adica 8 miliarde de lei vechi.

Consumul de caldura a crescut cu circa 11% pentru ca acest sezon este mai friguros

Revenind la studiul comparativ 2006/2007 privind valoarea energiei termice facturata populatiei, potrivit calculelor prezentate de "CET" SA, in primele doua luni ale acestui sezon rece, pentru o garsoniera valoarea medie a facturilor aferente consumului de energie termica pentru incalzire a fost de circa 219,55 lei, fata de194,87 lei in noiembrie-decembrie 2006. Astfel, pentru diferenta de circa 3 grade Celsius cu cit a fost, in medie, mai frig in acest sezon, proprietarul unei garsoniere a platit in plus numai pentru incalzire cu circa 11,25%. Acelasi procent se mentine si pentru un apartament cu doua camere unde media consumului de energie termica pentru incalzire s-a cifrat in primele doua luni ale acestui sezon la circa 322,32 lei, comparativ cu 286,35 lei cit a fost in sezonul trecut. In cazul unui apartament cu 3 camere proprietarul are de platit cumulat pentru noiembrie si decembrie 2007 circa 395,89 lei fata de 351,98 lei in aceeasi perioada a anului 2006, de unde rezulta un plus de aproape 44 lei adica 440.000 lei vechi. Diferenta creste ca suma, dar respecta procentul de majorare de circa 11% si in cazul unui apartament cu 4 camere: 498,66 lei pentru noiembrie - decembrie 2007 fata de 443,33 lei cit a fost in aceleasi luni ale sezonului trecut. "Aceste costuri medii care reies din calculele noastre, per total apartamente racordate la sistemul centralizat, sint, intr-adevar, un pic mai mari in aceste doua luni ale sezonului rece 2007 - 2008, dar rezulta in principal din cresterea consumului populatiei in conditiile in care, in aceasta iarna, este mult mai frig decit in sezonul trecut. Spre deosebire de alte orase, in Braila s-a mentinut acelasi pret de facturare a energiei termice pentru consumatorii casnici 140,51 lei/Gcal valabil inca din noiembrie 2006", a explicat directorul general al SC "CET" SA, Ionel Patrascu.

Intretinerea pe decembrie la un apartament cu 2 camere, 4 persoane - aproape 290 lei

Important de subliniat este ca la cheltuielile cu incalzirea si apa calda se adauga si cele legate de consumul de apa rece, gaz metan, plus iluminatul pe scara, salariile pentru personalul asociatiei, cheltuieli gospodaresti, liftul (unde este cazul), reparatii, etc. Daca luam in calcul faptul ca o persoana, in medie, consuma lunar 2 mc de apa rece la care se adauga si celelalte cheltuieli enumerate anterior rezulta ca, lunar, fiecare persoana ar inregistra cheltuieli de circa 25 lei.
Prin prisma celor prezentate anterior de catre "CET", cheltuielile estimative cu intretinerea pentru luna decembrie 2007, de exemplu, ar cifra la urmatoarele valori: pentru un apartament cu o camera, o singura persoana scoate din buzunar aproximativ 144 lei, iar pentru doua persoane, circa 151 lei. In cazul unui apartament cu doua camere, doua persoane ar urma sa plateasca aproape 224 lei, trei persoane - 256 lei, iar patru persoane - 288 lei. Pentru un apartament de 3 camere, 3 persoane vor plati circa 290 lei, iar 4 persoane - un pic peste 320 lei. La un apartament de 4 camere, cu 4 persoane, cheltuielile aferente intretinerii se ridica la circa 369 lei, iar pentru 5 persoane - circa 400 lei.

Apartamentele contorizate au avut consumuri si de 0,4 sau 0,8 Gcal/luna

In ceea ce priveste apartamentele contorizate individual, se poate observa o plaja mult mai larga a consumurilor de energie termica inregistrate. Asta pentru ca fiecare proprietar isi poate regla, in functie de necesitati si posibilitatile financiare, consumul de energie termica. De exemplu, in cazul blocului A12 situat pe bulevardul Dorobantilor, primul condominiu contorizat integral la nivel de apartament, au fost inregistrate in luna decembrie consumuri de la 0,4 Gcal - ceea ce inseamna o factura de circa 56 lei -, pina la 1,4 Gcal (factura de 196 lei). Si la blocul E1 din Radu Negru, consumul variaza intre 0,8 Gcal si 1,5 Gcal, ceea ce inseamna facturi de la 112 pina la 200 pentru agentul termic consumat in luna decembrie pentru incalzire.
In ceea ce priveste proprietarii de apartamente care si-au montat propria centrala pe gaz metan, costurile medii s-au cifrat, in functie numarul de camere, la circa 90 - 200 lei la un consum moderat de energie termica si apa calda.
La cealalta extrema exista situatii in mai multe blocuri din cartiere precum Calarasi IV, Vidin sau Hipodrom unde gradul de debransare este mai mare de 50% administratorii au calculat cote de intretinere care ajuns chiar si la 390 lei pe luna noiembrie, asa cum este cazul blocului 18 din cartierul Vidin, de exemplu.

Debransarea a dat peste cap reteaua de termoficare a blocurilor

"Aceste estimari legate de consumul de energie termica reprezinta o medie intrucit sint multe cazuri in care, intr-un bloc, numarul de apartamente debransate este mare, iar potrivit practicii prost aplicate de conducerile asociatiilor de proprietari, cheltuielile comune sint impartite doar intre apartamentele bransate sistemului centralizat de termoficare. Este ilegal intrucit potrivit Legii 325/2006 privind impartirea cheltuielilor cu incalzirea, tocmai aceasta practica este total interzisa. In mod normal cheltuielile comune ar trebui impartite la toti membrii asociatiei, indiferent de sursa de incalzire pentru fiecare apartament in parte, pentru ca fiecare are o cota din proprietatea comuna a asociatiei", a explicat Ionel Patrascu, directorul general al SC "CET".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro