• casierul Primăriei Zăvoaia, Băduţă Tarău, a sustras 85.000 lei din taxe şi impozite locale, în condiţiile în care, trei ani la rând, nu a fost controlat de nimeni • Tarău a mai fost condamnat, anul trecut, pentru neglijenţă în serviciu, împreună cu actualul şi fostul primar al comunei Zăvoaia • primarul comunei, Stănică Drugău, va fi cercetat pentru neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu, după ce a fost condamnat, deja, la 2.000 lei amendă penală • două foste angajate ale Primăriei Bordei Verde, Mariana Măcreanu şi Cornelia Bicoiu, consilieri locali, au fost trimise în judecată pentru delapidarea sumei de 45.000 lei • banii au fost folosiţi, printre altele, pentru achitarea ratelor lunare aferente unui credit bancar personal
Ilegalităţi şi furturi din gestiune la Primăriile Zăvoaia şi Bordei Verde, date în vileag de funcţionarii Curţii de Conturi şi sancţionate de procurorii Parchetelor de pe lângă Judecătoriile Făurei şi Însurăţei.
Băduţă Tarău, casier la Primăria Zăvoaia, a fost anchetat şi trimis în judecată pentru delapidarea sumei de 85.000 lei proveniţi din taxe şi impozite locale, după ce nu a fost controlat timp de trei ani. Anul trecut, Tarău a mai fost condamnat la 2.000 lei amendă penală pentru neglijenţă în serviciu, fiind obligat să plătească, în solidar cu fostul şi actualul primar de la Zăvoaia, despăgubiri de aproape 35.000 lei. Procurorii de la Însurăţei au disjuns cauza penală şi vor continua cercetările faţă de primarul Stănică Drugău şi faţă de fostul secretar al comunei, Viorel Zodilă, suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu.
Nici Primăria Bordei Verde nu a scăpat de furtişaguri. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au trimis în judecată două foste angajate ale primăriei, Mariana Măcreanu şi Cornelia Bicoiu, care ocupaseră funcţia de consilier local şi care, în perioada 2011 - 2013, au produs o “gaură” de peste 45.000 lei în gestiunea Primăriei Bordei Verde. Banii au fost sustraşi din casierie de Bicoiu, la instigarea inculpatei Măcreanu, care era şi contabil şef, fiind folosiţi, printre altele, la achitarea ratelor lunare aferente unui credit bancar personal.
Curtea de Conturi găseşte ilegalităţi, primarul face plângere penală!
Frauda de la Primăria Zăvoaia a fost dată în vileag la data de 25 august 2015. Însuşi primarul comunei, Stănică Drugău, a formulat plângere penală împotriva casierului Băduţă Tarău, angajat al primăriei, suspectat că şi-ar fi însuşit ilegal peste 86.000 lei din banii instituţiei (taxe şi impozite locale). Plângerea a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei.
Inculpat în două dosare penale, Băduţă Tarău a fost angajat al Primăriei comunei Zăvoaia din anul 2000 şi a ocupat funcţia de referent la Compartimentul de operare rol, încasări impozite şi taxe. În această calitate, precizează procurorii Parchetului Însurăţei, Tarău avea următoarele atribuţiuni, potrivit fişei postului: încasa veniturile instituţiei din impozite, taxe, taxe speciale, păşune, târg; conducea registrul rol unic şi registrul părţii venituri; întocmea şi transmitea situaţiile şi rapoartele statistice solicitate la nivelul Primăriei Zăvoaia sau de Consiliul Judeţean Brăila; răspundea în solidar în ceea ce priveşte disciplina contabilă; depunea zilnic numerarul încasat, conform cerinţelor legale în vigoare; ţinea evidenţa computerizată a contabilităţii; era principalul responsabil cu lichidarea poziţiilor de rol; elibera adeverinţe şi certificate de rol la solicitarea persoanelor.
În dosarul fraudei de la Zăvoaia a fost cercetată, iniţial, şi Cornelia Mirică, contabil, respectiv referent contabil la Compartimentul finaciar-contabil, însă, în cazul ei, procurorii au dispus clasarea. Clasare s-a dispus şi în cazul contabilului şef de la Primăria Zăvoaia, Liliana Radu. Procurorul de caz precizează:
“În cursul anului 2013, funcţionarii Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi a Judeţului Brăila, au efectuat un control la UATC Zăvoaia. În procesul verbal de constatare întocmit (...) Curtea de Conturi a reţinut, printre altele, ca abatere, “neconcordanţe între creanţele bugetului local înregistrate în evidenţa fiscală şi cele raportate în balanţa de verificare”, ca urmare a faptului că nu au fost utilizate programele informatice pentru evidenţierea veniturilor, precum şi lipsa de pregătire a salariaţilor în utilizarea calculatoarelor”.
Singura cheie de la casa de bani era în permanenţă la Băduţă
Pentru remedierea deficienţelor constatate de Curtea de Conturi, Primăria Zăvoaia a încheiat, la data de 5 iunie 2015, un contract de prestări servicii cu SC “Alstolson - Data” SRL Brăila, având ca obiect servicii de transpunere în format electronic, în sensul introducerii în baza de date a platformei software de taxe şi impozite locale ale primăriei, pentru perioada 2009 - iulie 2015.
După introducerea în baza de date a chitanţelor şi prin compararea extraselor de cont de la Trezoreria Însurăţei, privind sumele de bani depuse de casierul Tarău Băduţă, a reieşit o diferenţă de 86.360 lei, motiv pentru care primarul comunei Zăvoaia, Stănică Drugău, a sesizat parchetul. Culmea, potrivit anchetatorilor, prelucrarea bazei de date (privind veniturile încasate şi depuse) a fost efectuată, în cea mai mare parte, în prezenţa lui Tarău, în calitate de casier al Primăriei Zăvoaia.
Pe ani, diferenţele între încasările efectuate şi depunerile la Trezoreria Însurăţei erau următoarele: 26.319 lei în anul 2013, 38.206 lei în anul 2014 şi 21.825 lei în anul 2015. Expertiza contabilă judiciară efectuată pe parcursul urmăririi penale a stabilit că diferenţa de bani încasată de casierul Tarău şi nedepusă la Trezorerie, în perioada ianuarie 2013 - iunie 2015, a fost de 85.093 lei.
Anchetatorii spun că, în virtutea funcţiei, inculpatul Băduţă Tarău s-a ocupat de încasarea taxelor şi impozitelor locale încă din anul 2000, precum şi de depunerea banilor încasaţi la Trezoreria Însurăţei. Trebuie precizat faptul că, până la angajarea, de către primărie, a firmei de consultanţă “Alstolson - Data” SRL, evidenţa era ţinută de casierul Tarău manual. Procurorul de caz precizează:
“În locaţia (casieria) în care inculpatul şi-a desfăşurat activitatea nu avea acces o altă persoană, iar casa de bani a fost încuiată (asigurată) cu o singură cheie ce s-a aflat în permanenţă la inculpat. Profitând de lipsa controlului operativ intern şi indolenţa factorilor de conducere, respectiv a contabilului şef şi a primarului, în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Tarău Băduţă nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător sarcinile de serviciu, în sensul că nu a întocmit în mod corespunzător şi la zi borderourile cu veniturile şi cheltuielile efectuate prin casierie, registrul de casă, documente justificative”.
Astfel, casierul necinstit şi-a însuşit în mod ilegal, în mai multe rânduri - în perioada ianuarie 2013 - iunie 2015 - peste 85.000 lei din vistieria UATC Zăvoaia.
Primarul comunei Zăvoaia, cercetat pentru neglijenţă în serviciu şi abuz în serviciu
În toţi aceşti ani, Cornelia Mirică şi Liliana Radu, angajatele Primăriei Zăvoaia, nu l-au verificat niciodată pe casierul Băduţă Tarău, cu privire la Registrul de casă, încasările şi depunerile de bani efectuate de acesta prin casierie.
Audiate pe parcursul urmăririi penale, Mirică şi Radu au declarat că nu l-au veificat pe Tarău pentru că nu aveau prevăzută această sarcină de serviciu în fişa postului. Într-adevăr, din cercetări a reieşit faptul că Lilianei Radu nu i s-a cerut să verifice periodic casieria primăriei, deşi exista o dispoziţie a primarului în acest sens, emisă la 27 iulie 2012. Cornelia Mirică, cealaltă angajată a primăriei, a precizat că nu a verificat periodic casieria pe motiv că această activitate “era de competenţa celeilalte contabile, Radu Liliana”.
Până la urmă, răspunzător de situaţia creată a fost găsit Viorel Zodilă, secretarul comunei, care “nu a asigurat în condiţii corespunzătoare aducerea la îndeplinire a dispoziţiei primarului din 27 iulie 2012”.
După administrarea probelor şi audierea tuturor persoanelor implicate, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăţei au dispus punerea sub acuzaţie şi trimiterea în judecată doar a casierului Băduţă Tarău, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi delapidare. În ceea ce priveşte abuzul în serviciu pentru care au fost cercetate Cornelia Mirică şi Liliana Radu, procurorii au dispus clasarea, pe motiv că “fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.
Procurorii au dispus, totodată, disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor în cazul primarului comunei Zăvoaia, Stănică Drugău, şi a secretarului comunei, Viorel Zodilă (între timp, acesta a părăsit funcţia de secretar). Drugău şi Zodilă vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi abuz în servicu, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 298 şi art. 297 Cod penal.
Primarul Stănică Drugău a mai fost condamnat, anul trecut, la o amendă de 2.300 lei, pentru neglijenţă în serviciu, pe motiv că nu a dus la îndeplinire măsurile dispuse de Curtea de Conturi, în urma unui control la UATC Zăvoaia, şi nu a dispus încasarea a 42 de amenzi contravenţionale, care, între timp, s-au prescris.
Fostul primar de la Zăvoaia, Neculai Manole, a fost condamnat şi el la 2.000 lei amendă penală, după ce a dispus acordarea ilegală de ajutor social pentru 36 de săteni care nu îndeplineau condiţiile legale. Alţi doi funcţionari ai Primăriei Zăvoaia, Băduţă Tarău şi Cornelia Mirică, au primit pedepse de câte 2.000 lei amendă, pentru neglijenţă în serviciu. Judecătoria Însurăţei i-a obligat pe cei patru inculpaţi să plătească în solidar UAT Zăvoaia, parte civilă în procesul penal, despăgubiri de 34.720 lei, reprezentând ajutor social acordat nelegal în anul 2009 şi amenzi contravenţionale prescrise. Condamnarea a rămas definitivă.
Furt de 45.000 lei şi la Primăria Bordei Verde
Ilegalităţi au fost descoperite şi la Primăria comunei Bordei Verde.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au dispus, zilele trecute, trimiterea în judecată a inculpatelor Mariana Măcreanu şi Cornelia Bicoiu, foste angajate ale Primăriei Bordei Verde, cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la delapidare (Măcreanu), delapidare şi fals intelectual (Bicoiu). Ambele au ocupat funcţia de consilier la Primăria comunei Bordei Verde şi au pus la cale fraudarea vistieriei locale. Procurorul de caz precizează:
“În calitate de consilier în cadrul Primăriei comunei Bordei Verde, cu atribuţii de contabil şef, în perioada 1 ianuarie 2011 - 30 septembrie 2013, Măcreanu Mariana a instigat-o pe Bicoiu Cornelia să sustragă sume de bani din casieria Primăriei comunei Bordei Verde, solicitându-i acesteia să-i achite contravaloarea anumitor rate lunare aferente unui credit bancar personal (!) şi, totodată, nu a confruntat caietul chitanţier cu borderourile desfăşurătoare ale încasărilor, întocmite de Bicoiu Cornelia şi nici controlul inopinat al casieriei, neoperând în registrele specifice eventualele constatări (...) aşa cum era obligată, conform fişei postului”.
În ceea ce o priveşte pe cealaltă angajată a Primăriei Bordei Verde, Cornelia Bicoiu, trimisă în judecată de procurorii de la Făurei, aceasta a ocupat, de asemenea, funcţia de consilier. În această calitate, Bicoiu şi-a însuşit, în perioada ianuarie 2011 - 30 septembrie 2013, suma totală de 45.567 lei din gestiunea comunei Bordei Verde. Procurorii PJ Făurei precizează:
“Pentru a ascunde sustragerea, atât în interes propriu, cât şi în interesul inculpatei Măcreanu Mariana, a unor sume de bani din gestiunea Primăriei comunei Bordei Verde, inculpata Bicoiu Cornelia a menţionat în fals, în chitanţele pe care le elibera şi în registrele pe care le întocmea, alte sume de bani decât cele reale”.