Potrivit notei de informare remisa de DGASPC Braila, Mirela Smadu (26 ani) mai are trei copii: S.N., in virsta de 6 ani, cu paternitate nestabilita, care prezinta grad grav de handicap, bunica materna fiind asistent personal pentru acesta; S.M., in virsta de un an si patru luni, cu paternitate nestabilita. Cei doi copii au fost gasiti intr-o stare de neigiena corporala. Cel de al treilea copil al femeii, P.G.A., in virsta de 2 ani si zece luni, este singurul dintre frati care beneficiaza de masura de protectie speciala - plasament la la asistent maternal profesionist si se afla in evidentele Centrului de Asistenta Maternala din cadrul DGASPC.
Asistentii sociali care s-au deplasat la domiciliul Mirelei, au constatat ca femeia este oligofrena, motiv pentru care dialogul cu aceasta s-a desfasurat anevoios. Femeia nu constientizeaza responsabilitatile ce ii revin in cresterea si asigurarea nevoilor primare ale copiilor. De asemenea, sprijinul acordat de bunica materna, care este totodata si asistentul personal al micutului cu handicap, nu exista, reiesind clar ca nici bunica nu este preocupata de soarta celor doi copii.
In locuinta formata dintr-un hol si doua camere insalubre, asistentii sociali au gasit o masa acoperita de un maldar de haine murdare, ale caror provenienta se banuieste a fi de la ghenele de gunoi. !n afara de faptul ca locuinta era neaerisita, se vedea clar ca, in acea casa, nu se mai facuse igienizare de foarte mult timp. "Inca de la intrare, s-a observat gradul ridicat de insalubritate, in hol aflindu-se ambalaje murdare, in casa fiind un miros pestilential, accentuat si de fumul produs de o soba improvizata" a declarat Simona Cimpoaie, director general adjunct al DGASPC. Potrvit sursei citate, ignorarea celor mai elementare norme de igiena era evidentiata si de vestimentatia mamei. "Dupa cum au constatat asistentii sociali, hainele acesteia prezentau urme caracteristice starii fiziologice in care se afla o femeie imediat dupa nastere" a mai declarat directorul general adjunct Simona Cimpoaie.
In urma aspectelor constatate, care evidentiaza gradul ridicat de risc in care se afla cei doi copii, determinat de conditiile insalubre in care acestia traiesc, incapacitatea Mirelei Smadu de a indeplini rolul parental, inexistenta suportului asigurat de bunica materna, specialistii DGASPC au propus familiei instituirea unei masuri de protectie speciala, prin plasamentul in regim de urgenta a celor doi copii. Ei s-au lovit, insa, de refuzul categoric al celor doua femei.
"In consecinta, institutia noastra a initiat procedura de solicitare catre instanta judecatoreasca de emitere a unei ordonante presedintiale pentru plasarea in regim de urgenta a micutilor, in conformitate cu virsta si nevoile specifice fiecaruia" a declarat, in incheiere, Simona Cimpoaie.