Reprezentantii francezi au prezentat structurile administrative din Ministerul Culturii din Franta. "La ei exista directii regionale ale afacerilor culturale, create in 1977, care au ca obiectiv patrimoniul cultural, aplicarea legislatiei patrimoniului cultural si valorizarea patrimoniului. Fiecare directie are compartimente de informare si documentare, de logistica, arheologie, monumente istorice si un serviciu de evidenta. Primariile la ei nu au responsabilitati pentru avizarea monumentelor, ci numai aceste directii regionale. Pentru ei intotdeauna interesul monumentului primeaza. Nici comisiile regionale nu se ocupa de avizare, ci numai de problemele tehnice care ridica dificultati in restaurare. Ei au mai explicat partii romane ca trebuie luptat pentru schimbarea mentalitatii fata de patrimoniu, ca politicile publice in domeniul culturii trebuie sa incorporeze principiile UNESCO pentru diversitate culturala. Chiar daca nu sint bani, o buna organizare poate compensa problema financiara. Ambasadorul Frantei a spus ca pentru a duce la bun sfirsit aceste politici trebuie vointa politica, mai ales ca domnia sa a subliniat potentialul cultural al Romaniei si ca ar fi pacat sa nu se exploateze acest lucru, mai ales ca patrimoniul cultural are rolul de a proteja memoria colectiva" a explicat directorul Ana Harapescu. In Franta exista 42.000 de monumente istorice, din care 1.200 sint moderne, adica sint construite dupa 1920, exista 4.500 de santiere de restaurare, exista si monumente istorice peisagere. Dintre aceste monumente, jumatate au proprietari privati. Ministerul Culturii din Franta a fost infiintat in 1959, fiind mai tinar decit omologul din Romania. Acesta a fost condus pentru prima data de scriitorul Andre Malraux, care a initiat in 1962 o lege care continea un plan de salvare si protejare a patrimoniului, legea "Malraux".
"Primarul Constantin Cibu si viceprimarul Daniela Vasioiu imi spun ca aplic cu prea multa rigoare legea si nu este cazul"
Directorul Ana Harapescu a spus ca a constatat, cu prilejul acestui seminar, ca se afla pe drumul cel bun. "Trebuie sa incepem si noi sa tratam la fel de serios problema educatiei in domeniul patrimoniului si al turismului cultural. Ei au expozitii pedagogice, conferinte, ateliere, comisii tematice, iar de imobilele care ar putea fi declarate monumente, patrimoniu de proximitate, se ocupa fundatii. Exista si un mecenat popular, insa acolo donatorii beneficiaza de reduceri importante ale impozitelor daca fac astfel de donatii. Pentru toate acestea este nevoie de vointa politica si nu stiu daca se poate vorbi de asa ceva daca primarul Constantin Cibu si viceprimarul Daniela Vasioiu imi spun ca aplic cu prea multa rigoare legea si nu este cazul. Luni am fost invitata la o intilnire cu persoane implicate in domeniul protejarii patrimoniului chiar de catre Primarie si am fost pusa la zid. A fost o actiune care a semanat mai mult a rechizitoriu numai pentru ca aplic legea, mi s-a cerut socoteala pentru activitatea mea si nu este legal. Mi s-a reprosat ca nu dau avize retroactive, nu accept fatade si termopane colorate pestrit. La aceasta intilnire de la Primarie s-a discutat pe dosare in curs de avizare si acest lucru miroase a trafic de influenta daca un asemenea dosar sta in fata primarului. Sint proiecte avizate de Directia pentru Cultura inainte de a veni eu si acum, cind mergem pe teren, constatam ca nu se respecta proiectele. Celor care lucreaza li se pare ca obtinerea avizului a fost un lucru facil si nu trebuie neaparat sa-l respecte. Eu de acum incolo voi deveni si mai riguroasa in aplicarea legii privind protejarea patrimoniului. Data viitoare, cind voi mai fi invitata la o intinire la Primarie nu voi mai raspunde", a mai spus drd. Ana Harapescu.