Francezii de la GDF SUEZ, furnizorul zonal de gaz metan, au demarat lucrările la prima lor investiţie în energie verde din România, mai precis un parc eolian cu o capacitate de aproape 48 MW, amplasat pe raza comunei Gemenele. Proiectul a fost achiziţionat de la dezvoltatorul imobiliar "Belrom". Aşa cum au explicat proprietarii viitoarei afaceri, acesta va fi primul parc eolian al GDF SUEZ în România şi va produce energie electrică estimată la 130.000 MW anual, adică echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodării din România. Pe suprafaţa cumpărată la Gemenele, (60 de hectare) vor fi aplasate 21 de turbine a câte 2,3 MW, toate produse, livrate şi instalate de către compania Siemens, în timp ce companiile "Viarom" şi "Energobit" vor efectua execuţia construcţiilor civile şi a lucrărilor electrice şi mecanice. Energia produsă de turbinele parcului eolian denumit "Brăila Winds" va fi livrată în Sistemul Energetic Naţional prin intermediul Staţiei de transformare de la Romanu, aparţinând companiei Electrica Muntenia Nord. Francezii sunt serios puşi pe treabă pentru că au anunţat ca termen final de recepţie luna noiembrie 2012, cel târziu primele luni din 2013.
La evenimentul de vineri, 4 mai, echipa de la la GDF l-a avut în frunte chiar pe Eric Stab, CEO al GDF SUEZ Energy România: "acest proiect reprezintă o etapă importantă a diversificării activităţii GDF SUEZ Energy România, prin intrarea pe piaţa de producţie de electricitate. Proiectul de investiţie în energia verde, primul din judeţul Brăila, până în prezent, va contribui atât la dezvoltarea economică a zonei, cât şi la prosperitatea socială a comunităţii locale. Dezvoltarea lui se va realiza având la bază trei principii fundamentale: parteneriatul cu autorităţile locale, implicarea în comunitate şi dezvoltarea durabilă". De punctat este faptul că francezii au ţinut să facă un cadou autorităţilor locale din comuna Gemenele: au donat un microbuz destinat transportului şcolar pentru copiii din localitatea Găvani, care vin la grădiniţa şi şcoala din comună. Pentru a răspunde acestui gest, elevii şcolii din Gemenele au pregătit şi au prezentat pe scena Căminului Cultural din comună un program artistic, care a debutat cu un cântec în limba franceză, urmat de o suită de jocuri populare.
GDF SUEZ Energy România, filială a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România având 1,4 milioane de clienţi. Distrigaz Sud Reţele, filiala de distribuţie a GDF SUEZ Energy România a fost înfiinţată în martie 2008 ca urmare a separării activităţii de comercializare de cea de distribuţie. Distrigaz Sud Reţele deserveşte 18 judeţe din sudul ţării, inclusiv Brăila, plus municipiul Bucureşti, gestionând o reţea de distribuţie de aproximativ 17.000 km.
În Brăila sunt 17 contracte de racordare pentru proiecte de parcuri eoliene
Potrivit datelor publice pe pagina de web a Transelectrica, în cazul judeţului Brăila există 17 contracte de racordare în vigoare pentru proiecte de parcuri eoliene cu o putere totală instalată de peste 570 MW. Printre proiecte mari se numără cele două parcuri de turbine eoliene de la Însurăţei, cu o putere instalată cumulată de 126 MW, plus un al treilea de doar 10 MW tot la Însurăţei, urmate de parcul de la Scorţaru Vechi, cu o putere instalată de 93 MW, plus încă unul de 78 MW la Tudor Vladimirescu, altul decât cel al francezilor de la "Eolenvest". De asemenea, mai sunt 4 proiecte a câte 10 MW fiecare, la Urleasca, unul de 28 MW la Surdila Găiseanca, 50 MW la Salcia Tudor, precum şi cel al francezilor de la GDF SUEZ de la Gemenele. Cu o putere instalată sub 10 MW mai sunt proiectele de la Ianca, Bordei Verde, Victoria şi Dudeşti cu 8 MW fiecare, precum şi proiectul de la Cuza Vodă, cu doar 6 MW putere instalată.
În ce priveşte avizele de racordare, Brăila este menţionată cu doar două avize, cu o putere instalată de 183 MW.