Franța a cerut luni Germaniei să renunțe la proiectul major al gazoductului Nord Stream 2 în semn de protest față de reținerea la Moscova a liderului opoziției Alexei Navalnîi, precum și a reprimării violente a protestelor care au loc în țară, scrie AFP, potrivit The Moscow Times.
„Întotdeauna am spus că avem cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect în acest context”, a declarat ministrul Afacerilor Europene Clement Beaune pentru postul de radio France Inter.
Întrebat în mod specific dacă Franța dorește ca Berlinul să renunțe la proiect, Beaune a spus: „Într-adevăr, am transmis deja acest lucru”.
Statele Unite, precum și mai multe țări europene, cum ar fi Polonia, au criticat proiectul Nord Stream 2, spunând că va crește dependența germană și a UE de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz.
Cancelarul german Angela Merkel a insistat asupra proiectului, iar lucrările au fost reluate în decembrie, după aproape un an.
Beaune a declarat că liderii europeni iau în calcul noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza represiunii lui Vladimir Putin împotriva opoziției conduse de Navalnîi, care a fost arestat la jumătatea lunii ianuarie.
Administrația Biden pune presiune pe Merkel
Noua administrație americană este la fel de vehementă împotriva construcției conductei Nord Stream 2, susținută de Rusia, ceea ce reprezintă un obstacol în relația Washington-Berlin.
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, consideră că gazoductul Nord Stream 2 este o „afacere proastă pentru Europa” a anunţat Casa Albă. El spune că administraţia sa va reexamina sancţiunile privind acest proiect incluse într-un proiect de lege adoptat în mandatul fostului preşedinte Donald Trump
Poziția SUA a fost clarificată de Antony Blinken, persoana desemnată de Joe Biden pentru a ocupa funcția de secretar de stat. Blinken a declarat că este „hotărât” să facă tot ce poate pentru a preveni finalizarea priectului Nord Stream 2 care ar urma să conecteze gazul rusesc la piața europeană printr-un gazoduct care va lega Rusia de Germania.