FOTO/VIDEO: Polițiștii și jandarmii brăileni au început verificarea respectării restricțiilor de circulație impuse după ora 22 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

FOTO/VIDEO: Polițiștii și jandarmii brăileni au început verificarea respectării restricțiilor de circulație impuse după ora 22

* la prima astfel de acțiune, au fost invitați și jurnaliștii * verificările vor continua seară de seară, până la noi precizări și reglementări legislative * cei care ies din casă noapte trebuie să prezinte oamenilor legii adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere în care să precizeze motivul pentru care se deplasează

 

De luni seară, au intrat în vigoare prevederile Ordonanței militare nr. 2 din 21.03.2020, referitoare la restricția circulației în intervalul orar 22.00-06.00. Polițiștii și jandarmii brăileni au început să verifice respectarea acestor măsuri, iar la prima astfel de acțiune au fost invitați și jurnaliștii locali. După ora 22.00, oamenii legii au început să oprească toate mașinile aflate în trafic, solicitând șoferilor documentele și adeverința eliberată de angajator (pentru cei aflați în timpul serviciului) sau declarația pe proprie răspundere. Jandarmii transmit, prin megafoane, mesajele autorităților pentru cetățeni.

Verificările vor continua în fiecare noapte, iar cei care nu respectă măsurile impuse prin ordonanța militară riscă sancțiuni între 100 și 5.000 lei pentru persoane fizice și, respectiv, între 1.000 și 70.000 de lei, pentru persoane juridice.

Reamintim că în intervalul orar 06.00-22.00 se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței să se efectueze numai pentru câteva motive, în timp ce pe timp de noapte recomandările devin obligații, potrivit ordonanței militare. Motivele sunt:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Reprezentanții Poliției au oferit detalii despre modul în care se desfășoară verificările, dar și cum trebuie completată declarația pe propria răspundere. „Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Totodată, conform prevederilor ordonanței militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Atenție, aceste măsuri nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală!”, au transmis aceștia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro