• deşi pandemia a afectat toată industria organizării de evenimente, Lucian Crestez, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din Brăila, susţine că există şi efecte pozitive • un exemplu ar fi instalarea “unei noi normalităţi”, în care oamenii şi-au reevaluat lista cu priorităţi şi au început să acorde mult mai multă atenţie lucrurilor mărunte • “pandemia a distanţat fizic oamenii, dar i-a apropiat şi mai mult din punct de vedere al relaţiilor dintre ei”, susţine fotograful brăilean
Pandemia cu care ne confruntăm de la începutul acestui an a afectat cam toate domeniile de activitate. Cum evenimentele ce presupun o adunare mare de oameni au fost interzise, iniţial, şi ulterior au impus un număr limitat de persoane prezente, efectele încă se resimt puternic. Iar de aici facem trecerea către evenimentele fericite din viaţa unui om: nuntă, botez, aniversare etc. Foarte multe cununii au fost anulate sau amânate pentru o dată ulterioară din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, de teamă că virusul s-ar putea transmite foarte uşor. Acest lucru a avut efect de domino pentru fotografi, cameramani, localuri, florării, cofetării, formaţii muzicale, pentru cei care se ocupă de realizarea invitaţiilor, mărturiilor şi mulţi alţii.
Lucian Crestez se numără printre cei mai cunoscuţi fotografi de evenimente din Brăila. La rândul său, a fost nevoit, pentru o perioadă, să tragă „pe dreapta” pasiunea pentru a surprinde momente importante din viaţa oamenilor, aşa cum îi place să spună.
«La nunţi, se pune mai mult accent pe oameni, pe relaţii, şi nu pe obligaţii»
Am stat de vorbă cu acesta pentru a vedea cum anume s-a schimbat activitatea sa şi cum crede că va evolua meseria de fotograf de evenimente în viitor, după ce pandemia se va fi încheiat.
“Aşa cum mulţi au pus lacătul pe uşa afacerii, aşa am pus şi eu lacătul pe agenda cu evenimentele programate. Când nunţile, căci acestea erau «majoritare» în agenda mea, au fost interzise pe timpul stării de urgenţă, practic m-am trezit cu atât de mult timp liber, încât nu ştiam dacă să mă bucur sau să mă gândesc serios să mă orientez spre un alt domeniu de activitate... Glumesc! Nu cred că aş putea vreodată să las aparatul foto deoparte. Îmi place să surprind momente, emoţii, în cele mai diverse locuri. Iar nunţile sunt evenimente foarte încărcate din punct de vedere emoţional, pentru toţi cei prezenţi”, ne-a povestit fotograful Lucian Crestez.
Odată cu reluarea evenimentelor, dar în condiţii de siguranţă (număr limitat de persoane, distanţare etc), cei mai nerăbdători viitori miri au optat pentru organizarea nunţilor, chiar dacă lista invitaţilor s-a subţiat considerabil. Însă Crestez are o altă opinie despre modul în care pandemia a instalat o „nouă normalitate”. Acesta susţine că a observat o bucurie mult mai sinceră pentru revederea celor dragi, ne-a făcut să ne reevaluăm lista cu priorităţi, să acordăm mult mai multă atenţie lucrurilor mărunte. “Nu vreau să supăr pe nimeni, nu asta este intenţia, dar vă spun că am observat o diferenţă între nunţile dinaintea pandemiei şi cele de acum. Într-adevăr, acum ai un număr limitat de invitaţi, ceea ce i-a făcut pe mulţi dintre viitorii miri să ia decizii destul de grele. La cine să renunţi şi pe cine să chemi, fără ca nimeni să nu se supere? Indiferent care au fost criteriile lor în refacerea listei cu invitaţi, vreau să vă spun că observ o bucurie mult mai mare, mai sinceră faţă de ceea ce vedeam înainte. Se pune accent mai mult pe oameni, pe relaţii, şi nu pe interese şi obligaţii. Şi evenimentele sunt mult mai relaxante, deoarece vibe-ul din atmoferă e super frumos. Dorinţa pentru a petrece alături de cei dragi a crescut. Şi să ştiţi că mulţi tânjesc după tradiţionalele şi interminabilele hore”, spune, zâmbind, Lucian.
Şi pentru că a adus în discuţie îndrăgitele hore, fotograful ne-a mărturisit că, din păcate, pandemia îi obligă practic pe oameni să renunţe la tradiţiile specifice nunţilor. “În zona noastră, horele sunt dorite, sunt o tradiţie. Odată ce le-ai interzis, e ca şi când ai şterge un fragment din identitatea noastră, ca brăileni şi români. Şi chiar voiam să vorbim şi despre tradiţiile şi obiceiurile noastre la nunţi, botezuri... Este un alt aspect negativ al pandemiei. Anul 2020 va fi unul destul de trist din această perspectivă. Păi ce era mai frumos la o nuntă decât să furi mireasa la 12 noaptea şi negocierea de după? Şi chiar se crease o modă nouă, miresele furate nu mai erau duse în cluburi, discoteci, ci erau duse la orice altă nuntă, numai a lor nu. Acum, nu mai faci acest lucru, de teamă să nu împrăştii, fără să ştii şi fără să vrei, virusul”, ne-a mai povestit fotograful brailean.
Fotografiile de familie, mai apreciate ca niciodată
Dincolo de efectele negative, Crestez ne-a mai povestit că pandemia a avut însă şi efecte pozitive. În opinia acestuia, pandemia a distanţat fizic oamenii, dar i-a apropiat şi mai mult din punct de vedere al relaţiilor dintre ei. Iar acest lucru l-a văzut în creşterea cererii pentru realizarea sesiunilor foto de familie, imediat după ridicarea stării de urgenţă.
“Pandemia a reîmprospătat conceptul de familie, în sensul bun. Unele familii s-au reîntregit prin întoarcerea acasă a membrilor plecaţi în alte locuri, timpul dedicat familiei a crescut. Lucrurile acestea au condus şi la naşterea unei dorinţe puternice de a transforma momentele în eternitate, adică de a le surprinde în fotografii de familie. Eu, cel puţin, am avut o creştere mare de cereri pentru şedinţele foto de familie. Şi ce e mai frumos decât să surprinzi cele mai sincere îmbrăţişări, acelea dintre o mamă şi copilul său, sub privirea ocrotitoare a tatălui?”, ne-a spus, emoţionat, fotograful Lucian Crestez.
Întrebat cum reuşeşte să creeze amintiri frumoase cu ajutorul obiectivului foto al camerei şi dacă este greu să lucrezi cu copiii, în special bebeluşii, la sesiunile family, acesta a oferit un răspuns interesant: “Consider că este greşit ca un fotograf să creeze amintiri. Rolul unui fotograf este de a surprinde momente, de a surprinde emoţiile, de a surprinde diverse evenimente din viaţa unui om, realizând fotografii. Fotografiile respective devin amintiri pentru subiect. Fotograful nu trebuie să intervină şi să regizeze emoţii. Pentru că atunci nu mai există amintirea. Trebuie să fii cel mai bun fotograf pentru clientul tău, nu să te lupţi pentru titlul de cel mai bun fotograf al Brăilei, al României etc”.
Cei care vor să vadă ce poate surprinde Lucian Crestez prin obiectivul aparatului foto o pot face vizitând site-ul www.crestez.ro.