Foto-expoziția ”Păsări sedentare din România” îi așteaptă pe brăileni în Parcul Monument | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Foto-expoziția ”Păsări sedentare din România” îi așteaptă pe brăileni în Parcul Monument

* expoziția organizată la Secția Științele Naturii a Muzeului Brăilei ”Carol I” prezintă principalele specii de păsări sedentare de la noi * ”Păsările sunt ființe încântătoare, pe care le privim cu interes și bucurie de fiecare dată și al căror cântec îl ascultăm cu plăcere”, a spus dr. Nicolae Onea, coordonatorul fotoexpoziției

 

 

 

 

Vernisată sub coordonarea dr. Nicolae Onea, şeful Secţiei Ştiinţele Naturii (Parcul Monument) a Muzeului Brăilei ”Carol I”, fotoexpoziția ”Păsări sedentare din România” va fi deschisă publicului până în luna aprilie inclusiv.

”Expoziția prezintă principalele specii de păsări sedentare de la noi, însoțite de informații precum încadrarea sistematică a acestora, habitatul, respectiv locurile preferate pentru cuibărit, până la modul în care putem ajuta aceste păsări să supraviețuiască anotimpului rece de la noi. Păsările sunt prezențe obișnuite în viața noastră de zi cu zi, iar ciripitul sau cântecul lor, ori simpla lor vedere, ne bucură de fiecare dată”, a precizat dr. Nicolae Onea la vernisarea fotoexpoziției.

Potrivit specialiștilor de la Științele Naturii, varietatea mare de păsări sălbatice de la noi se datorează faptului că, în țara noastră, întâlnim aproape toate formele de relief și un climat propice. Un număr însemnat din aceste păsări clocesc în țara noastră, în timp ce altele migrează toamna, în căutarea unor condiții mai bune de trai, spre zone cu climat cald. Există, însă, și păsări care rămân permanent la noi, înfruntând condițiile aspre ale iernii. Acestea sunt păsările sedentare.

”Păsările sedentare și-au dezvoltat abilități minunate de adaptare cu ajutorul cărora își pot conserva energia și își pot procura suficientă hrană pentru a supraviețui. Sunt păsări nepretențioase, care nu au nevoie de multă hrană, iar aceasta constă în semințe sau insecte care trăiesc sub scoarța copacilor - ambele fiind surse de hrană care rămân constante iarna. Cu câteva luni înainte de venirea anotimpului rece, păsările sedentare își încep pregătirile: unele se hrănesc din abundență, acumulând grăsimi. Altele, precum țicleanul, își fac provizii de semințe, folosindu-se de crăpăturile copacilor sau alte locașuri înguste, numai de ele știute, din care se vor înfrupta toată iarna”, a mai precizat dr. Nicolae Onea.

În anotimpul rece, conservarea temperaturii este esențială. În acest scop, unor păsări le cresc pene suplimentare, care le vor proteja corpul și îl vor menține cald atunci când temperaturile scad. Altele au capacitatea de a-și umfla penele pentru a crea buzunare cu aer între ele, conferindu-le mai multă izolație. Atunci când stratul de zăpadă este consistent, pentru a se încălzi, păsări precum cocoșul de munte sau ierunca își sapă tuneluri adânci sub zăpadă în care pătrund. Păsările gregare se adună în grupuri mari, uneori câte 60 de păsări laolaltă, într-un spațiu îngust unde stau lipite una de alta, pentru a genera mai multă căldură corporală. Astfel, fiecare individ beneficiază de căldura corporală comună. Alte specii, precum pițigoii, își pot încetini metabolismul și își pot reduce temperatura corporală pentru a reduce pierderile de căldură.

”Păsările sunt ființe încântătoare, pe care le privim cu interes și bucurie de fiecare dată și al căror cântec îl ascultăm cu plăcere. Sunt și foarte folositoare, deoarece consumă un număr imens de insecte dăunătoare pomilor din grădini și livezi, sau arborilor din parcuri și păduri. Sunt viețuitoare care, fără să știe, ne fac viața mai frumoasă”, a mai spus sursa citată.

La vernisarea expoziției au colaborat: Georgiana Papurică, muzeograf, Elena Buzea, referent și Lalu Cristian, conservator la Secția Științele Naturii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro