Fotbalul romanesc are de cistigat in urma anchetei DNA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fotbalul romanesc are de cistigat in urma anchetei DNA

Directorul general al FRF, Ioan-Angelo Lupescu, a declarat, luni, ca ancheta DNA privind transferurile din Liga I trebuie dusa la capat, pentru ca indiferent de rezultatul acesteia fotbalul romanesc va avea de cistigat.
"Aceasta ancheta este spre binele fotbalului, indiferent cum ar fi ea. Daca se gaseste un vinovat sau vinovati, atunci fotbalul se curata de rele si toata lumea va fi multumita. In caz ca cei acuzati vor fi gasiti nevinovati este din nou un lucru bun pentru ca se va vedea ca in fotbalul romanesc nu sint probleme. Asa ca ancheta asta trebuie dusa pina la capat si indiferent care va fi rezultatul ei fotbalul romanesc are de cistigat", a spus oficialul FRF.
Lupescu a mentionat in cadrul sedintei Comitetului Executiv al FRF, care a avut loc, luni, la Casa Fotbalului, ca nu s-a discutat despre scandalul legat de transferurile din Liga I, anchetate de DNA.
Directorul general al FRF declarase, vineri, agentiei MEDIAFAX, ca federatia a ajutat DNA cu aproximativ 700 de dosare in ultimii doi ani, precizind ca in perioada urmatoare urmeaza ca alti 50-60 de impresari sa fie anchetati. Lupescu sustine ca din cauza diferentei dintre sumele reale incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor, Federatia Romana de Fotbal a fost prejudiciata cu o suma mai mare decit cea anuntata de DNA, de 600.000 de euro.
Potrivit unui comunicat de joi al Ministerului Public, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput, in 10 ianuarie, urmarirea penala pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani impotriva unor oameni de fotbal. Acestia sint: Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Gheorghe Copos - actionar majoritar FC Rapid Bucuresti, Sica Puscoci - avocat, Mihai Stoica - fost director al clubului de fotbal Otelul Galati, actual presedinte la Unirea Urziceni, Cristian Borcea - presedintele executiv al FC Dinamo, Jean Padureanu - presedinte al clubului de fotbal Gloria Bistrita, Mircea Stoenescu - fost presedinte la Dinamo, Gheorghe Popescu - fost impresar si Gheorghe Netoiu - fost actionar la FC Dinamo.
Potrivit probelor administrate de procurori, respectiv raspunsurile primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia), precum si din analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara a rezultat ca persoanele respective, impreuna sau in parte, prin tranzactii ilegale si folosire de interpusi, au externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.
Astfel, a adaugat sursa citata, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate. Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a unui numar de 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sinmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire.
Prin faptele respective, cele patru cluburi au fost prejudiciate cu peste zece milioane de euro, reprezentind diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor.
De asemenea, prin neinregistrarea in contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri si implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o suma de peste 1,7 milioane de euro, a adaugat sursa citata.
Totodata, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de catre Federatia Romana de Fotbal procentajul aferent fiecarui transfer, in conformitate cu reglementarile interne, prejudiciul in dauna federatiei totalizind aproximativ 600.000 euro.
In perioada 14-17 ianuarie, toti invinuitii au luat la cunostinta infractiunile pentru care sint cercetati, potrivit art.6 alin3 din Codul de Procedura Penala, a conchis sursa citata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro