Fotbalul privat, “exilat” în județ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fotbalul privat, “exilat” în județ

• Daous Dava Brăila și Luceafărul Brăila vor juca meciurile de pe teren propriu la Romanu • Suporter Club Brăila și FC Brăila vor evolua la Chiscani • Dacia Unirea Brăila va disputa partidele din Liga a III-a la Șuțești • întârzierile la stadionul Progresul (foto) sunt din cauza constructorului care a fost penalizat • când va fi gata, ”Progresul” va fi gratis pentru unitățile școlare, ong-uri și alte entități care derulează acțiuni comune cu Primăria, aprobate de CLM, dar va costa pentru cluburile private

 

Orașul Brăila a fost unul privilegiat din punct de vedere fotbalistic. Avea trei stadioane pe care se putea juca decent, Stadionul Municipal, Stadionul Progresul și Stadionul Chimia. Ultimul a fost câștigat în instanță de Primăria Chiscani și anul acesta, în câteva luni, a devenit prima bază sportivă modernă din județul Brăila. Proiectul “Construire bază sportivă Tip 1, a Stadionului nr. 1, Stațiunea Lacu Sărat, comuna Chiscani”, a început anul acesta în martie și la finalul lunii august această bază sportivă a fost predată de constructor Primăriei Chiscani. Și brăilenii au avut promisiuni în privința reabilitării Stadionului Progresul.

Era vorba despre un proiect comun Primăria Brăila cu Federația Română de Fotbal. Termenul de execuție al lucrărilor prevăzute în autorizație era de 18 luni. Data începerii construcției a fost 28.05.2021, data finalizării construcției 28.05.2023. Dar lucrurile nu au mers așa cum era de așteptat. A trecut un an și ceva de când trebuia să fie gata, dar pe acest stadion nu se poate juca. FRF și-a terminat treaba dar, din păcate, lucrurile pe plan local trenează nu din vina Primăriei ci a constructorului căruia i s-au aplicat penalități, conform unor surse autorizate.

Iar în această situație echipele brăilene, Dacia Unirea, singura din județul nostru care activează în Liga a III-a, Daous Dava Brăila, Suporter Club Brăila, Luceafărul Brăila și FC Brăila din Liga a V-a sunt “exilate” în județ. Dar pentru niciuna dintre ele nu a fost ușor să găsească o soluție prin apropiere.

Stadionul Progresul rămâne în continuare o bază sportivă pe care aceste echipe doresc să joace pentru a limita cheltuielile cu transportul.

 

Gratis pentru unitățile școlare, cu bani pentru cluburile private

Pe de altă parte, de ceva vreme sportul brăilean a fost politizat devenind sursă de declarații politice îndeosebi pentru liberali în duelul lor cu ”partenerii” de guvernare. În acest context, accesul pe Stadionul Progresul pentru cluburile de fotbal a devenit o sperietoare, în ceea ce privește tarifele care vor fi aplicate. ”Societățile și asociațiile private vor plăti accesul pe stadion pe baza unor tarife stabilite în consiliul local”, ne-au declarat surse din administrația locală. Conform acelorași surse, administrația Dragomir are intenția de a promova sportul de masă: ”Stadionul va fi  gratuit pentru grădinițele, școlile, liceele și facultățile cu sediul în municipiul Brăila. De asemenea, ONG-urile și alte entități juridice care au parteneriate cu Primăria Brăila pentru derularea în comun a unor activități cuprinse în calendarul aprobat de consiliul local vor avea accesul gratuit. Instituțiile publice care vor organiza evenimente sau activități pe stadion vor plăti doar utilitățile pentru activitățile fără scop economic”.

Până una alta, echipele din Brăila, ca să poată fi înscrise în competiții, trebuia să transmită organizatorilor, stadioanele pe care vor juca meciurile de pe teren propriu. Astfel că, la noi, toate echipele brăilene vor juca partidele pe teren propriu pe stadioane din județ.

 

Daous Dava Brăila “exilatăși în acest sezon la Romanu

Clubul înființat în 2018 are 50 de fotbaliști legitimați, la nivel de seniori activează în Liga a IV-a, iar formația de copii în competițiile organizate de AJF Brăila.

“Noi ne-am fi dorit să jucăm la Brăila, dar unde? Am căutat soluții în localitățile limitrofe Brăilei pentru a reduce pe cât se poate cheltuielile cu transportul și am reușit să jucăm la Romanu. La nivel de copii am mai găsit înțelegere la Cazasu. Ne chinuim, în sălile de sport ale unităților de învățământ încă nu avem acces și ne antrenăm la Romanu. Noi ne dorim în continuare să jucăm în Brăila, Stadionul Progresul nu este încă gata și, ar mai fi un aspect, să vedem care vor fi costurile să jucăm acolo”, ne-a declarat Petrică Deliu, președintele clubului Daous Dava Brăila.

 

Luceafărul tot la Romanu

Pe stadionul din Romanu, cu un teren cu gazon natural impecabil, va juca echipa locală, Romgal Romanu, care activează în Liga a V-a, Daous Dava Brăila, precum și nou înființata Luceafărul Brăila. Clubul brăilean care i-a lansat în fotbalul mare pe Florinel Coman, fost căpitan de echipă la FCSB, Daniel Bîrligea, titular la CFR Cluj, pe Panait, Gurău care au jucat pe prima scenă a fotbalului românesc și nu numai, dorește să dea continuitate în joc copiilor și a înființat echipe de Liga a IV-a. Dar acești copii trebuie să facă naveta ca să joace în competiția organizată de AJF Brăila.

Și eu mi-aș fi dorit să joc pe Progresul dar deocamdată stadionul nu este gata. Am sunat la mai multe primării din apropiere, evident pentru a limita costurile cu transportul care nu sunt deloc mici și în cele din urmă am găsit înțelegere la Romanu. Jos pălăria în fața celor de la Romanu care ne-au primit să jucăm la ei. Deocamdată facem naveta, când va fi gata Progresul ne vom reorienta, dar depinde de ce costuri vor fi acolo”, ne-a explicat Laurențiu Calu, președintele clubului Luceafărul Brăila.

 

Suporter Club Brăila joacă “acasă”, la Chiscani

Suporter Club Brăila a jucat până acum meciurile de pe teren propriu la Cazasu. A urmat o vară “fierbinte” pentru că varianta Cazasu a căzut iar alte soluții nu existau. Președintele clubului, Marian Oprea, a luat în calcul și varianta de a juca meciurile de pe teren propriu la Galați. Salvarea a venit de la Chiscani, iar Suporter Club Brăila va evolua acolo.

“Toată vara am căutat un stadion în județul Brăila pe care să disputăm meciurile de pe teren propriu și am ajuns la concluzia că, în loc să ne deplasăm la 40-50 de kilometri de Brăila, mai bine jucăm la Galați. Dar în cele din urmă am găsit înțelegere la Primăria Chiscani. Și în felul acesta limităm cheltuielile cu transportul. Așteptăm să fie gata Stadionul Progresul dar, din câte se aude, acesta nu va fi gata până în octombrie. Și ar mai fi un aspect, să vedem care vor fi costurile să jucăm acolo. Noi avem echipă de seniori, foarte mulți copii, vrem să înscriem echipe la trei grupe de vârstă. Ne autofinanțăm și trebuie să alegem cele mai bune soluții”, ne-a declarat Marian Oprea, președintele Suporter Club Brăila.

Tot la Chiscani își va disputa meciurile de pe teren propriu și FC Brăila, formație care a revenit în competiții și va evolua în Liga a V-a.

 

Dacia Unirea Brăila va juca la Șuțești

Joi 22 august, după-amiază, au încetat emoțiile și pentru Dacia Unirea. Comisia de omologare a stadioanelor, din care a făcut parte și un reprezentant al Federației Române de Fotbal, a omologat stadionul de la Șuțești. Cu toate că suprafața de joc este inferioară calitativ celor de la Însurăței, Plopu și Tudor Vladimirescu, acest stadion a putut fi omologat. El avea deja Certificat de securitate pentru că acolo a evoluat și Viitorul Șuțești în Liga a III-a, în sezonul trecut. Problema este că această localitate se află la 44 de km de Brăila, ceea ce implică eforturi financiare destul de mari pentru clubul brăilean. Dar această mică localitate are teren omologat pentru Liga a III-a, iar un oraș dintre cele mai mari din România, cum este Brăila, nu are.

“Deocamdată ne pliem pe ce avem și suntem bucuroși că am găsit înțelegere la Șuțești. Aici va juca echipa de seniori și cele opt formații de juniori. Municipalul nu mai este omologat dar și așa ne-ar fi crăpat obrazul de rușine dacă jucam acolo, pentru că noi, cu echipele de juniori, evoluăm în compania unor adversare din București, Constanța, Slobozia, Tulcea și când vedeau ce este acolo cred că se îngrozeau. Să ne uităm în jurul nostru, Galațiul, Slobozia, Buzăul sunt în Superligă, acolo se poate, la noi nu. Suntem singurul club din județul Brăila care mai activăm în Liga a III-a și care are opt echipe de juniori în competițiile naționale. Pentru fiecare etapă când jucăm acasă trebuie să facem deplasarea la Șuțești. Spectatorii brăileni nu vor mai putea veni să ne susțină. Am tot sperat că va fi dat în folosință Stadionul Progresul. Nici vorbă de așa ceva. Cine știe când se va întâmpla acest lucru. Deocamdată ne chinuim așa cu naveta Brăila – Șuțești”, ne-a declarat un apropiat al clubului de fotbal Dacia Unirea.

 

Stadionul Municipal, un vis apus

Bijuteria Brăilei “Stadionul Municipal”, construit pe fosta locație a micului Stadion “Vasile Roaită”, a fost inaugurat pe 21 august 1974, zi în care s-a derulat și partida Progresul Brăila - Chimia Brăila, scor 4-2.

Inițial, capacitatea stadionului era de 30.000 de locuri însă, după numeroase îmbunătățiri, capacitatea s-a redus la 25.000, ca mai apoi în 2008, după instalarea a 8.000 de scaune la Tribunele I și a II-a, capacitatea să scadă la 20.000 de locuri. În 2012 scaunele de la tribuna I au fost schimbate, s-au montat 2.694 de scaune noi în culorile alb-albastru.

Terenul, acoperit cu gazon natural, era impecabil.

Pe această bază sportivă, echipa brăileană a repurtat victorii în fața marilor rivale din București, Rapid, Steaua, Dinamo.

Dacia Unirea a avut antrenori foarte buni la juniori, Octavian Ulman, Vasile Coteț, Vasile Tudor, “Motoreta” cum era cunoscut ca fotbalist, sau Ionel Iuga. Iar la echipa de seniori au activat nume importante din România, Țiți Dumitriu, Gigi Mulțescu, Vasile Simionaș, Ioan Sdrobiș, Vasile Grosu, Bujor Hălmăgeanu. În mandatele unora dintre aceștia antrenor secund a fost Ionel Iuga. Acesta era cunoscut la acea vreme ca “manta de vreme rea”, era antrenorul care antrena echipa între plecarea unui antrenor principal și instalarea altui tehnician.

Pe stadionul Municipal era una dintre arenele cu cea mai mare medie de spectatori pe sezon din Divizia A.

Dacia Unirea s-a clasat pe locul al șaselea în Cupa Balcanică.

 

Meciuri importante disputate pe Stadionul Municipal:

- 21 octombrie 1990: Dacia Unirea - Rapid București, 1-0

- 10 martie 1991: Dacia Unirea - Steaua București, 1-1, au asistat 23.000 de spectatori

- 19 mai 1991: Dacia Unirea - Dinamo București, 2-1, au asistat 20.000 de spectatori

- 22 septembrie 1991: Dacia Unirea - Rapid București, 1-0

- 3 noiembrie 1992: Dacia Unirea - Etar V. Tarnovo,            0-0 - Cupa Balcanică

- 13 aprilie 1994: Dacia Unirea - Dinamo București, 1-0, au asistat 20.000 de spectatori

“La inaugurare era unul dintre cele mai moderne arene din țară, iar valoarea fotbalului de atunci era la aceeași înălțime. Dacia Unirea se bătea de la egal la egal cu marile forțe ale fotbalului românesc iar tribunele erau arhipline. Cea mai importantă partidă care a avut loc la Brăila pe acest stadion a fost în 1981, un amical România - R.D. Germania. Însă marile puteri ale fotbalului românesc aveau mari probleme când jucau cu noi în Divizia A, actuala Superligă. Era un stadion modern cu care ne mândream. Acum “Municipalul” este o ruină. De ce a ajuns în această stare de degradare ar trebui să ne răspundă cei care l-au avut în grijă, spune Ionel Iuga, unul dintre antrenorii brăileni care a trăit la maximă intensitate acele vremuri fotbalistice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro