Fotbaliști goniți din sat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fotbaliști goniți din sat

* antrenorul clubului Victoria Dedulești, Florin Hanu, reclamă faptul că Primăria comunei Mircea Vodă refuză accesul jucătorilor săi pe terenul de fotbal al localității, chiar dacă este vorba despre o investiție publică de care trebuie să beneficieze toți locuitorii acestei localități * forțată de împrejurări, echipa din Dedulești joacă meciurile de pe teren propriu la Găiseanca * fotbaliștii spun că excluderea s-a făcut pe criterii politice, primarul Ion Ionescu motivează decizia printr-un control al Curții de Conturi * Curtea de Conturi a interzis finanțarea dar Consiliul Local a “exilat” echipa * pentru ambele piedici există soluții legale, dar nu se vrea

 

Localnicii din Dedulești nu mai au voie să folosească terenul de fotbal din localitate, un fapt anormal, ținând cont că aici fotbalul are tradiție. Pentru că toate demersurile făcute la Primăria comunei Mircea Vodă au avut răspunsuri negative, tinerii din această localitate au dorit să-și facă publică problema.

Mai mulți jucători de fotbal, dar și alți locuitori din Dedulești, au sunat la redacție în ultimele săptămâni pentru a-și spune oful. Fiecare a început prin a spune că în localitatea Dedulești există o echipă de fotbal, cu tradiție mare în fotbalul județean, care în acest moment este exilată din motive politice. Mai precis, echipa locală Victoria Dedulești nu mai are voie să joace nici pe terenul din Dedulești, nici pe cel din Mircea Vodă. Pentru că, spun locuitorii, nu vrea primarul care are o altă coloratură politică decât a unora dintre fotbaliștii din satul menționat.

“După alegerile locale din 2020 nu am mai avut voie să jucăm nici la Dedulești, nici la Mircea Vodă. Am cerut Primăriei să ne pună la dispoziție terenul de fotbal și vestiarul din Dedulești pentru a disputa meciurile programate în campionatul Ligii a V-a, sezonul competițional 2021-2022, precum și pentru antrenamente sau meciuri amicale. Am fost refuzați. Ni s-a spus că nu am primit acordul Consiliului Local Mircea Vodă, că nu avem un contract de comodat semnat. Dar am găsit înțelegere la Găiseanca, iar acolo nu plătim nimic. După care lege ni se îngrădește nouă, localnicilor din Dedulești, să jucăm pe terenul localității, sau să fim sprijiniți financiar?”, se întreabă Florin Hanu, antrenorul echipei Victoria Dedulești.

Mai mult, câțiva trecători rugați să comenteze situația au spus că antrenorul Hanu nu ar fi agreat de unii dintre consilierii comunei Mircea Vodă.

Contactat telefonic, primarul Ion Ionescu ne-a declarat că, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi, în acest campionat niciuna dintre cele două echipe ale comunei, Avântul Mircea Vodă și Victoria Dedulești, nu mai primesc fonduri de la Primărie. Cu privire la decizia de a nu permite echipei din Dedulești de a juca în această localitate, aceasta  aparține Consiliului Local Mircea Vodă, declară primarul.

“În urma controlului făcut de Curtea de Conturi nu mai putem ajuta financiar cele două echipe, care sunt private. Ni s-a spus că finanțarea acestora este ca o sponsorizare. Am găsit o cale de a putea ajuta fotbalul. Suntem cu demersurile aproape de final de a constitui un club care să fie în subordinea Consiliului Local Mircea Vodă. Probabil că din toamnă acesta își va începe activitatea. Iar despre celălalt aspect, cel referitor la cedarea gratuită a terenului de fotbal către acest club, nu eu m-am opus ca Victoria Dedulești să joace acolo la ei, ci Consiliul Local. Eu respect legea. Cât privește zvonurile referitoare la neînțelegerile cu antrenorul de acolo, că ar fi o răzbunare politică, nici vorbă. Politica este politică, în cazul de față este cu totul altceva”, spune primarul Ion Ionescu. Ce “altceva”, primarul nu a explicat.

Există totuși o alternativă legală pe care primarul și Consiliul Local Mircea Vodă fie că nu o cunosc, fie că nu doresc să o cunoască. Este vorba despre Legea 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general care spune clar că se pot finanța din fonduri publice structuri sportive care au identitate fiscală și sportivă, pe baza unui proiect. Deci, dacă se vrea, situația disperată în care se află fotbaliștii din Dedulești, care chiar și la meciurile de pe teren propriu joacă tot în deplasare, la Găiseanca, poate reveni la normal, iar sătenii din Dedulești să poată să-și încurajeze copiii și nepoții din teren. Așa cum au făcut-o din 1984, când acest club a fost reînființat.

 

Interzisă la Dedulești, echipa joacă la Găiseanca

Echipa Victoria Dedulești are acum 30 de jucători legitimați în lot, dintre care 20 sunt din Dedulești, ceilalți fiind din localitățile limitrofe. În momentul în care oficialitățile locale au spus că nu pot acorda cu titlu gratuit dreptul de a folosi terenul din Dedulești, conducerea echipei a căutat soluții. Iar în sprijinul clubului de fotbal din Dedulești au sărit mai multe echipe din localități mai apropiate sau mai depărtate. Ceea ce înseamnă că motivele invocate de cei care au puterea de decizie la Mircea Vodă nu prea stau în picioare.

“La începutul lunii iunie 2021, am trimis solicitări către Primăria Mircea Vodă și primar, pentru a obține dreptul de a folosi gratuit stadionul din Dedulești și pentru sprijin financiar. Nicio solicitare nu ni s-a aprobat. Atunci am solicitat sprijin din partea prefecturii Brăila. În urma solicitării noastre, nici Avântul Mircea Vodă nu a mai primit buget din partea Primăriei. S-a anulat atunci, în 2021, hotărârea de Consiliu Local prin care se spunea că o singură echipă va primi bani de la Primărie, cea din Mircea Vodă. Știu că se lucrează de mai mult timp la crearea unui club care să fie în subordinea Consiliului Local. Legal, noi cei de la Dedulești suntem dezavantajați. Cred că există teama primarului și a Consiliului Local de a nu încălca legea. Dar și o rea voință a unora din Consiliul Local de a nu ne ajuta. Nu studiază legea, deoarece fiecare dintre membrii CL au afaceri personale, care le iau mult timp. A mai existat un moment în care ne-am făcut speranțe. Anul trecut, înainte de începerea campionatului, ni s-a spus de la Primăria Mircea Vodă că putem depune un proiect de finanțare. Ne-am zbătut și l-am făcut, dar când am vrut să-l depunem secretara Primăriei ne-a spus că s-a renunțat la această alternativă. Neavând soluții pe plan local, am căutat alternative. Am primit semnale pozitive de la Voința Făurei Sat, Ulmu, Cireșu, Găiseanca. Am ales Găiseanca deoarece este cea mai apropiată localitate. Și le mulțumim celor de acolo că ne lasă să jucăm gratis”, a comentat Florin Hanu.

 

 

Victoria Dedulești, echipă cu tradiție în fotbalul județean Brăila

Clubul de fotbal Victoria Dedulești s-a reconstituit legal în 1984. Și tot de atunci antrenor este Florin Hanu. Cu o singură excepție. În perioada 2012-2014, Hanu a antrenat-o pe Avântul Mircea Vodă în Liga a IV-a. În perioada sa de existență, Victoria Dedulești a fost una dintre echipele puternice ale Ligii a IV-a. De exemplu, în 2010, după etapa a 7-a a Ligii a IV-a, Victoria Dedulești era pe locul al patrulea la egalitate de puncte, 15, cu locul al treilea deținut atunci de CS Făurei. Atletic Brăila era lider, iar locul secund era ocupat de Avântul Cireșu.

“Victoria Dedulești are tradiție în fotbalul județean și toți știu că la noi, pe teren propriu, puține formații câștigau. Venea multă lume la meciuri. Dar, evident, am trăit ca fotbalist disperările și extazurile oricărui băiat din acest sat care, oricând avea puțin timp liber, bătea mingea pe acest teren. Am jucat fotbal la Dedulești dar și în Divizia C la Chimia Brăila și la Autobuzul Făurei. Ca antrenor, am fost la fel de implicat în viața echipei. La Dedulești au jucat fotbaliști cunoscuți precum Sorin Melțer, care a ajuns la Petrolul Ianca, Gheorghe Stanciu, un localnic valoros care de la Dedulești a făcut saltul în prima Ligă a României la Oțelul Galați, apoi la Suceava. Gabriel Stanciu este un alt nume de referință. Ca echipă, eram o nucă tare în campionatul în care evoluam”, a explicat Hanu.

Din 2014, Victoria Dedulești a jucat meciurile de pe teren propriu la Mircea Vodă, pentru că trebuiau respectate normele impuse de AJF Brăila. La acest moment, în Dedulești sunt îndeplinite toate condițiile pentru ca Victoria să-și poată disputa pe teren propriu meciurile din Liga a V-a, însă după alegerile locale din 2020, echipa a fost exilată la Găiseanca.

“Victoria Dedulești se descurcă cu banii jucătorilor, rudelor, prietenilor lor și cu sumele provenind din cei 2% din impozitul pe venit, pe care iubitori ai fotbalului au fost de acord să fie virați pentru bugetul echipei de fotbal” a explicat Hanu.

 

Aurelian Pârlog: “Cu înțelegere și liniște, putem găsi o soluție”

“Ne-am dori să jucăm pe stadionul din Dedulești în fața publicului iubitor al sportului rege. Acolo am crescut și am făcut primii pași în fotbal. Noi acum jucăm numai în deplasare. Cred că, cu înțelegere și liniște, putem găsi o soluție legală, care de altfel nici nu este prea greu de găsit, ca echipa Victoria Dedulești să poată evolua în fața propriilor spectatori din campionatul următor”, a fost punctul de vedere al lui Aurelian Pârlog, fost jucător la Victoria Dedulești.

 

Cluburile de drept privat pot fi finanțate legal dacă depun proiecte pe Legea 350/2005

Din informațiile obținute de redactorii Obiectiv un lucru este clar, Curtea de Conturi nu are competența de a opri o decizie a Consiliului Local de a ceda spre folosință cu titlu gratuit, sau pentru o sumă modică, eventual terenul de fotbal către Victoria Dedulești. Consiliul Local s-a opus practic acestei soluții, însă cei cu drept de decizie de la Mircea Vodă trebuie să ia în calcul că este vorba de o investiție publică, în cazul de față baza sportivă, de care trebuie să beneficieze toți locuitorii acestei localități.

Cât privește finanțarea echipei, ea se poate face printr-un concurs de proiecte, conform legii 350/2005, care spune clar că se pot finanța din fonduri publice structuri sportive care au identitate fiscală și sportivă, pe baza unui proiect.

De exemplu, în Brăila există cluburi care au aceeași structură ca Victoria Dedulești, cluburi de drept privat, care primesc fonduri, pe bază de proiecte, de la Primăria Brăila și de la Consiliul Județean Brăila.

“Pe bază de proiect poți primi sprijin financiar pe Legea 350/2005, chiar dacă ești club de drept privat. Și aceste cluburi sunt de utilitate publică deoarece promovează copii, tineri în diferite ramuri sportive. Consider că trebuie să existe un echilibru în finanțarea sportului. Dar nu toate primăriile au personal care să cunoască această lege și atunci refuză din start orice inițiativă. Dacă toate cluburile devin de drept public eu consider că se politizează sportul și revenim la ceea ce era în comunism”, ne-a declarat conducătorul unui club de drept privat, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro