• potrivit preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, transferul a început de vineri • din păcate, acesta a afirmat că în urma cazurilor de cadre medicale infectate cu coronavirus secţia de Cardiologie a intrat în carantină, astfel că nu se mai fac internări
Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a prezentat, recent, tabloul situaţiei pacienţilor cu coronavirus şi a celor non-COVID-19, internaţi în spitalele din judeţul nostru. Chiriac a afirmat că încă din 19 iunie (de vineri) a început transferul pacienţilor cu alte probleme medicale din Corpul A în Corpul B, ca urmare a faptului că acesta din urmă a fost degrevat de cei infectaţi cu coronavirus. Chiriac nu a putut oferi informaţii exacte legate de stadiul transferului tuturor secţiilor care funcţionau în Corpul B până la apariţia pandemiei, dar a ţinut să sublinieze că toţi pacienţii au fost mutaţi cu grijă şi în serii diferite, după o igienizare exemplară a acelui spital. Interesant este că acesta a afirmat că medicii au fost instruiţi astfel încât să nu interneze peste măsură pacienţi în Corpul B, deoarece având în vedere numărul tot mai mare de persoane infectate cu noul coronavirus, nu este exclusă varianta revenirii la internări de astfel de cazuri în acea clădire.
“În mare majoritate, secţiile care erau arondate Corpului B, acum non-COVID, s-au mutat. Una dintre secţiile cele mai importante pe care ne-am dorit să le mutăm şi să le protejăm cel mai mult, este cea de Oncologie. Pentru că pacienţii sunt foarte bolnavi şi am încercat să îi protejăm, să îi mutăm în condiţii de maximă siguranţă, în locaţia în care au fost înainte de pandemia de coronavirus. La Corpul B, în secţia de Oncologie. Acum se pot face internări, dar medicii sunt instruiţi. Nu putem să facem internări la un nivel maxim. Pentru că nu vrem nici să acoperim la maxim Corpul B. Ci să avem un moment de relaş. Vedeţi că situaţia, de la o zi la alta, se schimbă. E posibil, la un moment dat, dacă numărul de cazuri COVID-19 va creşte, iar capacitatea Corpului C de Boli Infecţioase şi a Corpului E să ajungă la maxim, să ajungem iarăşi să mutăm şi în Corpul B pacienţi cu COVID-19. Vedem! Decizia o vor lua cadrele medicale în momentul când va fi cazul, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică”, a declarat Chiriac.
Secţia de Cardiologie fără internări, după infectarea medicilor de acolo
Francisk Chiriac a anunţat cu această ocazie şi că secţia de Cardiologie, unde au apărut cazuri de medici infectaţi cu coronavirus a fost carantinată şi că nu se mai fac internări. Întrebat ce măsuri a luat conducerea spitalului după aceste îmbolnăviri, Chiriac a afirmat: “S-au făcut anchete la nivelul spitalului, din câte ştiu eu. S-a testat tot personalul care a intrat în contact cu persoanele bolnave şi pacienţii din secţiile respective. Aşteptăm rezultatele testelor. Din câte ştiu secţia de Cardiologie a intrat într-o carantină, să îi spunem aşa. Deci nu se mai internează nimeni pe secţia respectivă! În momentul în care vor veni rezultatele, cei care vor fi negativi vor fi externaţi. Încercăm să golim de tot acea secţie. După care se va face o curăţenie exemplară acolo. Se va da cu substanţe, astfel încât să putem intra din nou, după ce personalul medical va fi vindecat, acea secţie să funcţioneze la capacitate normală, să îi spunem aşa. Pacienţii care au nevoie să fie internaţi, vor fi preluaţi de secţia de Medicină Internă”.
Totodată, acesta a explicat că s-a luat decizia ca la spitalul de Pneumoftiziologie să fie preluaţi pacienţi COVID-19 dar doar cei asimptomatici pozitivi. Asta în timp ce persoanele cu coronavirus, dar şi cu comorbidităţi să rămână internate şi tratate în corpurile dedicate, unde există şi echipamentul necesar pentru a se putea interveni imediat pentru salvarea acestora, în cazul în care situaţia s-ar agrava.
Chiriac a ţinut să adauge că foarte multe paturi din spitalele brăilene sunt ocupate de pacienţii asimptomatici, şi că în cazul multora se apropie de final perioada de izolare, iar dacă testele vor fi negative, aceştia vor fi externaţi şi astfel situaţia aglomerării din spitale se va mai degreva. Şeful CJ Brăila a făcut referire aici în mod deosebit la cei 41 de pakistanezi, angajaţi ai firmei “Tancrad”, care au şi cauzat probleme în Corpul E al SJU. Potrivit lui Chiriac, aceştia urmau să fie testaţi pe 23 şi 24 iunie.
“Nu ştiu acum care este capacitatea maximă a spitalelor pentru pacienţii cu coronavirus la Brăila. În Corpul C sunt 68 de paturi, în Corpul E sunt vreo 80. Dar în aceste 80 de paturi, intră şi cele de la Terapie Intensivă, şi cele pentru copii confirmaţi cu COVID-19, plus cazurile medicale”, a mai adăugat Chiriac pe subiect.
Critici din partea taberei PNL şi a Prefecturii
Trebuie precizat că preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a criticat la finele săptămânii trecute lipsa de acţiune a şefului Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte redeschiderea mai rapidă a Corpului B pentru pacienţii non-COVID19 şi degrevarea Corpului A al SJU. Şi prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, şi-a exprimat dezamăgirea în repetate rânduri privind acest aspect, în special în cazul întârzierii mutării pacienţilor cu coronavirus în Corpul E.
În replică, Francisk Chiriac a afirmat că mutarea pacienţilor nu se face “din pix” pentru că nu sunt “cărămizi”, astfel că a lăsat la latitudinea medicilor şi a specialiştilor modul în care s-a făcut acest lucru şi alegerea momentului oportun. Asta, desigur, abia după curăţarea şi dezinfectarea exemplară a Corpului B, până nu demult spital dedicat COVID-19, după cum a ţinut să puncteze preşedintele CJ.