Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a murit

Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI) a anuntat, simbata, ca fostul presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici, judecat la Haga pentru crime de razboi si genocid, a murit in detentie, transmite AFP.
"Putem confirma decesul sau", a declarat serviciul de presa al TPI, fara a da alte amanunte. In prima faza, TPI refuzase, simbata la prinz, sa confirme aceasta informatie.
Stirea fusese anuntata initial de postul de radio B-92 de la Belgrad, care cita surse neoficiale, si de radioteleviziunea sirba.
"Este adevarat", declarase, pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, o sursa apropiata Guvernului sirb, care a refuzat sa dea detalii.
Potrivit B-92, Milosevici, in virsta de 64 de ani, a decedat simbata dimineata in celula sa de la inchisoarea TPI.
"Surse apropiate Tribunalului au declarat ca Milosevici a fost gasit mort in aceasta dimineata (simbata - n.r.) in celula sa de la Haga. In momentul in care a fost gasit, era mort deja de mai multe ore", a anuntat postul de radio B92.
Membrii familiei lui Milosevici - sotia si fiul sau, care au fugit din tara din cauza proceselor intentate de justitia sirba, ascunzindu-se probabil in Rusia, si fiica sa, care traieste in Muntenegru - au fost deja informati in legatura cu decesul, a adaugat B92.
Milosevici suferea de hipertensiune arteriala si probleme cardiovasculare, iar procesul sau fusese intrerupt de mai multe ori pe motive de sanatate.
Tribunalul pentru fosta Iugoslavie respinsese, la sfirsitul lunii februarie, o cerere de punere in libertate provizorie depusa de avocatii lui Milosevici, care doreau ca acesta sa primeasca ingrijiri medicale in Rusia.
Radioteleviziunea sirba a precizat ca Milosevici a decedat dupa ce starea sa de sanatate "s-a deteriorat brusc".
Slobodan Milosevici a fost inculpat pentru mai mult de 60 de capete de acuzare pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii, din cauza rolului avut in razboaiele din Croatia (1991-1995), Bosnia (1992-1995) si Kosovo (1998-1999).
Procesul sau la Haga incepuse la 12 februarie 2002 si urma sa se reia la 14 martie, cu marturia fostului presedinte al Muntenegrului, Momir Bulatovici.
Milosevici a fost arestat la 1 aprilie 2001, la sase luni dupa ce regimul sau fusese inlaturat de la putere, in octombrie 2000. El a fost predat TPI in iunie 2001.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii