Mergi la conţinutul principal

Fostul patron al „Hexi Pharma" transferase jumătate de milion de euro rudelor

Procurorii DNA arată că, în perioada 29 aprilie - 13 mai, după ce a izbucnit în presă scandalul Hexi Pharma, Dan Condrea a transferat bani din conturile personale în cele ale soţiei sale şi fratelui acestuia. Astfel, la Uliana Ochinciuc au ajuns 229.024 euro, iar la fratele acesteia - 320.000 euro, potrivit Agerpres, transmite Digi24.
Potrivit DNA, în perioada 2008 - 2016, Hexi Pharma a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de intermediere a achiziţiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la aproximativ 8 milioane lei.
„Astfel, societatea înregistra achiziţii de la două societăţi din Cipru, având ca obiect substanţe active folosite în procesul de producţie a biocidelor. În realitate, achiziţiile erau realizate de către Hexi Pharma direct de la firmele producătoare din Germania, aşa cum rezultă din documentele obţinute din această ţară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajaţii Hexi Pharma, care se ocupau şi de realizarea plăţilor către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România", au reţinut anchetatorii.
Prin operaţiunile menţionate, susţin procurorii, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de peste 53,5 milioane lei, echivalentul a aproximativ 12 milioane euro, în condiţiile în care valoarea reală a bunurilor achiziţionate a fost de aproape 4,7 milioane lei, echivalentul a peste un milion euro.

Bani plimbaţi

Potrivit unui comunicat al DNA, sumele obţinute din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru şi în România de către CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD şi Hatom Limited LTD.
Procurorii susţin că aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Dan Condrea şi ale tatălui acestuia (suma totală de aproape 1.240.000 euro), fie în conturile unei reţele formate din nouă societăţi controlate de Miron Panaitescu, în baza unor operaţiuni de consultanţă fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracţională a banilor - suma totală de peste 2.768.000 euro.
DNA precizează că plăţile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din aceşti bani au fost retraşi în numerar şi au fost folosiţi pentru achiziţia de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârşirea de infracţiuni, cât şi de apropiaţi ai acestora.
„Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie - 13 mai, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârşite de către reprezentanţii Hexi Pharma, Dan Condrea a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecţilor Uliana Ochinciuc (229.024 euro) şi Radu Ochinciuc (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite", se arată în comunicat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro