* Tribunalul Brăila a respins, ieri, ca neîntemeiată cererea fostului manager al Muzeului Brăilei ”Carol I”, prof. univ. dr. Ionel Cândea, de anulare a actului prin care a fost demis * Cândea a considerat incorect modul în care i-a fost evaluată activitatea managerială și a dat în judecată CJ Brăila, în luna aprilie * decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Galați
Veste proastă pentru fostul manager al Muzeului Brăilei, prof. univ. dr. Ionel Cândea, în legătură cu procesul pe care l-a intentat Consiliului Județean după ce a fost demis din funcție. Tribunalul Brăila a respins, ieri, ca neîntemeiată cererea acestuia de anulare a actului administrativ prin care a fost demis. Informația a fost publicată pe portal.just.ro: ”Ora estimată: 10:00; Complet: F9 COM^CA; Tip soluție: Respinge cererea; Soluția pe scurt: Respinge cererea, ca neîntemeiată; Document: Hotărâre 347/2021/07.07.2021”.
Cu alte cuvinte, Cândea a pierdut o primă bătălie cu Consiliul Județean în problema demiterii sale din funcție, însă mai poate ataca la Curtea de Apel Galați.
Această acțiune a fostului manager al Muzeului vine ca urmare a unei evaluări a activității sale care s-a desfășurat în perioada 29 martie - 6 aprilie 2021 și în urma căreia a primit nota finală: 2,54. La vremea respectivă, surse din cadrul administrației ne-au precizat că din Comisia de Evaluare au făcut parte managerii unor muzee din țară, printre care și cel al Muzeului din Vrancea, al Muzeului Național de Artă al României, dar și un reprezentant al CJ Brăila. Cândea ar fi transmis un proiect managerial scris, însă deși pe 6 aprilie s-a prezentat la interviu, managerul ar fi refuzat să îl susțină, fiind nemulțumit de componența Comisiei. Ulterior, membrii acesteia ar fi notat în consecință și cum rezultatul a fost unul mai mic de 7 (nota minimă pentru a mai putea activa ca manager), președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, a semnat documentul privind demiterea lui Ionel Cândea.
În urma acestui demers, fostul manager a decis să dea în judecată CJ Brăila, dosarul la Tribunalul Brăila fiind înregistrat pe 15 aprilie.
La momentul demiterii sale redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să obțină un punct de vedere din partea lui Ionel Cândea, însă acesta nu a comentat situația.
Trebuie adăugat și că între fostul manager al Muzeului și președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a existat o diferența majoră de viziune în ceea ce privește organizarea Muzeului Umorului (idee a caricaturistului Costel Pătrășcan) în clădirea de pe Ana Aslan nr. 27. Cândea își dorea să realizeze acolo o bibliotecă de instituție și deja transportase și depozitase cărți în acest scop, în ciuda dorinței conducerii CJ Brăila ca în spațiul respectiv să funcționeze, în primul rând, Muzeul Umorului și în subsidiar respectiva bibliotecă. Pe de altă parte, de-a lungul vremii au fost multe controverse cu privire la managerierea de câtre Cândea a muzeului care devenise o instituție închisă și deloc atractivă pentru publicul larg. Drept dovadă, ulterior demiterii lui Cândea, managerul interimar la Muzeul Brăilei ”Carol I” Costin Emilian Croitoru (41 de ani), cercetător științific gradul II, conferențiar universitar, arheolog expert, dar și expert bunuri de patrimoniu, a demarat de atunci o serie de acțiuni prin care a încercat să revitalizeze în mod vizibil activitatea muzeală de la nivelul orașului nostru. Și a reușit.