Mergi la conţinutul principal

Fostul Liceu Forestier, reabilitare de 1,7 milioane de lei

• clădirea în care a funcţionat Grupul Şcolar de Prelucrarea Lemnului „C-tin Brâncuşi”, de pe B-dul Independenţei, va fi reabilitată integral şi va deveni sediu al Direcţei Finanţelor Publice Locale • lucrările sunt executate de SC Repavil Cons SRL Brăila • în 12 luni, vor fi refăcute tencuielile interioare şi exterioare, tâmplăria, acoperişul şi instalaţiile sanitare, electrice, termice şi de ventilaţie • municipalitatea va păstra, totuşi, o parte din elementele de construcţie, inclusiv uşa de acces în fostul liceu, realizată din lemn masiv

 

Primăria Municipiului Brăila a iniţiat un ambiţios proiect de reabilitare a imobilului situat pe B-dul Independenţei nr. 65, fost Carol, unde a funcţionat, până în urmă cu câţiva ani, Grupul Şcolar de Prelucrarea Lemnului „Constantin Brâncuşi” (fost Liceu Forestier). După finalizarea lucrărilor, imobilul va deveni sediu al Direcţiei Finaţelor Publice Locale, acolo urmând să se mute cele două servicii, pentru persoane fizice şi persoane juridice, care în prezent funcţionează pe bulevardul Cuza, respectiv în Piaţa Traian. Valoarea contractului de execuţie, conform licitaţiei, este de 1.730.849,55 lei, plus TVA. Începute în luna februarie a.c., lucrările de reabilitare sunt executate de SC Repavil Cons SRL Brăila, iar termenul de execuţie este de 12 luni.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de viceprimarul Brăilei, Doiniţa Ciocan, la imobilul de pe B-dul Independenţei nr. 65, din municipiul Brăila, se vor executa următoarele lucrări: reparaţii şi anvelopare faţadă; desfacerea şi refacerea tencuielilor interioare; desfacerea şi refacerea treptelor şi rampelor de acces; demontarea şi înlocuirea tâmplăriei exterioare şi interioare; desfacerea şi refacerea trotuarelor perimetrale; refacerea tuturor instalaţiilor - sanitare, electrice, termice şi de ventilaţie; refacerea acoperişului; compartimentări interioare.

Interesant este faptul că imobilul va păstra frumoasa uşă de acces, care dă în B-dul Independenţei, realizată din lemn masiv şi sculptată de elevii fostului Liceu Forestier, precum şi alte componente aflate în interiorul construcţiei.  

„Am recuperat panourile din stufit din care au fost realizaţi pereţii interiori, de compartimentare a sălilor de clasă. Starea acestor materiale de izolare este una foarte bună, motiv pentru care o parte a acestora le vom preda Liceului de Construcţii din Brăila şi Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau”, ca material didactic folosit în procesul de instruire al elevilor care doresc să se califice în meseria de constructor”, a precizat viceprimarul Doiniţa Ciocan. 

Multe alte elemente de construcţie vor fi păstrate şi recondiţionate (uşa de la intrarea în liceu, o parte din uşile interioare, elemente de mobilier etc).

Ultimul director al Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi” Brăila, Alexandru Diţă, este în prezent director al Liceului Tehnologic „Grigore Moisil”, liceu care include şi clasele de profil pentru prelucrarea lemnului, designer mobilă şi învăţământ profesional calificarea tâmplar universal, respectiv învăţământ profesional dual (pe lângă clasele cu profil specific Liceului „Moisil” - electric şi electronic.).

Reamintim că, în anul 1991, Liceul Industrial nr. 2 Brăila s-a transformat în Grupul Şcolar Forestier, iar la data de 1 septembrie 2013 a avut loc fuziunea cu Liceul „Grigore Moisil”. Potrivit monografiei întocmite de prof. Gheorghe Calotă, şcoala de meserii din Brăila a luat fiinţă la 1 noiembrie 1899, în urma hotărârii Consiliului Municipal al Primăriei Brăila, în baza Legii învăţământului profesional promovată de ministrul educaţiei Spiru Haret (1851-1912) - reputat matematician, astronom şi pedagog roman, membru al Academiei Române. Viitorul Liceu „Brâncuşi” a purtat, de-a lungul anilor, diverse nume şi a pregătit tineri în numeroase meserii (majoritatea angajaţilor de la Arta Lemnului şi de la fostul PAL SA, spre exemplu, erau absolvenţi ai unităţii de învăţământ brăilene) dar a beneficiat de o constantă: pregătirea în prelucrarea lemnului.

Grupul Şcolar de Prelucrarea a Lemnului „C-tin Brâncuşi” a funcţionat pe B-dul Independenţei nr. 65, în clădirea care acum se află într-un amplu poces de reabilitare, iar atelierele şcolii în incinta Grupului Şcolar „C-tin Brâncoveanu” (fost Liceu Progresul) din cartierul Vidin. Între anii 1989-1997, clădirea a fost consolidată cu bani din fondurile Primăriei Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro