Mergi la conţinutul principal

Fostul liceu al Cooperației din Brăila nu a înclinat steagul. Cursuri pentru meseriași

* fostul liceu UCECOM de pe Șos. Râmnicu Sărat încă mai funcționează la Brăila * spre deosebire de vremurile dinainte de Revoluție, când aici se școleau mii de elevi, acum se mai fac cursuri de calificare pentru câteva zeci de adulți * anul trecut, s-a căutat mult meseria de sudor, de către persoane interesate să plece la muncă în străinătate * acum, sunt calificați câțiva electricieni, frizeri, precum și coafeze și manichiuriste

 

 

 

Pe Şos. Râmnicu Sărat fiinţează Centrul de Calificare şi Recalificare Profesională a Adulţilor. Dar nu la anvergura dinainte de 1990, când aici funcţiona Liceul UCECOM, al Cooperaţiei Meşteşugăreşti din Brăila, organizat pe structura Grupului Şcolar de Arte şi Meserii “Spiru Haret”, înfiinţat în anul 1953. În timp, după extindere şi modernizare , s-a ajuns ca aici să se şcolarizeze/perfecţioneze între 1.500 şi 2.000 de elevi pe an, inclusiv din judeţele Vrancea şi Galaţi. Asta pentru asigurarea cu personal calificat  (între 8.000 şi 10.000 de persoane) necesar celor peste 100 de ateliere de producţie şi prestări servicii ale Uniunii Judeţee a Cooperativelor Meşteşugăreşti (UJCM) Brăila, unde gama meseriilor era extrem de diversificată. Inclusiv în alte zeci de unităţi de profil din Ianca, Făurei, Dudeşti etc sau din judeţele limitrofe. Iar dacă e să ne referim la structura fostului Liceu UCECOM, aceasta era format din: opt clase şi două laboratoare ultramodern dotate; o cantină cu 100 de locuri; internat cu parter plus patru etaje şi 30 de dormitoare, pe un total de 700 metri pătrați. Acum, doar sălile de clasă mai sunt funcţionale şi atât de bine întreţinute, încât, printr-o minune, ar putea primi imediat forfota de elevi şi cadrele didactice de specialitate de odinioară.

Revenind, la zi, vedem cu toţii cum din cele circa 10 cooperative meşteşugăreşti înfiinţate între 1947 şi 1968, dar şi din  cele peste 412  unităţi prestatoare de servicii  şi producţie (inclusiv pentru export) nu  mai există decât foarte puţine, particulare şi în spaţii minuscule, cu meseriaşi şi specialişti rămaşi cu nostalgia anilor de glorie a cooperaţiei meşteşugăreşti brăilene.  Iar în atari condiţii, după distrugerea industriei, dar şi dispariţia şcolilor şi liceelor profesionale ori a şcolilor  tehnice, când puzderia de facultăţi au ajuns să dea diploma pe bandă, ajungi să te minunezi că, prin implicarea unor oameni de suflet şi perseverenţi, încă se mai califică persoane adulte pentru câteva meserii cerute pe piaţa muncii!

 

Situația actuală

Să vedem însă ce s-a mai întâmplat în ultimii ani la fostul Liceu UCECOM “Spiru Haret” din Brăila,  denumit generic “Liceul Tehnologic UCECOM”, şi cu subtitlul “Centrul de Calificare şi Recalificarea Profesională a Adulţilor “, subordonat Fundaţiei Învăţământul Preuniversitar al Cooperaţiei Meşteşugăreşti “Spiru Haret”.

Cu amabilitate, dna director Ileana Codreanu ne-a declarat următoarele: “De fapt,  acum ne ocupăm numai de adulţi, iar dacă  până în anul 2017 au fost calificaţi cu preponderenţă sudori (care, după absolvire şi din diverse cauze, au ajuns să lucreze în şantiere navale din Suedia, Norvegia şi Finlanda),  de doi ani ne menţinem la circa 60 de persoane calificate/recalificate pe an.  Anul acesta, potrivit solicitărilor din partea a diferite societăţi, avem acreditate cursuri de câte 6 luni (cu teorie la clasă şi practică acolo unde vor lucra pe bază de contract), pentru meseria de electrician, precum şi în domeniile frizerie, coafură, manichiură, pedichiură. La zi, sunt în desfăşurare ultimele cursuri pentru sudori, începute în septembrie 2022, care se vor încheia la sfârşitul lunii februarie 2023. Vârstele cursanţilor  sunt diferite: unii cu  studiile liceale abia terminate (două fete şi doi băieţi), iar la cei având între 30 şi 50 de ani situaţia diferă: unii au servici, alții sunt în şomaj sau vor să mai înveţe o meserie… Pentru 2023, nu mai sunt solicitări în meseria de sudor, însă, lucru bun, 4-5 dintre cursanţii actuali sunt pregătiţi ca electricieni pentru ANIF Brăila, ei urmând să lucreze la staţiile din IMB. La frizerie sunt patru bărbaţi, iar 12 doamne vor putea lucra din luna februarie a.c. ca manichiuriste, coafeze şi pedichiuriste. Cât priveşte cursurile, pentru toate meseriile durata este de 6 luni, din care practică 3 zile pe săptămână cu 6 ore/zi, iar  câte 2 zile/săptămână teorie, la sediul şcolii. Pentru sudori nu mai sunt solicitări, iar cursurile actuale sunt organizate în două grupe a câte 14 persoane pe serie”. 

Tot directorul Ileana Codreanu ne-a mai informat că, în timpul pandemiei, timp de 6 luni,  cursurile au fost organizate doar online. În prezent, unitatea se confruntă, ca peste tot, cu cheltiuelile foarte mari cu energia electică şi căldura. În ceea ce privește situaţia clădirilor, fosta cantină este închiriată, dar  cel mai mare necaz este cu  căminul, deoarece, cu toate insistenţele, încă nu s-a găsit cineva să-i dea vreo utilitate, pentru a fi astfel salvat de la degradare.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro