Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, ieri, cererea fostului judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă de înlăturare a interceptărilor telefonice făcute la cererea anchetatorilor DNA în dosarul său de corupţie.
Instanţa supremă a respins, joi, şi cererea lui Greblă de sesizare a Curţii Constitutionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a articolelor 66 alineat 1 din Legea 47/1992, 281 alineat 1 litera d, 16 alineat 1 litera e, 396 alineat 6, 421 şi 448 din Codul de procedură penală. Despre toate aceste articole, care se referă la modul de interceptare a convorbirilor telefonice şi organele abilitate să facă acest lucru, apărarea lui Greblă a incovat faptul că sunt în contradicţie cu Constituţia României, dar şi cu recenta decizie a CCR prin care s-a statuat că SRI nu este organ abilitat să facă interceptări în dosarele ce nu ţin de Legea siguranţei naţionale.
Decizia de joi a ICCJ privind cererea de sesizare a Curţii Constitutionale nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.
Probele rămân
Astfel magistraţii ICCJ continuă judecarea dosarului de corupţie a lui Greblă şi vor avea în vedere la momentul analizării probelor şi intreceptările anchetatorilor DNA.
Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost trimis în judecată în 9 septembrie 2015. Procurorii arată în actul de inculpare că în perioada 2010-2015 Toni Greblă, care a deţinut succesiv funcţia de senator şi judecător la CCR, ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină folosease necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro şi folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă.
De asemenea, notează procurorii DNA, în octombrie 2012, acesta ar fi fost susţinut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei.
În schimb Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că va interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bîrcină să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale.
Finul lui Greblă are noi probleme
Pe de altă parte, Ion Bîrcină, finul fostului judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă, este vizat în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de trei milioane de euro, anchetatorii făcând joi percheziţii la locuinţa acestuia şi la sediile mai multor firme, potrivit unor surse judiciare, citate de news.ro.
Poliţiştii au făcut joi 23 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Galaţi, Gorj şi Argeş, la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscal cu un prejudiciu estimat la trei milioane de euro.
Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că printre persoanele vizate în anchetă este şi Ion Bîrcină, finul fostului judecător constituţional Toni Greblă. Poliţiştii au făcut percheziţii la locuinţa acestuia şi îl vor duce la audieri.
Potrivit surselor citate, anchetatorii ar fi făcut percheziţii şi la firma de pază G4S, precum şi la locuinţa fostului patron Liviu Târşea.
Evaziune de 3 milioane de euro
„Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că, în perioada 2009 - 2014, în contabilitatea mai multor societăţi comerciale active de pe raza municipiului Bucureşti au fost înregistrate achiziţii/prestări de servicii fictive, prejudiciul astfel cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma 14 milioane lei (echivalentul sumei de aproximativ 3 milioane euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA de plată", arată Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, într-un comunciat de presă.
Percheziţiile au fost făcute de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din IGPR, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
În acest dosar, procurorii sunt sprijiniţi de ofiţerii Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi ai Direcţiei de Operaţiuni Speciale (DOS), pentru că în cauză este vizat şi Liviu Târşea, fost ofiţer SPP, potrivit unor surse apropiate anchetei.
Ion Bîrcină este judecat, din septembrie 2015, pentru cumpărare de influenţă, în dosarul în care este acuzat şi Toni Greblă.