• fostul director al SC ECO SA, Alexandru Micu (ex-PSD,) a făcut, recent, o serie de acuzaţii grave la adresa actualei conduceri a societăţii, subliniind că a reuşit să dejoace o manevră prin care ar fi fost lăsat fără o parte din banii de la pensie • Micu a acuzat că “ECO” a depus declaraţii rectificative cu sume eronate în cazul său, pentru perioada 2010 - 2017, astfel că îi fuseseră redimensionate drepturile băneşti, nelegal • după doi ani de adrese scrise şi procese, fostul director a anunţat că i s-a făcut dreptate la Curtea de Apel Galaţi, deşi Tribunalul Brăila ar fi fost “o instanţă oarbă” în cazul său • PSD-istul Ionuţ Pisică, directorul actual al “ECO”, susţine că nu se pune problema vreunei răzbunări politice, că a procedat complet legal şi că doar a pus în aplicare o măsură impusă de Curtea de Conturi • acesta a afirmat că după decizia instanţei, situaţia a fost remediată iar banii lui Micu, restituiţi
Mişelie, incompetenţă, influenţă politică, corupţie, răzbunare şi chiar tentativă de furt - asta acuză Alexandru Micu (ex-PSD), fostul director al ECO SA, că a avut de înfruntat în ultimii ani, de când a fost dat afară din cadrul societăţii de salubritate. Acesta le-a declarat în exclusivitate redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei”, că printr-o manevră dubioasă, noua conducere “ECO” a încercat să “îl lipsească” de o parte considerabilă din banii de la pensie, fără măcar să îl anunţe despre măsurile întreprinse, astfel încât să se poată apăra. După mai bine de doi ani plini de stres, cu informaţii aflate “pe surse”, zeci de adrese scrise şi procese în instanţă, Micu a declarat că, în sfârşit, i s-a făcut dreptate, recent, la Curtea de Apel Galaţi, printr-o decizie definitivă, asta deşi Tribunalul Brăila ar fi fost “o instanţă oarbă” în ceea ce-l priveşte. Interesant de precizat este că deşi întreaga speţă l-a avut în prim-plan, procesul s-a derulat, de fapt, între societatea Primăriei şi filiala brăileană a ANAF, Micu ajungând parte doar printr-o găselniţă juridică: o intervenţie accesorie în favoarea Finanţelor. După această experienţă neplăcută, Micu a afirmat că toţi angajaţii “ECO”, brăilenii, dar şi românii în general, ar face bine să îşi verifice personal situaţia privind stagiul de cotizare la sistemul de pensii, deoarece se pot trezi cu astfel de “surprize”, fără să primească vreun anunţ în prealabil sau să mai poată lua măsuri.
PSD-istul Ionuţ Pisică, directorul actual al “ECO”, susţine că nu se pune problema vreunei răzbunări politice, că a procedat complet legal şi că doar a pus în aplicare o măsură impusă de Curtea de Conturi, ca urmare a unui control care a vizat strict activitatea lui Micu pe vremea cât a condus societatea. Acesta a afirmat că după decizia instanţei, situaţia a fost remediată iar banii lui Micu au fost deja restituiţi, însă a făcut precizarea că există câteva procese pe rol între societate şi fostul director, legate de acelaşi control al Camerei de Conturi Brăila, asupra cărora nu a putut oferi detalii deocamdată.
Micu: «Cum ar fi să ţi se fure banii de la pensie, fără să ştii. Cam asta am păţit eu»
Aşa cum ne-a informat personal, Alexandru Micu a activat în cadrul “ECO” între 2009 şi 2018. Din septembrie 2009, acesta a deţinut calitatea de director general al societăţii până la 10 ianuarie 2018, a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie până în decembrie 2017 şi administrator în perioada decembrie 2017 - ianuarie 2018. Potrivit lui Micu, la scurt timp după ce a fost dat afară şi înlocuit cu noul manager, PSD-istul Ionuţ Pisică, ar fi urmat o răzbunare politică la adresa sa. În cadrul acestui tablou, după cum a susţinut Micu, ar fi fost iniţiată o manevră prin care s-a încercat reducerea sumei pe care a cotizat-o la sistemul naţional de pensii cât a activat în cadrul “ECO”. Mai exact, o modificare retroactivă a bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru perioada 2011 - 2017, de la 7.425 lei brut lunar, la 4.500 lei brut lunar, deşi contractul său de mandat spunea cu totul altceva. Culmea este că Micu susţine că a aflat despre acest lucru, nu în mod oficial, din partea noii conduceri a societăţii, aşa cum ar fi fost normal şi legal, ci prin intermediul unui fost colaborator de bună-credinţă, care l-a anunţat la timp pentru a putea lua măsuri şi căruia fostul director a ţinut să îi mulţumească în nenumărate rânduri pentru ajutor.
Alexandru Micu a afirmat că după avertismentul primit, la aproximativ opt luni de la plecarea sa din societate, a mers la Casa Judeţeană de Pensii Brăila şi s-a convins prin intermediul unei adeverinţe eliberate la cerere, că într-adevăr îi fuseseră diminuaţi banii pe care ar trebui să îi primească la pensie.
“Cum ar fi să ţi se fure banii de la pensie, fără să ştii. Cam asta am păţit eu. Vreau să precizez că în vară acum fac 54 de ani, am peste 30 de ani în muncă, şi niciodată nu mi-am pus problema să îmi scot stagiul de cotizare şi să verific dacă angajatorul de unde am lucrat - şi am lucrat şi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere în afara ECO -, mi-a plătit aceste contribuţii la pensie. Niciodată nu mi s-a întâmplat! Este prima dată când solicit în această viaţă stagiul de cotizare. După ce am analizat această adeverinţă şi am constatat o diferenţă, pur şi simplu mi s-a făcut rău. Nu îmi venea să cred. Practic, ce au făcut?! Mi-au modificat retroactiv baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru perioada 2011 - 2017, de la 7.425 lei brut lunar, la 4.500 lei. Precizez că lunar, ECO a întocmit pe această perioadă de şapte ani, statele de plată pentru toţi asiguraţii societăţii, inclusiv pentru asiguratul Micu Alexandru, în valoarea de 7.425 lei. Deci lună de lună, societatea a întocmit aceste state de plată şi a virat contribuţiile de asigurări sociale către bugetul statului. Practic, au dispărut de la pensie, cumulat, după cum am făcut un calcul 2.925 lei per lună. Înmulţit cu 12 luni pe an, înmulţit cu 7 ani, practic au dispărut peste 245.700 lei, bani pe care societatea i-a virat pentru asiguratul Micu Alexandru către bugetul statului. Am început să îmi pun întrebări. Ce se întâmpla dacă eu nu aflam? Trece termenul de prescriere de trei ani şi atunci nu mai puteam să fac nimic întrucât pierdeam dreptul la acţiune. Ce se întâmpla dacă îmi lua toţi banii de la pensie şi peste 10 - 12 ani, când ieşeam la pensie, constatam că nu mai am nicio contribuţie la sistemul de pensii?! Practic, că nu mai am niciun ban. De ce au făcut-o mişeleşte?! De ce nu m-au anunţat ca să pot să mă apăr?! Cu ce drept mi-au diminuat aceste contribuţii de asigurări sociale, pe o perioadă de şapte ani?”, a declarat Micu, revoltat.
Ping-pong-ul adreselor şi influenţa politică sub masca birocraţiei
Sursa citată a adăugat că din acel moment, a început o serie de demersuri în scris pentru a clarifica situaţia şi a îndrepta lucrurile. Astfel, Micu a precizat că s-a adresat în scris conducerii “ECO”, Primăriei Brăila, că a scris către Casa de Pensii Brăila, către ITM, către Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila, dar şi către Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi. Pe plan local, acesta a afirmat că hârtiile sale au fost plimbate dintr-o parte în alta, iar “mâţa” aruncată “peste un gard sau altul”, fără a primi vreo rezolvare. Mai mult, “ECO” l-a informat că decizia de diminuare a contribuţiilor sale de asigurări sociale a venit ca urmare a unui control al Camerei de Conturi Brăila, care ar fi dispus acest lucru. Acesta a precizat că după ce reprezentanţii Finanţelor Publice Brăila l-au anunţat că au transmis petiţia sa către Primărie şi cum de acolo nu se întâmpla nimic, a luat decizia de a se adresa în 2019 Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de la Bucureşti, dar şi instituţiei Avocatului Poporului, Biroul teritorial Galaţi. Moment de la care, spune Micu, lucrurile ar fi intrat pe un făgaş normal. Astfel că ANAF Bucureşti a redirecţionat petiţia sa către Finanţele Publice Galaţi, iar specialiştii de acolo au dirijat-o către sucursala Brăila.
“La data de 20 martie 2019 reprezentanţii Agenţiei Finanţelor Publice Brăila, prin adresa nr. 16631 din 20 martie 2019 îmi comunică faptul că în urma verificării aspectelor sesizate de către subsemnatul s-a efectuat la ECO SA un control inopinat şi au fost dispuse în sarcina ECO SA măsuri legale în consecinţă. Astfel, organele de control de la Brăila, respectiv Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila a constatat că ECO SA în anul 2018 a depus declaraţii rectificative cu sume eronate, pentru perioada 2011 - 2017, redimensionarea drepturilor băneşti fiind în neconcordanţă cu sumele de natură salarială prevăzute în contractul meu de mandat şi plătite subsemnatului în perioada 2011 - 2017. Şi în acelaşi timp le-a mai atras atenţia că această situaţie s-a făcut fără să existe un document justificativ, o hotărâre judecătorească prin care să se dispună diminuarea bazei de calcul a contribuţiei de la 7.425 lei la 4.500 lei pe o perioadă de şapte ani, pentru asiguratul Micu Alexandru. Prin dispoziţia de măsuri numărul 16601 din 19.03.2019 emisă de către Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila, s-a dispus către ECO depunerea de declaraţii rectificative pentru obligaţiile fiscale determinate, în concordanţă cu sumele de natură salarială existente în contractul de mandat şi plătite subsemnatului în toată această perioadă”, a ţinut să sublinieze Micu.
Frontul al II-lea: procesele
Alexandru Micu a continuat precizând că spre surprinderea sa, ECO a contestat la Tribunalul Brăila această decizie a specialiştilor de la Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice, iar instanţa le-a dat dreptate.
“Curios este că această instanţă oarbă - cu toate că în întreaga acţiune pe care a formulat-o «ECO» la Tribunal şi în tot conţinutul acelor dispoziţii date de Finanţe se spunea că era vorba de un asigurat, despre un individ, un Micu Alexandru, cu CNP, cu tot şi că până la urmă chestiunea privea drepturile lui la pensie -, ei bine, nu m-a introdus în cauză. Asta deşi, de cealaltă parte, ECO m-a dat în judecată, deci această instanţă oarbă mă cunoştea şi nu putea să spună că nu este aşa. Dar pentru că nu m-a introdus în cauză, eu nu am avut dreptul să mă apăr şi a dat o hotărâre prin care a anulat dispoziţia celor de la Finanţe”, a completat Micu.
Sursa citată a adăugat că tot de la o persoană de bună-credinţă a aflat şi acest aspect, astfel că a făcut o cerere de intervenţie accesorie pentru a sprijini recursul celor de la Finanţele Publice Galaţi, prin Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila la Curtea de Apel Galaţi. În cele din urmă, Curtea de Apel a admis recursul şi a anulat decizia Tribunalului Brăila, astfel că “ECO” a devenit obligată să pună în aplicare dispoziţia celor de la ANAF.
Micu a dorit să precizeze că tot acest episod neplăcut ar fi avut loc în urma influenţei politice în administraţie şi nu numai. Iar pentru a-şi reliefa afirmaţiile, acesta a povestit faptul că în anul 2019 a participat la o întâlnire a PSD Brăila, pe vremea când era membru de partid, în timpul unei vizite a fostului ministru al Muncii, Marius Budăi. Ex-directorul „ECO” a punctat dezamăgit că deşi ministrul i-a recomandat iniţial să discute cu Adrian Rîndunică de la Casa Judeţeană de Pensii Brăila, şi deşi a acceptat să îi primească memoriul la insistenţele sale, în cele din urmă i-a transmis un răspuns sec prin care l-a informat că speţa nu este de competenţa ministerului său, recomandându-i să se adreseze Ministerului de Finanţe.
“Nu mi s-a părut normal ca la nivel de ministru, când îţi spune cineva că există probleme privind contribuţiile de asigurări sociale, bani care ţi se virează într-un fel sau altul, tu, ca Minister şi ca ministru, să spui că nu este de competenţa ministerului tău, ci ţine de competenţa altui minister. În acele condiţii domnia sa ar fi trebuit să trimită acel memoriu către Ministerul Finanţelor şi să încerce să rezolve problema. Până la urmă i-am adus la cunoştinţă această situaţie şi i-am cerut sprijin, comunicându-i că eu am o problemă în care este pus în pericol sistemul public de pensii din România. Făcând referire la modul în care sunt întocmite aceste declaraţii rectificative privind contribuţiile de asigurări sociale ale unui asigurat. În aceste condiţii, orice incompetent de director, poate să dispună unui alt incompetent de director economic să întocmească declaraţii rectificative pentru un fost salariat, doar bifând pe internet - pentru că aceste declaraţii rectificative se fac online -, că are un document justificativ, el în realitate neavând niciun document în acest sens. Aşa mi s-a întâmplat mie. Organul de control, respectiv, Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice vine pe această problemă, doar atunci când este sesizată. Dar în condiţiile în care acel salariat nu mai este în societate, aşa cum a fost cazul meu... şi în condiţiile în care mie nu mi se aducea la cunoştinţă. Concluzionaţi dumneavoastră”, a adăugat Micu.
În acest context, sursa citată a dorit să lanseze un avertisment către restul angajaţilor “ECO”, dar şi către brăileni şi cetăţenii României, că o astfel de situaţie i se poate întâmpla oricui, astfel că ar fi bine să îşi verifice personal documentele privind contribuţia la sistemul de pensii.
“Da, acum este problema mea, dar vă spun: eu am avut puterea şi am mers mai departe, însă i se poate întâmpla oricui. Din cauza faptului că acest factor politic incompetent este prezent acum în toate structurile sociale: şi în Poliţie, şi în Parchete, şi în Magistratură, şi în instanţe, şi peste tot”, a mai punctat acesta.
Cum răspunde directorul ECO SA acuzaţiilor lui Micu
Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, actualul director al societăţii “ECO”, PSD-istul Ionuţ Pisică a precizat că a procedat legal în tot acest caz şi a încercat să pună în aplicare o decizie a Camerei de Conturi Brăila. De altfel, Pisică a precizat că nu avea de ce să îl informeze pe Alexandru Micu despre aceste măsuri întreprinse, deoarece toată problema, chiar şi procesul s-a tranşat între societate şi Finanţele Publice Brăila.
“Procesul a fost cu Finanţele, nu cu domnul Micu. Noi am avut nişte măsuri primite de la Curtea de Conturi, a trebuit să facem nişte rectificative pe veniturile fostului director Micu. După care, Finanţele au venit în control şi ne-au pus în vedere că trebuiesc anulate acele rectificative. Noi, într-adevăr am iniţiat o acţiune de judecată împotriva Finanţelor, pe care am câştigat-o la Brăila. ANAF a făcut recurs la Curtea de Apel Galaţi şi a câştigat. Dar dumnealui nu are nicio relevanţă în acest proces. Doar că prin această sentinţă a Curţii de Apel Galaţi, probabil că el va câştiga ceva la pensie. Dar noi tot ce am făcut a fost să punem în aplicare măsurile Curţii de Conturi. Deci nu am făcut nimic rău. Nici nu avea cum să ştie dumnealui despre această situaţie, pentru că nici nu exista vreun motiv să îl anunţe cineva. V-am spus. Doar ANAF şi noi am fost implicaţi în acest proces. Şi noi am respectat decizia şi am făcut exact ceea ce ni s-a spus de la Curtea de Apel. Nu s-a procedat ilegal. Eu ştiu că am făcut totul legal şi că pot dormi liniştit”, a declarat Pisică.
Întrebat în ce măsură decizia Curţii de Apel Galaţi va fi pusă în aplicare, directorul a afirmat că acest lucru a fost făcut deja, deoarece termenul de punere în aplicare era la finele lunii aprilie. Mai mult, Pisică ne-a explicat că în această chestiune a fost implicat doar Micu, nu şi alţi angajaţi ai societăţii, deoarece respectivul control al Curţii de Conturi a vizat strict activitatea acestuia.
Nemulţumiri privind starea actuală a «ECO»
Fostul director al “ECO”, Alexandru Micu, a profitat de moment pentru a critica modul în care este condusă astăzi societatea. Acesta a punctat că în 2009 când a preluat conducerea, societatea era în pragul falimentului, însă din 2010 şi până în 2017, “ECO” a fost doar pe profit, mai mult că în anul 2010 au început şi livrările de la cariera de piatră din Munţii Măcin.
“Pentru faptul că societatea «ECO» sub conducerea mea a funcţionat numai pe profit, acţionarul societăţii, CLM Brăila, a majorat capitalul social al firmei cu 9 milioane lei. După ce aceşti bani au intrat în conturile societăţii, subsemnatul a fost revocat politic, fără motive imputabile. Nu voi comenta acum modul în care banii au fost utilizaţi, dar îmi exprim doar dezamăgirea că şi la momentul acesta, după ce au primit 9 milioane lei, cei de la «ECO» tot cu acelaşi tractor din anul 1930 îşi adună deşeurile de pe stradă. În acelaşi timp - şi aici sunt foarte supărat -, că la cariera de piatră Măcin, în contextul în care acum la Brăila se construieşte podul de peste Dunăre, de la plecarea mea s-a sistat activitatea. Nu au mai vândut o piatră din acea carieră, iar utilajele existente acolo, care au fost luate pe banii societăţii, vor fi tăiate şi vândute la fier vechi”, a declarat Micu.
De cealaltă parte, directorul actual al SC ECO SA, Ionuţ Pisică susţine că acuzaţiile lui Micu sunt “răutăţi” şi că societatea este în continuare pe plus. De altfel, a precizat că şi la cariera de piatră se lucrează în general şi că s-a luat o pauză doar pe perioada stării de urgenţă.
“Chestia asta cu tractorul nu mi se pare relevantă pentru situaţia în care se află «ECO». Din bilanţul depus la jumătatea anului trecut, în iunie, se vede clar că societatea «ECO» este pe plus. Se va vedea şi acum când se va depune bilanţul la sfârşitul anului cum stă societatea. Din punctul meu de vedere stă bine. Nu suntem pe minus. Acestea sunt nişte răutăţi. Nu vreau să comentez mai mult. La cariera de la Măcin se lucrează. Deocamdată suntem opriţi pe perioada aceasta cât este în vigoare starea de urgenţă, dar se lucrează. Este adevărat, doar piatră brută, deocamdată. Piatră brută şi mai facem în plus două sorturi. Cât despre utilajele de la carieră, vă aduc aminte că au fost cumpărate când era dumnealui director. Să îşi asume dacă acum sunt fier vechi”, a conchis Pisică.