Mergi la conţinutul principal

Fosta policlinică de copii, în ruină de peste 20 ani!

Ziduri cenuşii, pereţi crăpaţi şi dezveliţi de tencuială, geamuri sparte şi uşi sugrumate de lanţuri ruginite. În acest mod deplorabil şi periculos pentru siguranţa trecătorilor se prezintă astăzi ceea ce se numea, odată, Palatul Asigurărilor Sociale. Cunoscut de brăileni ca fosta policlinică de copii, edificiul a ajuns o ruină ce ameninţă să se prăbuşească în orice moment. Pericolul este cu atât mai mare cu cât imobilul se află lângă Liceul teoretic „Nicolae Iorga". Deşi încă din octombrie 2012 clădirea intrat într-un proiect de reabilitare, în valoare de 1,8 milioane de euro, ce ar trebui să se încheie anul viitor, lucrările bat pasul pe loc. Restaurarea clădirii tinde să devină "oaia neagră" a contractelor pe bani publici câştigate de „Concivia", firma de casă a lui Gheorghe Bunea Stancu. Constructorul a cerut bani în plus pentru a-şi duce proiectul la bun sfârşit, dar Casa Judeţeană de Pensii Brăila, în patrimoniul căreia a ajuns clădirea, nu a onorat această cerere. În consecinţă, lucrările sunt departe de a se încheia. Aşa se face că ceea ce unii au construit în numai doi ani de zile, alţii nu reuşesc să repare în patru ani.
Prima piatră de temelie a fost pusă pe 17 noiembrie 1935, de fostul sistem al asigurărilor sociale din perioada interbelică. Doi ani mai târziu, lucrările au fost gata. În timp, clădirea a căpătat mai multe destinaţii. Din 1955, vreme de 44 de ani, între aceste ziduri a funcţionat fosta policlinică de copii, considerată, la vremea aceea, una dintre cele mai bune unităţi medicale spitaliceşti din România. La scurt timp după Revoluţie, de fosta unitate medicală s-a ales praful. Edificiul, încadrat ca monument istoric, a intrat în administrarea Casei Judeţene de Pensii Brăila, în 2004, după ce aceasta a revendicat în instanţă dreptul de proprietate de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila. S-au cheltuit atunci 600.000 lei pentru studii tehnice, proiect şi începerea lucrărilor, dar reabilitarea s-a oprit. "Toate au mers bine până în decembrie 2013, când am primit o adresă, după nişte discuţii în prealabil, din partea Concivia, care ne preciza, în mod imperativ, că din cauza condiţiilor meteo, dar şi pentru că nu am picat la o înţelegere cu privire la o suplimentare a valorii devizului, lucrările se sistează", a precizat directorul Casei Judeţene de Pensii Brăila, Sorin Enache.
Aşa se face că preţ de un an şi jumătate şantierul a fost închis, iar clădirea a intrat, din nou, în conservare. Negocierile au fost reluate abia în vara acestui an, când constructorul a decis să reia lucrările, fără alte pretenţii. Când vor fi gata, rămâne de văzut, cert este că până acum nu s-a realizat nici 30% din proiect, asta însemnând consolidarea imobilului pe interior.
„Sperăm să înceapă, să fie bine. E păcat, pentru că este o clădire în zonă de sit istoric, este o clădire de patrimoniu şi aşa cum arată, arată urât, în zona asta centrală a oraşului. Lucrarea trebuia finalizată în vara anului viitor, dar în contract există o clauză care spune că, dacă constructorul sistează lucrările, le va continua cu perioada sistată, la preţurile pe care le-a licitat în 2012", a mai adăugat Sorin Enache.
Altfel spus, constructorul poate întârzia lucrările cât doreşte, pentru că nu este penalizat în niciun fel. Partea bună este că, oricât vor dura lucrările de reabilitare, acestea vor fi supravegheate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Brăila, pentru că trebuie să fie reprodus orice detaliu arhitectural. „Calităţile arhitecturale ale acestei clădiri sunt remarcabile, fiind un exemplar de vârf al arhitecturii moderne din perioada interbelică. Nu întâmplător este una dintre puţinele clădiri din România realizate într-un stil arhitectonic modern şi care se află, totuşi, pe lista monumentelor istorice", a explicat Marcian Roman, arhitect, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Brăila.
Acum, proprietarul de drept al clădirii vrea să transforme fosta policlinică de copii într-un nou sediu al Casei de Pensii, dar nu pentru că ar fi imperios necesar. „Este în patrimoniul nostru, al Casei Judeţene de Pensii. E adevărat, este un spaţiu ultraexcedentar. Unde stăm acum e bine, n-am ce să spun. Nu stăm înghesuiţi. Acum, dacă am luat-o în patrimoniul nostru, ce să facem? O folosim cum putem", a mai spus directorul CJAS Brăila.
Oamenii de rând spun că Brăila are, totuşi, nevoie de un spital pentru copii, şi nu de o clădire inutilă.
„A fost un spital de copii extraordinar! Chiar am emoţii, acest spital mi-a salvat viaţa. Doctorul mi-a zis că nu mai trăiam dacă nu ajungeam aici. Condiţii excelente pentru acea vreme. Păcat că acest spital a ajuns o ruină. Am auzit că se tot repară, dar eu nu văd nimic. Bine ar fi să se facă ce a fost odată. Spital de copii. La ora actuală, în Brăila este mare nevoie de aşa ceva", a mărturisit un brăilean.
Palatul Asigurărilor Sociale Brăila a fost ridicat pe trei nivele, extrem de generoase ca spaţiu, imobilul beneficiind de o suprafaţă totală de 3.600 de metri pătraţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro