Fosta şefă a DIICOT aruncă responsabilitatea pe Sergiu Diacomatu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fosta şefă a DIICOT aruncă responsabilitatea pe Sergiu Diacomatu

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a susţinut, într-o declaraţie dată în dosarul despăgubirilor, că nu era considerată om de încredere al vicepreşedintelui ANRP Sergiu Diacomatu, că nu a văzut raportul de evaluare a terenului şi că a semnat alături de ceilalţi membri ai comisiei, conform procedurilor.
Bica a făcut parte din comisia care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro. Surse judiciare au redat, pentru MEDIAFAX, o declaraţie dată procurorilor anticorupţie de fosta şefă a DIICOT, care este acuzată de abuz în serviciu.
Conform surselor, în preambulul declaraţiei, Bica a făcut o trecere în revistă a atribuţiilor pe care le-a avut, conform fişei postului, la comisia din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), aruncând responsabilitatea asupra brăileanului Sergiu Diacomatu

"Nu eu, Diacomatu"

"În perioada 2009-2013 am fost angajat al ANRP, iar până în octombrie 2013 am fost director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul aplicării legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare (Direcţia funciară). În această calitate, aveam ca atribuţii de serviciu: semnarea mapelor de şedinţă, coordonarea serviciului petiţii şi relaţii cu publicul şi serviciului control. În perioada 2010-2011, deşi Serviciul despăgubiri, potrivit organigramei era în subordinea mea, în fapt, acesta era coordonat de către vicepreşedintele (ANRP - n.r.) Sergiu Ionuţ Diacomatu", a spus Bica, în faţa anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Fosta şefă a DIICOT le-a mai spus procurorilor anticorupţie că de transmiterea lucrărilor se ocupa şefa de serviciu, care ar fi lucrat predominant cu vicepreşedintele ANRP Sergiu Diacomatu.

Diacomatu n-ar fi considerat-o om al său de încredere

Bica a mai spus, în aceeaşi declaraţie, că "semnăturile aveau doar o valoare administrativă pe respectiva decizie, neputându-se interveni în legătură cu suma stabilită ca despăgubire sau beneficiar".
"De asemenea, doresc să precizez faptul că deşi eram director al Direcţiei care coordona Serviciul Despăgubiri, şefa serviciului, Anghelina, uneori purta corespondenţa exclusiv prin intermediul vicepreşedintelui Diacomatu Sergiu. Consider că proceda în acest fel întrucât nu eram considerat un om apropiat vicepreşedintelui, care să fie dispus la compromisuri sau solicitări neconforme cu legea sau regulamentul instituţiei. În acest mod s-a procedat şi în cazul dosarului nr. 22714/FFCC", se mai arată în declaraţia dată de Bica şi citată de aceleaşi surse.
Alina Bica le-a mai spus procurilor, referitor la despăgubirile aprobate lui Gheorghe Stelian, că nu a văzut niciodată raportul de evaluare al expertului, dar că la finalul procedurilor a fost emisă decizia din 15 martie 2011 pe care a semnat-o "alături de celelalte persoane, potrivit procedurii instituite la nivelul ANRP".
Totuşi, conform unor documente din dosarul despăgubirilor, un alt inculpat le-a declarat anchetatorilor că Alina Bica, într-o şedinţă a comisiei din ANRP, a elogiat profesionalismul celui care a evaluat terenul pentru care Gheorghe Stelian cerea despăgubiri, considerând că suma stabilită era justificată. Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat, respectiv cei 62 de milioane de euro, susţin anchetatorii.

Denunţul lui Diacomatu în dosarul "Bica"

De cealaltă parte, fostul candidat pentru şefia Consiliului Judeţean Brăila la alegerile locale din 2012 le-a declarat procurorilor că Dorin Cocoş i-a promis că îl va menţine în funcţie dacă îi oferă sprijin necondiţionat la ANRP.
Declaraţiile făcute la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) de Sergiu Diacomatu în dosarul "Bica" au fost publicate, vineri, de presa naţională. Potrivit portalului de ştiri Mediafax.ro, în 2 noiembrie, când fostul şef al Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alina Bica a fost reţinută, Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor că în 2009 l-a cunoscut pe Alin Cocoş, iar prin intermediul acestuia şi pe tatăl său, Dorin Cocoş, care i-a promis că va fi menţinut în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pe care o ocupa din decembrie 2009, cu condiţia să îl sprijine necondiţionat. "Pe parcursul relaţiei cu Dorin Cocoş, prin prisma influenţei politice pe care acesta o deţinea la nivelul PDL, partid aflat la guvernământ în perioada respectivă, mi-a promis că voi fi menţinut în funcţie, dar în situaţia în care va avea nevoie de sprijinul meu în legătură cu activitatea de la ANRP, să i-l ofer necondiţionat. Am acceptat această propunere întrucât nu eram membru de partid, iar relaţiile cu preşedintele Nicoleta Crinuţa Dumitrean au fost tensionate de la început, eu nefiind de acord cu practicile acesteia în cadrul instituţiei, cum ar fi nerespectarea ierarhiei instituţionale, încercând în permanenţă să ia legătura cu oamenii din subordinea mea, fără a mă informa de aceste lucruri, sau diferite solicitări abuzive către aceştia, de care nu aveam cunoştinţă", a spus Sergiu Diacomatu când a fost audiat de procurori, declaraţie citată în motivarea deciziei de arestare preventivă a fostului preşedinte al ANPR Crinuţa Dumitrean, document obţinut de Mediafax. Aceeaşi sursă ne informează că Diacomatu le-a mai spus procurorilor că Dumitrean era sprijinită de Ioan Oltean (PDL), care la aproape fiecare şedinţă de birou politic cerea să fie demis din funcţia de vicepreşedinte al ANRP.
Totodată, Diacomatu ar mai fi arătat în declaraţia sa că Dorin Cocoş i-a cerut în 2010 să asigure soluţionarea favorabilă a dosarului în care Gheorghe Stelian a solicitat despăgubiri pentru terenul de 13 hectare, supraevaluat cu 61 milioane de euro.
Reamintim că, în luna noiembrie, DNA a lansat un comunicat de presă prin care informa că Sergiu Diacomatu a făcut parte, la data faptelor cercetate în dosarul "Bica", din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, care, în 2011, i-a acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren de 13 hectare din Bucureşti supraevaluat, de la 113.954.741 lei (valoarea reală), la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei). Alina Bica este cercetată în stare de arest, iar Diacomatu a fost pus sub control judiciar de către procurorii DNA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro