Mergi la conţinutul principal

A fost sfințită Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din Silistraru

• în ziua Sfântului Dimitrie, ierarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de târnosire a bisericii de la Silitraru, comuna Traian • totodată, ÎPS Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe copii și i-a oferit preotului paroh rangul de sachelar • generalul (r.) prof. dr. Eugen Bădălan, fiu al satului, a primit distincția eparhială „Vrednicia andreiană”, pentru sprijinirea lucrărilor de reabilitare a sfântului lăcaș

 

Ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir - 26 octombrie - a fost una de mare bucurie sufletească și de bincuvântări arhierești pentru credincioșii din satul Slistraru, comuna Traian, care au primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Ierarhul a sosit la Silistraru pentru a oficia slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

„Programul a debutat cu slujba de târnosire a bisericii, săvârșită de către ierarhul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența ctitorilor și a autorităților locale, precum și a multor copii și credincioși. Pentru credincioșii participanți la eveniment, momentul trecerii prin Sfântul Altar, după sfințire și închinarea la Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, au reprezentat momente de evlavie, de bucurie și de emoție sfântă, a precizat părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos, prezent la eveniment.

După slujba de sfințire, a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în apropierea bisericii. Au fost prezenți elevi ai școlilor din localitățile învecinate, îmbrăcați în costume tradiționale, mulți dintre aceștia fiind împărtășiti cu Sfintele Taine de ierarhul Dunării de Jos.

În cuvântul de învățătură rostit, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovnicești ale sfințirii bisericii și a vorbit despre viața și lucrarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Nu în ultimul rând, pentru implicarea în lucrările de restaurare a lăcașului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian i-a acordat preotului paroh Marian Damian rangul de preot sachelar. Totodată, „în semn de binecuvântare și prețuire pentru sprijinirea lucrărilor de reabilitare a bisericii de la Silistraru”, generalul (r.) prof. dr. Eugen Bădălan, fiu al satului brăilean, a primit din partea ierarhului Dunării de Jos distincția eparhială „Vrednicia andreiană”.

La finele evenimentului, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii, preoții și binefăcătorii acestei comunități trecuți la cele veșnice și i-a binecuvântat pe cei prezenți.

 

Biserica de la Silistraru a fost fondată la 1878

Potrivit pr. Rareș Bucur, piatra de temelie a bisericii de la Silistraru a fost așezată la data de 7 august 1878. Ridicată prin contribuția parohienilor și stăruința preoților Dima Dobrișan și Nicolae Nistorescu, biserica a fost sfințită în ziua de 25 aprilie 1882. Pictura, care se păstrează și astăzi, a fost realizată între anii 1881-1882, de către pictorul Dimitrie Theodorescu, din Buzău, ucenic al marelui pictor Gheorghe Tăttărăscu. Biserica de la Silistraru a mai fost sfințită, la data de 19 septembrie 1920, de către preotul iconom stavrofor Ilie Didicescu, protoiereul județului Brăila, din încredințarea Episcopului Dionisie al Buzăului, în timpul slujirii preotului Drăghici Nistorescu.

„Deoarece cutremurele din 1977 și din 1986 au afectat edificiul, au fost necesare ample intervenții de consolidare la interiorul și exteriorul acestuia. Cu binecuvântarea și sub directa îndrumare a chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, cu sprijinul autorităților centrale și al celor locale, cu obolul enoriașilor și al unor ctitori, s-au executat lucrări de consolidare și reparații, paroh fiind preotul Marian Damian. Între anii 2010-2013, pictura a fost restaurată de doamna Drăgan Luminița Mihaela, din Galați”, a precizat pr. Rareș Bucur.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro