Fost prefect la închisoare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Acuzat de corupţie a comandat moartea denunţătorului

Fost prefect la închisoare

• Cătălin Emanoil Bocăneanu, fost prefect de Galaţi, a primit 3 ani de închisoare cu executare, după ce a mai fost deja condamnat definitiv într-un dosar de corupţie • Bocăneanu a vrut să scape de martorul denunţător în dosarul de corupţie, punând la cale asasinarea acestuia • mai exact, fostul prefect i-a oferit unui asasin suma de 2.500 euro, ca să o lichideze pe şefa Stării Civile din Galaţi, Ileana Schipor, care îl denunţase la DNA • Bocăneanu urma să se întâlnească cu Manole Pătraşcu, asasinul plătit, la mall-ul din Brăila, însă în locul acestuia a venit un ofiţer de poliţie sub acoperire • demnitarul i-a oferit acestuia un avans pentru executarea lui Schipor, fotografia, adresa şi programul de lucru al victimei 

 

Sentinţă în procesul fostului prefect al judeţului Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, condamnat, deja, definitiv, la 3 ani cu executare într-un dosar de corupţie instrumentat de procurorii DNA.

Magistraţii Judecătoriei Brăila l-au condamnat, zilele acestea, pe Cătălin Emanoil Bocăneanu, de 49 de ani, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 370 Cod penal (“Încercarea de a determina săvârşirea unei infracţiuni”). Sentinţa nu este definitivă, pentru că fostul demnitar a declarat apel, iar dosarul penal se află acum la Curtea de Apel Galaţi, cu termen de judecată în luna octombrie.

Cătălin Emanoil Bocăneanu a fost anchetat şi trimis în judecată în urmă cu doi ani, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, pe motiv că a comandat asasinarea directorului executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţa Populaţiei Galaţi, Ileana Schipor. Planificarea asasinatului, desprinsă parcă din filmele cu gangsteri newyorkezi sau mafioţi sicilieni, a avut loc în martie 2014, la Promenada Mall Brăila. Din fericire, planurile lui Bocăneanu au fost date peste cap, iar demnitarul corupt s-a ales cu încă un dosar penal, ajungând în Arestul IPJ Galaţi.

O viaţă de om pentru 2.500 de euro

Cătălin Emanoil Bocăneanu a fost prefect al judeţului vecin începând cu luna mai 2012, iar în noiembrie 2013 – precizează procurorii care s-au ocupat de caz – a fost reţinut şi arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, şantaj, instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi. Martor în dosarul prefectului-infractor a fost şi Ileana Schipor, şefa Serviciului de Stare Civilă Galaţi, care l-a denunţat pe Bocăneanu la DNA. Schipor îi urmase lui Bocăneanu la şefia Stării Civile şi l-a “turnat” pe acesta fără nicio reţinere, pe motiv că ar fi şantajat-o pentru a-i angaja o prietenă de familie la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei Galaţi.    

După înregistrarea denunţului lui Schipor, prefectul Cătălin Emanoil Bocăneanu a fost interceptat de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi, care au adunat suficiente probe împotriva sa şi care l-au trimis, ulterior, în judecată.

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Cătălin Emanoil Bocăneanu, prefectul judeţului Galaţi, a fost arestat preventiv în perioada 15 noiembrie – 13 decembrie 2013. Ulterior, împotriva sa a fost dispusă măsura obligării de a nu părăsi localitatea. După data de 1 februarie 2014, precizează sursa citată, instanţa de judecată a dispus faţă de prefectul căzut în dizgraţie măsura preventivă a controlului judiciar. În acest context, una dintre obligaţiile impuse inculpatului era aceea de a nu părăsi municipiul Galaţi.

Potrivit anchetatorilor, în perioada în care a fost arestat preventiv, Cătălin Emanoil Bocăneanu s-a împrietenit cu unul dintre deţinuţi, Virgil Bogdan Simion. La rândul său, Simion îl cunoştea bine (fuseseră în aceeaşi cameră de penitenciar) pe Manole Pătraşcu, zis “Adrian”, autorul unei crime comise în iulie 2013, în Piaţa “Ancora” din municipiul Galaţi, incident intens mediatizat în oraşul vecin. Potrivit presei gălăţene, în seara zilei de 17 iulie 2013, în jurul orei 21:00, pe fondul unui conflict preexistent, cinci indivizi, printre care şi Manole Pătraşcu, l-au atacat cu sălbăticie pe numitul Dumitru Oasenegre, zis “Miki”. Atacatorii i-au aplicat lui “Miki” lovituri repetate, în urma cărora acesta a decedat. 

Procurorii PT Brăila precizează că, după ce a fost eliberat din Arestul IPJ Galaţi, fostul prefect Cătălin Emanoil Bocăneanu a început să-l viziteze pe fostul coleg de cameră, Virgil Simion Bogdan şi să-i aducă pachete şi bani. Totodată, Bocăneanu i-a cerut acestuia să cumpere de la ceilalţi deţinuţi un telefon mobil, ca să poată ţine legătura. Nu este de mirare că i-a cerut acest lucru, dacă ne gândim la faptul că, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, mulţi deţinuţi au avut unul sau mai multe telefoane mobile, cartele şi încărcătoare de telefon. Aceştia au coordonat sau au participat activ la cazurile de înşelăciune prin metoda “Accidentul”, cărora le-au căzut victimă, în ultimii ani, zeci dacă nu chiar sute de brăileni.

“Inculpatul i-a cerut lui Simion Virgil Bogdan să-l pună în legătură cu Pătraşcu Manole (autor al asasinatului din Piaţa Ancora din Galaţi – n.r.), pe care intenţiona să-l angajeze/plătească pentru a o ucide pe martora Schipor Ileana. Concret, prin intermediul unei convorbiri telefonice purtate în trei, în «sistem conferinţă», inculpatul Bocăneanu Cătălin Emanoil s-a exprimat faţă de martorii arestaţi preventiv, în sensul că, pentru suma de 2.500 de euro, dorea ca martora să fie «lichidată», «executată», «aranjată», «eliminată» şi «să i se aducă modificări»“, preciza procurorul care s-a ocupat de caz, la finalizarea cercetărilor.

Flagrant la Promenda Mall Brăila

Potrivit procurorilor brăileni, pentru a stabili condiţiile în care urma să fie comis asasinatul la comandă, Bocăneanu, fostul prefect de Galaţi, a stabilit să se întâlnească cu Manole Pătraşcu, individul pe care urma să-l angajeze, în municipiul Brăila, pentru că la Galaţi îl cunoştea toată lumea. Întâlnirea urma să aibe loc la Promenada Mall, la o terasă. Pătraşcu însă a preferat să-l trădeze pe fostul demnitar, denunţându-l autorităţilor judiciare, în loc să mai ucidă un om.     

În aceste împrejurări, la data de 17 martie 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a autorizat participarea unui ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) la planificarea “asasinatului”, acesta urmând să se dea drept asasin plătit. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că fostul prefect nu-l cunoscuse personal pe Pătraşcu, ci doar discutaseră la telefon printr-un intermediar.

Câteva zile mai târziu, pe 24 martie 2014, fostul prefect al Galaţiului, Cătălin Emanoil Bocăneanu a venit în municipiul Brăila, unde urma să se întâlnească cu cel care avea să-i pună în aplicare planul diabolic şi să o “lichideze” pe Ileana Schipor, pentru 2.500 de euro. Deplasarea la Brăila s-a făcut cu un autoturism cu geamuri fumurii condus de Marius Nechita, iar întâlnirea cu “executantul” a avut loc, potrivit planului, la Promenada Mall.

Bocăneanu s-a întâlnit, fără să ştie, cu ofiţerul SIPI sub acoperire, căruia i-a înmânat un plic cu suma de 500 de lei, avans din totalul de 2.500 de euro, preţul pus pe viaţa şefei de la Evidenţa Populaţiei din Galaţi. Mai mult decât atât, fostul prefect i-a dat “criminalului” o coală de hârtie cu fotografia împrimată a Ilenei Schipor, adresa acesteia, adresa locului de muncă şi programul de lucru al acesteia. Procurorul de caz precizează:

“Inculpatul i-a atras atenţia lucrătorului de poliţie cu privire la faptul că martora Schipor Ileana locuieşte într-un imobil compus din mai multe unităţi locative (curte comună, la etaj) şi, la cererea poliţistului, a desenat pe plic o schiţă a locuinţei martorei. Întâlnirea dintre inculpat şi ofiţerul de poliţie a fost înregistrată de camerele de supraveghere ale complexului Promenada Mall Brăila, de camerele de supraveghere aparţinând terasei unde a avut loc întâlnirea dar şi de către Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Brăila”.

Pentru a putea proba momentul cheie al întâlnirii fostului demnitar de Galaţi cu presupusul “asasin plătit”, procurorii PT Brăila au autorizat, cu sprijinul instanţei de judecată, “supravegherea video, audio sau prin fotografiere, precum şi interceptarea, înregistrarea şi localizarea informaţiilor şi a oricărui alt tip de comunicare – SMS, MMS, mesagerie vocală” efectuate în acel moment de inculpatul Cătălin Emanoil Bocăneanu.

Astfel, din înregistrările convorbirilor telefonice purtate de Bocăneanu cu arestaţii de la Galaţi rezultă că acesta a intuit că a fost urmărit şi chiar a intenţionat că recupereze plicul cu cei 500 de lei şi coala de hârtie care ajunsese în mâinile ofiţerului sub acoperire, urmând ca, la o dată ulterioară, să reia discuţiile referitoare la asasinarea gălăţencei. “Om stabili-o şi om pregăti-o altădată mai cu băgare de seamă!” a spus, printre altele, fostul demnitar, referindu-se la asasinat.       

După “escapada” de la Promenada Mall Brăila, Cătălin Emanoil Bocăneanu a fost încarcerat din nou, de data aceasta pentru nerespectarea obligaţiilor impuse în momentul luării măsurii controlului judiciar, una dintre obligaţii fiind aceea de a nu părăsi municipiul Galaţi. Pe parcursul urmăririi penale, Bocăneanu a refuzat să dea declaraţii în legătură cu asasinatul la comandă şi cu acuzaţiile puse pe seama sa.

Dosarul “Bocăneanu” se află în prezent pe rolul Curţii de Apel Galaţi.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro