* sâmbătă, în ajunul Adormirii Maicii Domnului, a fost sfințită o fântână cu cumpănă construită pe cheltuiala lui Octavian Brânză și a lui Ionel Mușat, fii ai fostului sat Filiu (Budișteanu) * în cadrul manifestării, a fost lansată monografia localității brăilene vechi de aproape 400 de ani, intitulată "Filiu - satul care refuză să moară", autori Iulian Măcreanu și Geta Șerbănescu
Vechea obște a satului Filiu (Budișteanu), evocată, weekendul trecut, de o mână de oameni inimoși - fii ai satului care "refuză să moară" - împrăștiați în toată lumea și de câțiva iubitori ai istoriei acestor locuri. Sâmbătă, 14 august, în ajunul marii sărbători creștine a Adormirii Maicii Domnului, la ora 11.00, a avut loc o întâlnire de suflet a locuitorilor fostului sat Filiu (Budișteanu), prilejuită de sfințirea unei fântâni cu cumpănă construite pe cheltuiala fiilor satului Filiu, Octavian Brânză și Ionel Mușat, cu sprijinul primarului comunei Bordei Verde, Dumitru Rotaru.
În cadrul acestei manifestări, a fost lansată monografia satului brăilean, intitulată "Filiu - satul care refuză să moară", scrisă de Iulian Măcreanu și de Geta Șerbănescu și apărută, anul acesta, în Editura Total Publishing, din București.
Au fost prezenți la eveniment prof. Ion Bărbuceanu, fondatorul și directorul Muzeului Ianca, părintele paroh Viorel Porceanu, de la Bordei Verde (care a săvârșit slujba de sfințire), Vasilica Costin (Matei) - ctitorul Troiței ridicate anul acesta pe locul fostului sat Filiu, prof. Ecaterina Bănică, precum și venerabila Iordana Cojocea, în vârstă de 90 de ani, fostă învățătoare la Filiu în anii 1950 (unde a predat împreună cu regretatul ei soț, învățător Ilie Cojocea).
La eveniment, a mai participat arhivistul brăilean Ștefania Botez, care a pus la dispoziția autorilor monografiei numeroase documente necesare întocmirii monografiei satului Filiu (Budișteanu), localitate desființată abuziv în perioada anilor '60, după aproape 400 de ani de existență.