Ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Judeţean Brăila a fost inaugurat sâmbătă. Brăilenii au acum la dispoziţie zeci de cabinete medicale, pe diferite specialităţi, dotate cu aparatură de ultimă generaţie, ce vor oferi pacienţilor investigaţii medicale adecvate. La evenimentul de inaugurare au participat autorităţile locale brăilene, dar şi invitaţi de seamă din alte judeţe, precum şi reprezentanţi ai firmelor din ţară şi străinătate care au pus la dispoziţie echipamentele medicale. Ceea ce a impresionat în mod deosebit invitaţii care au vizitat Ambulatoriul a fost Secţia de Imagistică, RMN-ul aflat la Spitalul Judeţean Brăila fiind unul dintre cele mai performante din ţară. "Avem cea mai bună imagistică din ţară, sper că vom reuşi să atragem mulţi pacienţi din Brăila, dar şi din judeţele limitrofe. Cred că această dotare va atrage după ea şi oameni care doresc să lucreze aici. Investiţiile în sănătate de la Brăila nu se termină însă, mai avem multe de făcut. La Ambulatoriu este o investiţie de aproximativ 12 milioane de euro, sperăm să corespundă exigenţelor celor care ne vizitează, celor care vor fi pacienţi aici. O să încercăm să îl ţinem la un standard cât mai ridicat", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta a mai precizat că vara anului viitor este termenul de finalizare pentru o altă investiţie extrem de importantă, respectiv Blocul operator ce cuprinde 11 săli de operaţie. Însă mai sunt în lucru şi alte investiţii, printre care ATI, Secţiile de Pediatrie şi Cardiologie. Preşedintele CJ a mai adăugat că la Brăila este un deficit de medici destul de mare, însă speră că, văzând condiţiile oferite, medicii să mai migreze şi către Brăila. Stancu le-a propus şi gălăţenilor să se îndrepte către Brăila - prin intermediul dr. Aurel Nechita prezent la eveniment - referindu-se în special la absolvenţii facultăţii de medicină, precizând că este în folosul tuturor să se treacă peste anumite orgolii. "Vă mulţumim că sunteţi alături de Spitalul nostru Judeţean, pentru că, astfel, o parte dintre studenţii Facultăţii de Medicină din Galaţi pot veni să facă la noi practică. La urma urmei, mai normal ar fi să avem un singur spital între Brăila şi Galaţi, care să rezolve problemele medicale ale oamenilor. Poate viitorul ne va putea aşeza în altă zonă decât cea în care suntem astăzi, cea a orgoliilor nemăsurate, în care nu reuşim, din păcate, să găsim punctele care ne unesc", a spus preşedintele CJ Brăila. La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Rodica Sin, le-a promis brăilenilor că va pregăti o strategie medicală astfel încât pacientul să fie în siguranţă şi bine tratat. Preşedintele CJ a mai spus că Ambulatoriul va începe să funcţioneze din plin de la 1 decembrie, însă pacienţii pot veni şi din această săptămână, când se vor face unele simulări pentru ca activitatea să se desfăşoare fără probleme începând de luna viitoare.
O investiţie de peste 42 milioane lei
Lucrările de modernizare a Ambulatoriului de specialitate integrat Spitalului Judeţean Brăila ar fi trebuit să înceapă la 1 aprilie 2010, însă au pornit cu întârziere din cauza constructorului. Firma care a câştigat licitaţia de construcţii, "Carroponte" SRL Galaţi, nu se apucase de lucru nici la o lună şi ceva după data fixată, deşi termenul de finalizare era de 6 luni, însă, până la urmă, problema s-a rezolvat. Concret, "Carroponte" are contract la Consiliul Judeţean Brăila de 2,1 milioane de lei fără TVA, plus un supliment de aproape 160.000 lei, primit printr-un act adiţional, în care se cerea şi prelungirea perioadei de implementare până în septembrie 2011. Pe 7 noiembrie, pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), a fost publicat un nou anunţ de atribuire a unor lucrări suplimentare, în valoare de 620.000 lei, fără TVA. Aşadar, prin aceste suplimentări, valoarea contractului de lucrări a fost majorată cu aproape 40% faţă de valoarea de lansare a primei licitaţii.
Lucrările de construcţii fac parte din proiectul "Modernizarea Ambulatoriului de specialitate integrat Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila", finanţat din POR 2007-2013, a cărui valoare este de 42,6 milioane lei, din care 34,7 milioane de lei este valoarea finanţării nerambursabile. Proiectul trebuia derulat pe parcursul a 18 luni, având ca obiectiv declarat îmbunătăţirea calităţii serviciilor de asistenţă medicală din judeţul Brăila şi din regiune. Ponderea lucrărilor de construcţii în bugetul proiectului a fost prevăzută la 10-15%, restul fiind alocat pentru dotarea cabinetelor medicale cu echipamente moderne.