Mergi la conţinutul principal

Fost candidat la Primărie, proxenet pentru Grecia

• Costică Dobre, fost candidat PSD la funcţia de primar în Şuţeşti, a primit 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru proxenetism, iar fratele său, Ioniţă, va executa 4 ani şi 6 luni de închisoare • membrii grupării conduse de Ioniţă Dobre, zis “Nicu Ţiganu”, au fost condamnaţi pentru trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism şi iniţierea unui grup infracţional organizat • Tribunalul Brăila a dispus confiscarea sumelor provenite din exploatarea prostituatelor, în total peste 125.000 euro şi i-a obligat pe traficanţi să plătească 6.000 euro despăgubiri pentru daune morale • Ioniţă Dobre a fost condamnat deja, în Grecia, la 15 ani de închisoare pentru trafic de persoane şi tentativă de omor • traficantul racola prostituate prin intermediul simigeriei pe care o deţinea pe B-dul Dorobanţilor, ajutat de soţie şi de fratele său • procurorii au probat faptul că membrii grupării au racolat şi au exploatat în Spania şi Grecia nouă tinere, inclusiv două minore, victimele fiind bătute, violate sau convinse să încheie căsătorii formale

 

Condamnare cu acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru proxenetul Ioniţă Dobre, zis “Nicu Ţiganu”, zis “Bodo”, zis “Nicu Covrigaru'“ şi pentru membrii grupului infracţional iniţiat de el în urmă cu 14 ani.

Zilele acestea, magistraţii brăileni l-au condamnat pe Ioniţă Dobre, 47 ani, la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism şi iniţierea unui grup infracţional organizat. Soţia traficantului, Dana Gabriela, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de minori şi trafic de persoane, iar Costică Dobre, fratele lui Ioniţă şi fost candidat PSD la funcţia de primar al comunei Suţeşti, 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru proxenetism şi aderare/sprijinire a unui grup infracţional organizat. Ceilalţi doi inculpaţi, Ovidiu Feraru şi Gelu Iulian Mache, au primit câte 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de minori, trafic de persoane (Feraru) şi aderare/sprijinire a unui grup infracţional organizat (Mache).

Judecătorii Tribunalului Brăila au dispus menţinerea controlului judiciar faţă de Costică Dobre şi Ovidiu Feraru (Ioniţă aflându-se, deja, după gratii, pentru alte “isprăvi”) şi confiscarea celor 125.600 euro proveniţi din exploatarea tinerelor trimise “la produs”. Nu în ultimul rând, instanţa a dispus obligarea inculpaţilor Ioniţă Dobre, Dobre Dana Gabriela, Costică Dobre şi Ovidiu Feraru la plata unor daune morale de 6.300 lei pentru trei victime ale traficului de carne vie. Sentinţa nu este definitivă pentru că Dana şi Costică Dobre au declarat apel.

Urmărit ani la rând de autorităţi şi identificat, la un moment dat, în Penitenciarul Larissa din Grecia, după ce a fost turnat de o prostituată, Ioniţă Dobre a fost trimis în judecată în anul 2015 pentru trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism şi iniţierea unui grup infracţional organizat. Odată cu “Nicu Ţiganu” au fost daţi pe mâna judecătorilor soţia proxenetului, Dana Gabriela Dobre, 47 ani, fratele acestuia, Costică Dobre, 45 ani, Ovidiu Feraru, 41 ani (pensionat medical) şi Gelu Iulian Mache, 50 ani.

Ioniţă Dobre a fost deja condamnat la 15 ani de închisoare, de către Curtea de Apel din Atena, pentru trafic de persoane, constituirea unui grup infracţional organizat şi tentativă de omor (victimă Săndica Z.). Împreună cu Dobre a mai fost condamnată românca Maria Roxana V. (7 ani de închisoare) care a fost surprinsă practicând prostituţia. Autorităţile greceşti au dispus expulzarea celor doi infractori, după executarea pedepselor.

 

“Afacerea” lui Dobre

Potrivit procurorilor DIICOT, capii grupării au iniţiat “afacerea cu sex” în urmă cu mai bine de 14 ani, victimele fiind racolate pentru Grecia: “Începând cu anul 2004, inculpatul Dobre Ioniţă împreună cu soţia sa, Dobre Dana Gabriela, au racolat prin inducere în eroare mai multe victime de sex femeiesc, pe care le-au trimis în Grecia şi pe care Dobre le-a obligat să se prostitueze, prin ameninţări urmate de exercitarea de violenţe şi supunerea la tratamente degradante”.

Tinerele au fost bătute, violate şi supuse la perversiuni sexuale, fiind apoi silite să practice prostituţia în folosul proxenetului din Suţeşti. În alte cazuri, au fost convinse să încheie căsătorii formale, ca să scape de interdicţiile puse la vamă.

“O altă modalitate de facilitare a plecării victimelor în străinătate în scopul exploatării sexuale a constat în convingerea victimelor să încheie căsătorii formale care să le permită să-şi schimbe numele, să intre în posesia unor acte de identitate sau paşapoarte eliberate pe numele dobândit în urma căsătoriei şi să scape de eventuale interdicţii de a intra pe teritoriul unui stat din spaţiul Shengen sau să părăsească ţara fără încuviinţarea părinţilor”, precizează anchetatorii.

Au fost identificate nouă victime ale traficului de persoane, dintre care două minore. Acestea au afirmat că soţii Dobre au trimis femei “la produs” în Grecia, pentru prostituţie, din grupul proxeneţilor făcând parte şi Costică Dobre, fratele lui Ioniţă. Ioniţă, Dana şi Costică Dobre erau sprijiniţi de Gelu Iulian Mache, Ovidiu Feraru, Viorel Cloşcă şi Ciprian Nenciu, zis “Cocoşatul”.   

Sarcinile în cadrul grupului infracţional erau bine stabilite. În anul 2006, precizează anchetatorii, Ioniţă Dobre, ajutat de soţia sa, se ocupa de racolarea tinerelor (mai ales din rândul angajatelor de la simigerie/covrigărie). Cei doi le cazau mai întâi la domiciliul lor, după care le trimiteau “la produs”. După ce Ioniţă a fost arestat de autorităţile greceşti, pe 28 decembrie 2007, de supravegherea prostituatelor s-a ocupat fratele acestuia, Costică. Gelu Iulian Mache se ocupa cu transportul victimelor sau a inculpaţilor pe teritoriul României şi în străinătate.

 

“Afaceri” profitabile cu sex în Spania şi Grecia

Deşi a fost urmărit ani la rând, şeful grupării, Ioniţă Dobre, nu a putut fi audiat pe parcursul urmăririi penale. Un alt suspect, Viorel Cloşcă, se află, pare-se, în Spania, unde a fost arestat. În momentul în care poliţiştii au obţinut mandat de percheziţie şi s-au deplasat în satul Ţepeş Vodă, Movila Miresii, unde domiciliază, au constatat că la adresa respectivă se află un loc viran. Nici Mihaela Sîrbu (fostă Radu), suspectă în acelaşi dosar penal (originară din Ialomiţa) nu a fost găsită la domiciliu. Anchetatorii au fost informaţi că ar fi fost arestată în Grecia, în urma unui denunţ.

Potrivit procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, în noiembrie 2003, Angelica D. (pe atunci în vârstă de 18 ani) l-a cunoscut pe Ioniţă Dobre prin intermediul unui individ plecat între timp în străinătate. Imediat ce a cunoscut-o, “Nicu Covrigaru” i-a propus să practice prostituţia în Spania, sub protecţia sa, garantându-i că nu va avea probleme cu autorităţile. Dobre s-a angajat să suporte cheltuielile legate de eliberarea paşaportului şi de transport.

Pe 11 noiembrie acelaşi an, Angelica şi-a luat certificatul de naştere şi buletinul de identitate şi, fără ştirea părinţilor, s-a mutat la domiciliul proxenetului (situat într-un imobil de pe B-dul Dorobanţilor, la parterul căruia se afla simigeria). Soţia lui Dobre, Dana, s-a ocupat de eliberarea paşaportului, iar acesta i-a cumpărat Angelicăi haine şi încălţăminte şi i-a plătit coafatul şi vopsitul părului. Apoi a drogat-o. “Dobre Ioniţă i-a oferit martorei spre consum un comprimat despre care a afirmat că este ecstasy şi «îţi dă energie şi te face să te simţi în formă». Martora a consumat jumătate din comprimatul oferit de inculpat, iar după jumătate de oră de la îngurgitare a simţit că îi este foarte cald şi că a devenit foarte optimistă şi plină de energie”, precizează anchetatorii.

Cât timp a fost cazată la domiciliul inculpatului, martora a aflat despre fetele care practicau prostituţia în beneficiul acestuia, respectiv Irina (angajată la simigerie) şi Ioana, care avea numele de club “Giulia”.

Din fericire, Angelica nu a ajuns în Spania ca să practice prostituţia pentru că a fost dată dispărută de către părinţi. Pe data de 3 decembrie 2003, când s-a prezentat ca să-şi ridice paşaportul (însoţită de Dana Dobre) a fost oprită de poliţiştii care i-au spus că părinţii reclamaseră dispariţia sa şi o căutau din luna noiembrie.

 

Mii de euro pentru proxenetul Dobre, trimişi prin Western Union

Georgiana M. l-a cunoscut pe Ioniţă Dobre în ianuarie 2004, la o discotecă din oraşul Ianca. Tânăra, atunci în vârstă de 22 de ani, a fost de acord cu propunerea de a pleca să practice prostituţia în Spania, având o situaţie materială precară. Georgiana a ajuns cu autocarul în Barcelona, la clubul indicat de Dobre, reuşind să câştige, până la începutul lunii mai, 12.000 de euro. Jumătate din sumă a ajuns în buzunarul proxenetului, prin serviciul de transfer monetar “Western Union”. Găzduită pentru două săptămâni la domiciliul proxenetului, tânăra s-a întors în Barcelona, unde a continuat să practice prostituţia. A mai obţinut 12.000 de euro în trei luni de zile,  jumătate din sumă fiind trimisă în acelaşi mod la Brăila.

În august 2004, Georgiana a ajuns în oraşul Jonquera şi a practicat prostituţia în clubul “Dallas”. Ea a mai scos 9.000 de euro, apoi a cunoscut un spaniol cu care a iniţiat o relaţie de concubinaj, renunţând să se mai prostitueze pentru Ioniţă.

Potrivit acuzării, Olimpia S., de 18 ani, a fost, de asemenea, trimisă “la produs” de Dobre, care-i era unchi şi care i-a promis că va divorţa de soţia sa şi că se va căsători cu ea, dacă va practica prostituţia. Tânăra a acceptat să se prostitueze în clubul “Topasio” din Murcia (Spania) spunându-le părinţilor că merge ca să-şi viziteze sora. Banii obţinuţi ajungeau la Ioniţă dar, cu toate acestea, proxenetul avea faţă de victimă un comportament violent, adresându-i injurii şi ameninţări cu moartea atât ei, cât şi familiei. Asta pentru că era nemulţumit de sumele obţinute din practicarea prostituţiei. Ulterior, tânăra avea să declare că i-a trimis proxenetului brăilean în jur de 25.000 de euro.

După Spania, soţii Dobre au început să trimită fete “la produs” în Grecia. În anul 2004, Elena Ş. (de 18 ani) a început să lucreze ca vânzător ambulant la covrigăria proxeneţilor, iar din 2006 a locuit în casa acestora de pe B-dul Dorobanţilor, pentru că părinţii ei îşi pierduseră locuinţa din cauza datoriilor. Pe 2 august acelaşi an, tânăra a născut o fetiţă şi a locuit timp de trei luni într-un centru maternal. Ulterior, a revenit la locuinţa soţilor Dobre, iar la scurt timp, Dana i-a propus să meargă în Grecia împreună cu soţul său, chipurile, ca să-şi găsească un loc de muncă. De frică să nu ajungă în stradă cu fiica de câteva luni, Elena a acceptat să plece în Grecia. Avea, însă, interdicţie de a călători în spaţiul Shengen, astfel că, în decembrie, soţii Dobre i-au propus să se căsătorească de formă cu un angajat al firmei, Georgian, şi să-şi facă mutaţie la o rudă de-a Danei, zisă “Ana”.

Pe 30 decembrie 2006, s-a perfectat căsătoria formală, iar în ianuarie 2007 tânăra mamă a plecat în Grecia împreună cu Ioniţă Dobre şi cu o altă tânără racolată de acesta, Florentina T.

 

Prostituata “Ţâţoasa” a încercat să scape, dar a căzut de la etajul II

Potrivit procurorilor DIICOT, odată ajunse în Grecia, Elena şi Florentina au fost cazate într-un apartament în care se mai aflau Maria Roxana V. şi o tânără poreclită “Ţâţoasa” (identificată ca fiind victima Săndica Z.). Dobre avea să fie arestat în urma denunţului făcut de Săndica Z.

A doua zi, Elena şi Florentina au aflat că “locul de muncă” promis va fi un bordel în care vor practica prostituţia. Neavând de ales, Elena a acceptat să se prostitueze. Scotea câte 300-400 de euro pe noapte, bani care intrau în buzunarul proxenetului. În şase ore petrecute în fiecare zi la bordel, brăileanca avea câte 20-30 de clienţi, de la care încasa câte 15 euro amărâţi. Pe Florentina, însă, nu au primit-o la bordel, pentru că avea trăsăturile unei minore, iar patronii stabilimentului nu primeau minore, ca să nu aibă probleme cu autorităţile.

Elena avea să le spună anchetatorilor că nu i s-a permis să ia legătura telefonic cu familia, iar când a făcut-o, a fost bătută. Mai toate româncele duse în Grecia au declarat că au fost agresate atunci când încercau să ia legătura cu rudele, unele fiind supuse la perversiuni sexuale.

Elena Ş. a practicat prostituţia pentru Ioniţă Dobre până în momentul în care acesta a fost arestat, de către autorităţile elene. În acel moment, precizează anchetatorii, “afacerea” a fost preluată de Costică Dobre, care a trimis-o pe Elena în Spania.

În final, “Nicu Ţiganu” a fost reclamat la poliţie de Săndica Z. (“Ţâţoasa”) care s-a accidentat grav după ce a încercat să fugă din locuinţa proxenetului, situată la etajul II al unui imobil. Folosise o frânghie improvizată din obiecte de îmbrăcăminte înnodate. Victima avea să le spună poliţiştilor greci că era bătută frecvent şi silită să practice prostituţia, fiind supusă la perversiuni sexuale atunci când refuza să meargă la bordel. Ioniţă Dobre a ajuns ulterior într-un penitenciar de maximă siguranţă din Grecia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro