• jurnalist cu vastă experienţă şi scriitor consacrat, Alina Elena Miron şi-a lansat cartea la “Foişorul” din Grădina Publică • “Sper ca povestea lui Arhitescu să fie bine primită de istorie. Prezentul işi spune, deja, părerea”, a spus Alina • “Este o carte-document despre oraşul nostru natal”, a afirmat Camelia Ion-Radu, jurnalist, profesor şi diplomat, care şi-a lansat, de curând, primul volum de poezii, “Expiraţie”
Duminică, 20 septembrie, jurnalistul -scriitor Alina Elena Miron, colega noastră de redacţie de la fostul Monitorul de Brăila, şi-a lansat cartea “Arhitescu şi oraşul-păianjen. O poveste ireverenţioasă despre independenţi, politicieni şi alegeri locale”. Nu oriunde, ci în vechea Grădină Publică, la Foişor - Pavilionul de muzică de odinioară. I-au fost alături colegi de breaslă şi prieteni.
“Unii sunt buni să îşi facă imagine. Eu nu. Eu mă bag acolo unde e mai complicat, cred în valori care astăzi sunt uşor desuete, cu o naivitate şi un idealism pe care nu ştiu dacă s-ar cuveni să le mai îmbrac, după atâtea experienţe. Doar sarcasmul şi (auto)ironia mă mai salvează de la dramă. Cad nu în picioare, ci pe spate, dar măcar printre flori, semnez cărţi la care am muncit cu minte de jurnalist şi inima de scriitor, mă mir la aplauze şi zâmbesc când nu ştiu cum să arăt că palmele mele sunt la fel de deschise ca şi vorbele. Le mulţumesc celor care astăzi au venit la Foişor, în Grădina Mare a Brăilei, la «prelansarea» cărţii mele, şi au fost curioşi să citească întâmplările unei alte veri fierbinţi a oraşului, de acum patru ani. Sper ca povestea lui Arhitescu să fie bine primită de istorie. Prezentul işi spune, deja, părerea”, a spus autoarea volumului.
Apărută în Editura RAO, cartea Alinei Miron este o carte-document, o istorisire adevărată aşternută pe hârtie de şeful de campanie al candidatului independent (în 2016) la funcţia de primar al Brăilei, Marian Ion. “Am scris-o crezând cu tărie că un arhitect cu experienţă în administraţia publică poate fi una dintre cele mai bune alegeri pentru a conduce un oraş”, punctează Alina Miron în Nota din partea autorului.
“Vă invit să citiţi această carte pentru că este o piesă rară (câte cărţi de genul acesta au fost scrise în România post-decembristă? Cred că le numeri pe degetele de la o mână), o carte-document despre oraşul nostru natal, foarte bine scrisă, are umor, suspans şi te provoacă să vezi lucrurile dincolo de aparenţele unei intrigi electorale. De ce Brăila e acum printre ultimele judeţe în topul economic naţional, de ce pare încremenită în timp, când alte oraşe evoluează, se dezvoltă, se schimbă. De ce îşi devorează sau alungă fiii? De ce alegem şi cum alegem? Chiar dacă am plecat, iubim acest oraş şi suferim când vedem că nu îşi poate atinge potenţialul. O recomand pentru că este despre bărbatul pe care îl iubesc şi pentru că este scrisă de o femeie inteligentă şi puternică, pe care o admir şi care îmi e foarte dragă. Ştiu, sunt subiectivă. Toţi suntem”, este îndemnul lansat de Camelia Ion-Radu, jurnalist şi diplomat, fostă colegă de redacţie, care şi-a lansat, zilele trecute, primul volum de versuri, “Expiraţie”, la Editura Letras.
Alina Elena Miron lucrează în media de 24 de ani. A fost, pe rând, culegător, redactor, prezentator de emisiune radio, secretar de redacţie la o revistă bine vândută, redactor şef şi manager de proiecte. Până în 2020, avea deja patru cărţi publicate şi încă două romane terminate.