Noul sef al "mascatilor" este casatorit si are un copil de sapte luni, de altfel familia fiind si motivul pentru care s-a intors la Braila, dupa ce a lucrat citiva ani buni la Bucuresti, in mai multe structuri. Stie ca nu va avea o misiune usoara, vorbind in special despre colaborarea cu oameni antrenati pentru lupta, cu personalitati diferite, dar se bazeaza pe faptul ca a mai lucrat cu ei, ca sint tineri si deschisi spre nou. "La nivelul la care am lucrat imi este usor sa pun in aplicare ceea ce am invatat, pentru a aduce detasamentul acolo unde vreau sa ajunga. Momentan, sintem la inceput de drum, intr-un proces de acomodare si evaluare si de abia la sfirsitul acestuia vom putea lua niste decizii. Acum este prea devreme pentru a trage niste concluzii, dar sint sigur ca voi avea tot sprijinul conducerii pentru a atinge un alt nivel, atit in ceea ce priveste optica de pregatire cit si cea de interventie", ne-a spus inspector principal Daniel Avram.
Proaspatul sef din politia braileana a absolvit Academia de Politie "Al. I. Cuza" in 1999 si a fost repartizat la Constanta, unde a lucrat timp de 10 luni. Ulterior, s-a mutat la Bucuresti, la fosta Brigada de Asigurare a Ordinii si Linistii Publice, fiind sef de grupa la Detasamentul de Interventie Antiterorista. Pentru un an si jumatate, inspectorul a revenit in orasul natal, la DPIR, unde a stat pina la infiintarea Grupului Special de Protectie si Interventie "Acvila", din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA). La acea data, toate inspectoratele de politie din tara au primit o adresa din partea secretarului de stat al ministrului de Interne, prin care se solicita inlesnirea participarii la concurs a cadrelor ce doreau sa-si desfasoare activitatea in noua structura. Participind la preselectia ce a durat o saptamina, braileanul a fost admis si a intrat in "cursa" principalei selectii, desfasurate pe parcursul a doua luni. Atunci a invatat ce inseamna stresul dus pina la extrem, experimenind tot felul de situatii cu care s-ar fi putut intilni pe parcursul activitatii.
Baile de multime ale presedintelui erau in fiecare zi o provocare
Dupa trei ani, inspectorul a avut nevoie de o noua provocare si asa a ajuns la Serviciul de Protectie si Paza (SPP) - structura cu atributii in domeniul sigurantei nationale, specializata in asigurarea protectiei demnitarilor romani si a celor straini, pe timpul sederii lor in Romania. Initial a lucrat pe interventie, asigurindu-le spatele presedintelui Traian Basescu si prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu in timpul evenimentelor la care participau, iar mai apoi s-a ocupat de protectia parlamentarilor. Din perioada cit a lucrat la SPP, braileanul spune ca nu are amintiri neplacute, ci mai degraba niste elemente surpriza, care in prima faza sint mai putin agreabile . "Baile de multime ale presedintelui erau cele mai grele misiuni, in primul rind trebuia sa fim atenti la tot ce misca in jurul lui si apoi sa avem grija sa nu-l calce in picioare miile de oameni care-l inconjurau. De fiecare data era o noua provocare. La sfirsit, pentru ca totul se termina cu bine, toate deveneau amintiri placute. SPP-ul a reprezentat o experienta placuta, pentru ca acolo lucrezi la cel mai inalt nivel, dar daca ar fi sa aleg, as alege “Acvila” - forta de elita a tarii - plecind de la dotarile pe care le au, dar in special pentru pregatirea lor", a explicat insp. Daniel Avram.
De precizat ca pregatirea sa profesionala nu a luat sfirsit dupa absolvirea Academiei de Politie, el urmind cursuri post universitare de stiinte criminale si fiind master in management. Pe linga acestea, s-a pregatit pentru a deveni scafandru de lupta - la Centrul de Scafandri din Constanta; alpinist militar - la Vinatorii de Munte Predeal; pirotehnist - in cadrul Ministerului Apararii Nationale; instructor de arte martiale de contact - la Centrul de Formare si Perfectionare a Pregatirii cadrelor MIRA.