Fost administrator ţepar şi-a pus la adăpost averea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fost administrator ţepar şi-a pus la adăpost averea

* ştiind că va răspunde cu propria avere pentru delapidările provocate, Simionescu a vândut unui nepot apartamentul în care locuieşte * tranzacţia a fost la preţul de 600 milioane de lei vechi, în condiţiile în care un apartament similar era cotat la peste 1,6 miliarde de lei vechi *

Au de recuperat peste 2 miliarde de lei vechi de la fostul administrator, în prezent o simplă pensionară fără bunuri de valoare ce ar putea acoperi paguba. Încolţită de membrii asociaţiei şi cercetată penal, femeia şi-a pus la adăpost cel mai de preţ bun - un apartament situat chiar în blocul pe care îl administra. Apartamentul l-a vândut aproape pe nimic unui nepot. Aceasta este situaţia disperată a membrilor Asociaţiei de Proprietari 379, situaţie în care i-a adus un administrator care a băgat, timp de mai mulţi ani, adânc mâna în vistierie, fără ca vreunul dintre proprietari să-i ceară socoteală. Este vorba despre Marioara Simionescu, un caz celebru în rândul AP-urilor din oraş prin faptul că deşi era cercetată de Poliţie, reuşea să convingă proprietarii să le încaseze întreţinerea. Când s-au dezmeticit era prea târziu, datoriile către furnizorii de utilităţi erau atât de mari, încât generau lunar zeci de milioane de lei penalităţi.

Şi-a vândut apartamentul către un nepot cu doar 600 milioane lei

După mai bine de 3 ani de la declanşarea anchetei penale împotriva Marioarei Simionescu, fostul administrator al AP 379 care reuneşte câteva blocuri de pe Roşiori în imediata apropiere a Pieţei Mari, victoria păgubiţilor pare a fi la ani lumină distanţă. Procesul pe rolul Judecătoriei Brăila se poticneşte în amânări repetate, iar singura garanţie pe care oamenii o mai aveau că-şi vor putea recupera banii s-a topit subit. Asta pentru că, în 2008, femeia a vândut apartamentul cu două camere pe care îl deţinea la parterul unuia dintre blocurile pe care le administra. Tranzacţia nu a încheiat-o însă cu un străin, ci a vândut unui nepot, astfel încât se poate explica şi valoarea mică pentru care a renunţat la dreptul de proprietate: doar 600 milioane de lei vechi. Ca termen de comparaţie, în 2008 un apartament similar cu o locaţie asemănătoare ajungea să fie vândut chiar şi cu 1,6 - 1,7 miliarde de lei vechi. "Am aflat cu surprindere în vara anului 2008 că fostul administrator, cu care ne judecam la vremea respectivă de mai bine de un an, şi-a vândut apartamentul. Surpriza a fost şi mai mare întrucât după cum s-a dovedit ulterior, a fost vorba despre o tranzacţie între rude, pentru că a vândut unui nepot. S-a mers imediat la Cadastru unde s-a constituit privilegiul imobiliar cu rang prioritar asupra imobilului respectiv ceea ce îl împiedică pe cumpărător să înstrăineze apartamentul. Ţinta noastră este ca prin intermediul instanţei să reuşim desfiinţarea actului de vânzare-cumpărare a apartamentului, astfel încât să-l putem valorifica după ce se va pronunţa instanţa, normal ar fi în favoarea noastră, a asociaţiei, în dosarul de delapidare pe numele Marioarei Simionescu", povestesc membrii AP 379.

Gaura lăsată la AP 379 este de circa 2 miliarde de lei vechi

Şi ar avea ceva de recuperat dacă luăm în calcul rapoartele de expertiză contabilă întocmite de expertul desemnat de instanţă să evalueze valoarea prejudiciului creat asociaţiei. La dosar apar nu mai puţin de 4 astfel de rapoarte, primul datat martie 2007, iar cel mai recent chiar în ianuarie 2010. Fiecare dintre rapoarte vine să contureze dimensiunea reală a unei pagube provocate de-a lungul anilor de Simionescu. Astfel, în primul raport, datat martie 2007, concluzia expertului contabil a fost că în perioada noiembrie 2003 - octombrie 2006, Marioara Simionescu, în calitate de administrator, contabil şi casier, a generat un prejudiciu de aproape 640 milioane lei vechi. Următorul raport se concentrează pe perioada octombrie 2006 - ianuarie 2007 şi mai adaugă alte circa 45 milioane de lei vechi prejudiciului iniţial. În ianuarie 2008, al treilea raport încearcă să stabilească şi prejudiciul creat în anii 2002 şi 2003, expertul indicând suma de 823 milioane de lei vechi. În fine, cel din urmă raport adaugă şi penalităţile aferente datoriilor către furnizorii de utilităţi lăsate în urmă de fostul administrator, alte 608 milioane de lei vechi, rotunjind astfel valoarea prejudiciului total aferent perioadei de mandat a Marioarei Simionescu, la un total de 2,11 miliarde de lei vechi! Numitorul comun al tuturor acestor rapoarte sunt concluziile trase de expert: femeia şi-a însuşit banii încasaţi pe chitanţe neînregistrate apoi în contabilitatea asociaţiei.

"La momentul în care au fost ridicate documentele contabile din apartamentul fostului administrator, poliţiştii au descoperit chitanţe false şi imprimanta cu ajutorul căreia le multiplica, la vremea respectivă chitanţele nefiind personalizate cum sunt acum. Mai mult, la un moment dat ea a şi distrus o partea din acte, dar s-a reuşit reconstituirea operaţiunilor contabile", mai spun membrii AP 379.

Datoriile celor două asociaţii unde Simionescu a fost administrator: circa 5 miliarde de lei vechi

Din informaţiile prezentate pe portalul justiţiei, în dosarul penal în care Marioara Simionescu este inclupat, acuzată fiind de săvârşirea infracţiunii de delapidare (art. 215 ind. 1 Cod Penal), alături de AP 379 s-a constituit parte civilă şi AP 481. Aceasta din urmă administrează blocul de garsoniere C5 situat în imediata apropiere a celor 3 blocuri (C3, C4 şi C6) reunite de AP 379. De menţionat este că Simionescu a fost şi la această asociaţie administrator, prejudiciul estimat pentru AP 481 fiind de circa 900 milioane de lei vechi.

În plus, potrivit datelor furnizate de furnizorii de utilităţi, cele două asociaţii datorează împreună puţin peste 5 miliarde de lei vechi. Mai precis AP 379 are datorii la servicii de apă-canal în cuantum de 1,91 miliarde de lei vechi, la care se adaugă încă 1,85 miliarde de lei vechi pentru energia termică. De cealaltă parte, AP 481 are datorii către Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila în cuantum de 414 milioane de lei vechi plus alte 917 milioane de lei vechi pentru serviciile de termoficare. Mai trebuie menţionat că în cazul celor două asociaţii au fost convenite grafice de eşalonare la plată a restanţelor context în care tăvălugul penalităţilor a fost oprit. De asemenea, pe timpul sezonului cald, AP 379 a ales să nu mai primească apă caldă în încercarea de a recupera din plata datoriei către operatorul de termoficare, în schimb primeşte căldură pe timpul iernii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro