* duminică, 2 aprilie, într-un cadru emoționant, s-a desfășurat prima activitate a programului județean „Nepoți pentru bunici”, cu participarea a peste 100 de tineri * cei 300 de vârstnici de la cele două centre sociale au primit felicitări realizate de nepoțeii de la Grădinițele nr. 7 și 8, lalele roșii și multă dragoste din partea voluntarilor * au participat primarul Marian Dragomir, viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, directorii celor două centre sociale, precum și voluntari din cadrul Forumului Tinerilor - Brăila, Centrului de Tineret - Brăila Youth Hub și Asociației Pentru Adevăr
O duminică de neuitat pentru sutele de bunici aflați în cele două cămine pentru persoane vârstnice, administrate de municipalitate: Complexul Lacu Sărat, din cadrul Stațiunii cu același nume, și Complexul rezidențial „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de pe Strada Caraiman 11. A fost prima activitate din cadrul Programului anual județean „Nepoți pentru bunici” organizat de Forumul Tinerilor din România - Brăila, în parteneriat cu Centrul de Tineret - Brăila Youth Hub, Primăria Municipiului Brăila, Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Pentru Adevăr, în perioada de dinaintea Sărbătorilor Pascale.
La eveniment, au participat primarul Marian Dragomir, viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, directorii celor două centre sociale, Mihaela Belu („Lacu Sărat”) și Monica Moșescu („Sf. Apostoli Petru și Pavel”), angajații celor două centre, precum și voluntari din cadrul Forumului Tinerilor din România - Brăila, Centrului de Tineret - Brăila Youth Hub și Asociației Pentru Adevăr.
Prima activitate a programului „Nepoți pentru bunci” a fost una cu impact major asupra vârstnicilor din cele două centru sociale. Într-o primă fază, au fost organizate activități educative și practice pentru copiii din învățământul preșcolar - prin implicarea activă a Inspectoratului Școlar Județean Brăila - în cadrul cărora cei mai mici nepoței de la Grădinița nr. 7 și Grădinița nr. 8, din Municipiul Brăila, au realizat, cu ajutorul doamnelor educatoare, peste 300 de felicitări cu mesajul lor către bunici.
Cea de-a doua fază a proiectului a inclus activități sociale, educative și practice dedicate tinerilor cu vârste între 14-25 ani. Potrivit proiectului, „tinerii sprijină bunicii aflați în dificultate și singurătate, socializează și comunică cu bunicii, cinstesc trecutul și generația bunicilor, promovează și valorifică empatia și solidaritatea, dar, cel mai important, nu uită să fie alături de modelele reale din comunitatea noastră, anume bunicii”.
Astfel, duminică, 2 aprilie, copiii din învățământul preșcolar au realizat felicitări pentru cei 300 de bunici din centrele sociale, felicitări handmade care au fost apoi dăruite de cei peste 100 de tineri voluntari participanți la acțiune. Cum bunicii nu au știut de această surpriză, au fost foarte emoționați, iar voluntarii - elevi ai mai multor licee brăilene de renume - le-au oferit zâmbete, cadouri, felicitări și flori. Totodată, Primăria Municipiului Brăila le va oferi vârstnicilor pachete cu alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și alte bunuri.
Voluntarii au socializat cu vârstnicii, s-au bucurat să le asculte poveștile de viață, ba chiar s-au prins în horă cu ei și au participat la o ședință foto organizată ad-hoc, pentru ca momentele petrecute împreună să rămână amintiri frumoase.
Iată și câteva impresii venite din partea bunicilor: „Ați venit azi ca o lumină de duminică în sufletul nostru”; „Sunt singură pe lume, dar vă voi aștepta mereu și prin voi, acum, am pe cineva alături, Nepoți dragi ce sunteți!”; „Vă sunt alături oricând, pe mine mă găsiți aici, doar să vreți să veniți la mine și vă conduce cineva, ușa mea e deschisă întotdeauna pentru voi, dragilor!”. Iată și o scurtă discuție bunic-voluntar: „Cu ce ocazie ne dăruiți cadouri?/ Nu e nevoie de nicio ocazie pentru a vă vizita și a vă fi alături/ Să fim sănătoși și să ajungem împreună să ne revedem de câte ori doriți”.
Impresii de la copii și tineri: „Minunat, nu pot să cred că bunicii de aici sunt atât de veseli și plini de viață, chiar dacă sunt singuri”; „Totul a fost emoționant, promit să fiu mult mai aproape de acești bunici, prin toate proiectele pe care le vom organiza”; „Eu nu mai am bunici, dar pot spune că astăzi am regăsit alți bunici prin acești oameni frumoși”; „Simplul lor zâmbet mi-a umplut inima de bucurie și clar mă voi intoarce!”.
„Emoții, bucurie, zâmbete, lacrimi de fericire, copii, tineri, părinți și bunici la un loc, un mix de empatie și iubire nelimitată! Acesta ar fi rezumatul primei activități a acestui program prin care am dorit ca noi, tinerii, să devenim un liant între generații și să nu uităm niciodată cât de importanți sunt bunicii din comunitatea noastră, părinții care muncesc pentru noi, dar și frații și surorile mai mici! Ceea ce am resimțit cu toții astăzi este de nedescris, bunici singuri, care au regăsit o familie, părinți care au regăsit copii, copii care au regăsit bunici și părinți, un cadru minunat în care iubirea a triumfat! Bunicii ne-au primit cu brațele deschise chiar de la prima vizită, iar tinerii au răspuns pozitiv, orele au decurs cu discuții și experiențe de viață, dansuri și poezii, cântece și jocuri - o zi minunată în familie! Mulțumim pe această cale Primăriei Municipiului Brăila, prin Direcția de Asistență Socială Brăila, Inspectoratului Școlar Județean Brăila pentru implicarea și dăruirea nelimitată (Grădinițele 7 și 8), Asociației Pentru Adevăr Brăila!”, a spus, la finele zilei de duminică, 2 aprilie, Gabriel Ion, președintele Forumului Tinerilor din România - Brăila.
Programul NEPOȚI PENTRU BUNICI constă în organizarea de activități/evenimente/proiecte sociale, educaționale și culturale dedicate copiilor, tinerilor și bunicilor din municipiul și județul Brăila, prin care sunt promovate empatia și solidaritatea, socializarea și comuniunea, respectul și sprijinul dintre generații. Deviza programului este: ,,Bunicii sunt un amestec special de părinți, profesori și cei mai buni prieteni!”