Forta de nemunca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Forta de nemunca

Tot mai multi angajatori romani se pling ca incep sa se confrunte cu o criza a fortei de munca, in special in domeniul constructiilor. Se gasesc tot mai greu meseriasi, spun firmele de profil, dar pina si muncitorii necalificati au devenit marfa rara in ultima perioada. Ba chiar se vorbeste de aducerea unor muncitori straini, de prin China, India sau tari africane. La o prima analiza, fenomenul pare normal: multi au plecat sa munceasca prin strainatate, unde evident sint mult mai bine platiti, iar o crestere a salariilor in tara ar duce la cresterea tarifelor societatilor de constructii, ceea ce le-ar face necompetitive, spun patronii acestora. Pe de alta parte, daca intrebi muncitorii din domeniu, multi se vor plinge de conditiile oferite de firmele de pe la noi: salarii foarte mici, in raport cu munca depusa, ore suplimentare neplatite, ba chiar munca la negru - cica "de proba", cum motiveaza patronii.
Si totusi, exista o situatie paradoxala in toata aceasta ecuatie: cum se poate ca, intr-un judet in care sint inregistrati peste 7.000 de someri, majoritatea barbati, care nu mai primesc demult indemnizatie de somaj, sa existe o criza a fortei de munca, si tocmai in constructii? Si cum se poate ca, in acelasi timp, sa existe mii de asistati social, intretinuti cu bani de la bugetele locale, care nu presteaza nici macar munca in folosul comunitatii, asa cum ii obliga legea? Ceva nu se leaga! Unii se pling ca nu exista forta de munca suficienta, iar altii primesc bani degeaba de la stat - adica din banii contribuabililor - pentru a se specializa in nemunca! Si sint o gramada de astfel de "calificati". Iar rezolvarea problemei e simpla: printr-o cooperare mai buna intre firmele cu deficit de forta de munca, AJOFM si autoritatile locale, s-ar identifica persoanele fara slujba, asistate social, si li s-ar oferi un loc de munca. Eventual, cu un curs de calificare intr-una din meseriile care se cauta de catre firmele de constructii. Cine refuza slujba sau cursul de calificare, n-ar trebui sa mai primeasca nici un leu de la stat. Astfel, macar s-ar rezolva o parte a problemei: n-am mai plati cu totii mii de insi care n-au chef sa munceasca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro