Comparatiile se refera la costul orar al fortei de munca dupa numarul de zile lucratoare. Indicatorul cuprinde in special salariale si cheltuielile indirecte, non-salariale.
"In trimestrul III 2008, indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu 3,11% fata de trimestrul precedent si cu 19,39% fata de acelasi trimestru al anului anterior. In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, cresterea a fost de 3,12%, respectiv de 19,61%", se arata intr-un comunicat al INS.
Fata de trimestrul al doilea, cresteri semnificative cu forta de munca, in forma ajustata, au avut loc in activitatile din invatamint (12,47%), industria extractiva (8,8%) si administratie publica (7,78%). Scaderi s-au inregistrat in activitatile din intermedieri financiare (-7,65%), sanatate si asistenta sociala (-2,48%) si comert cu ridicata si cu amanuntul (-0,06%).
In trimestrul al treilea, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) a fost de 3,12%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,07%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,12% si respectiv 3,11%.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari majorari ale indicilor in forma ajustata au fost inregistrate in activitatile de sanatate si asistenta sociala (40,26%), invatamint (32,08%), energie electrica si termica, gaze si apa (28,08%) si tranzactii imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (26,13%). Cresterea cea mai mica a avut loc in activitatea de intermedieri financiare (4,06%), urmata, la distanta apreciabila, de cea din hoteluri si restaurante (13,05%).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 19,31%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 19,55%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a avut cresteri de 19,68%, respectiv 19,84%.