Mergi la conţinutul principal

Formularul pagubei. Sute de brăileni amendați cu câte 2.000 lei de DSP

* ieri, în fața sediului DSP Brăila s-au adunat numeroase persoane pentru a protesta din cauza amenzilor cu care s-au trezit peste noapte, după ce, în perioada sărbătorilor, au venit din străinătate fără a completa formularul digital de intrare în România * este vorba despre 473 de persoane care au încălcat OUG 129/2021, reglementare intrată în vigoare pe 20 decembrie 2021 * practic, este un formular de localizare a pasagerului, care permite identificarea rapidă a persoanelor infectate cu COVID-19 ori a celor ce au intrat în contact cu acestea și luarea măsurilor necesare, inclusiv plasarea în carantină * cei care uită să completeze noul formular riscă amenzi între 2.000 și 3.000 de lei * printre cei amendați se numără și brăileni care spun că nu înțeleg de ce au primit sancțiunea, deoarece ei au respectat legea, completând on-line formularul respectiv, înainte de a intra în țară

 

Aproape 500 de brăileni au fost amendați pentru că nu au completat formularul digital de intrare în țară, în perioada cuprinsă între Crăciun și Revelion. Cuantumul amenzilor s-a ridicat, în total, la peste 900.000 de lei.

Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, au fost aplicate prevederile OUG 129/2021, constantându-se, urmarea datelor furnizate din platforma Alerte a Ministerului Sănătății, că un număr de 420 de persoane, din județul Brăila, nu au completat formularul digital de intrare în țară. Numai că unii dintre cei în cauză spun că au primit amendă total aiurea, deoarece ei completaseră formularul respectiv, conform legii. Zeci de persoane au mers, ieri, la sediul DSP, pentru a solicita anularea amenzilor. „Fiul meu și soția lui s-au trezit cu aceste amenzi, câte 2.000 lei pentru fiecare, deci în total 4.000 lei, aproape 1.000 de euro, cu toate că ei au completat formularele on-line, avem și dovezi în acest sens. De aceea am venit la sediul DSP să le arăt documentele, ca să anuleze aceste amenzi. Ce credeți că mi-au spus? Că amenzile nu pot fi anulate decât de instanțele de judecată. Adică noi, cu dreptatea în mână, să stăm să umblăm prin Tribunale!... Am venit în țară pentru două săptămâni de vacanță, nu avem timp să dăm statul în judecată pentru niște amenzi aplicate complet aiurea. Nu știm cum au ajuns ei la concluzia că trebuie să ne sancționeze, probabil e o eroare de sistem, pentru că am impresia că doar cei care au completat formularele on-line au fost amendați, cei care le-au completat în aeroport n-au avut nicio problemă. Asta e, suntem în România, luăm amendă pentru că nu știu unii să acceseze formularele de pe internet, că altfel nu-mi explic... Problema e că rămânem cu amenzile astea în sistem, iar la anul când o să vrem să ne plătim impozitele o să figurăm cu ele”, ne-a spus un brăilean nemulțumit.

Aceste argumente nu au avut, însă, niciun efect asupra conducerii DSP Brăila, care ne-a transmis că s-a aplicat legea și nimic mai mult, deci nu se poate face nimic pentru cei nemulțumiți care au venit să protesteze la sediul instituției. ”Dacă cineva primește o amendă că a trecut pe roșu este mulțumit? Nu, este tot nemulțumit! Și nici nu fac rând în fața sediului Poliției. Procesele verbale pot fi contestate în instanța competentă, aspect menționat în cadrul procesului verbal. S-a aplicat Ordonanța 129/2021 pentru necompletarea formularelor electronice. Datele sunt extrase automat, tabelar, din aplicația Alerte-MS. Procesele verbale se comunică prin poștă, cu AR. Până ieri (luni, 03.01.2022) s-au trimis 420 de procese verbale ce figurau în aplicație. Astăzi, ( n.r. marți, 04.01.2022) sunt încă 53 de persoane”, ne-a declarat directorul DSP, Gabriel Ciochină. Potrivit acestuia, amenzile aplicate au fost la minimul cuantumului prevăzut de lege, adică 2.000 lei, cei sancționați având posibilitatea să plătească jumătate din această sumă, deci 1.000 lei, timp de 15 zile de la comunicarea primită de la DSP.

 

Care sunt prevederile legale

Începând cu 20 decembrie 2021, toate persoanele care sosesc în țară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat de Guvernul României. Practic, este vorba despre un formular de localizare a pasagerului, un document care permite identificarea rapidă a persoanelor infectate cu COVID-19 ori a celor ce au intrat în contact cu acestea și luarea măsurilor necesare, inclusiv plasarea în carantină. În caz contrar, cei care nu vor completa formularul digital de intrare în România vor risca amenzi între 2.000 și 3.000 de lei. Pe de altă parte, cei care vin în România nu vor mai fi nevoiți să completeze declarația epidemiologică, verificată până acum la vamă, și asta pentru că toate datele din declarație se regăsesc în noul formular.

Astfel, potrivit actului normativ, formularul va trebui completat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României. Documentul va fi verificat automat la vamă de către autorități și nu va trebui tipărit. Concret, la verificarea cărții de identitate sau a pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul sau nu.

Completarea formularului se poate face utilizând un sistem informatic, ce e compus dintr-o aplicație de unde se poate descărca formularul: plf.gov.ro și un serviciu web de validare a acestuia, prin citirea codului numeric personal (CNP) sau a numărului biletului de călătorie.

La completarea formularului vor fi solicitate următoarele informații: numele și prenumele, datele de identificare și de contact; țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate; localitatea și adresa de destinație în România; mijlocul de transport cu care călătorește spre România; data intrării în România; datele însoțitorilor minori (dacă e cazul).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro