Forfota de inceput de an scolar a pus stapinire pe Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Forfota de inceput de an scolar a pus stapinire pe Braila

Forfota mare, zilele trecute, in intreg orasul. Desi mai sint doua saptamini pina la inceperea noului an scolar, elevii si parintii deja au inceput cumparaturile de toamna. Caiete, manuale, culegeri, creioane, culori, ghiozdane, stilouri, truse de geometrie, uniforme si alte articole vestimentare, echipament sportiv etc., de la modele simple si pina la cele mai sofisticate si viu colorate, tot se vinde, tot se cumpara. Aceasta chiar daca parintii sint nevoiti sa plateasca o suma consistenta si pentru a asigura un minim necesar, nu mai vorbim de mofturi.
Librariile sint cautate atit pentru rechizite cit si pentru carti si manuale. Cele mai bine vindute la momentul actual sint cartile de comentarii literare pentru clasele V-XII, caietele de exercitii pentru copiii de gradinita si pentru cei de la clasele primare, culegerile de probleme, caietele auxiliare, dictionarele de limbi straine. Totodata, elevii claselor a XI-a si a XII-a si-au achizitionat manualele pentru orele de curs, in cea mai mare parte pentru limba si literatura romana, limba engleza, limba franceza, biologie. Dupa stabilirea programei scolare, librariile vor primi carti de la mai multe edituri in ceea ce priveste culegerile de exercitii pentru BAC si pentru Testele Nationale. "Cea mai buna perioada de cumparare a rechizitelor este cu o saptamana, doua, inainte de inceperea anului scolar pentru ca atunci librariile se aprovizioneaza", considera Iuliana Tudor, vanzatoare in domeniu.
Anticariatele in schimb nu mai vind atit de mult, intrucit elevii cumpara doar "strictul necesar", respectiv cartile din programa scolara sau critica literara pentru operele ce se dau la examenele nationale.

Rechizite pentru toate buzunarele

In topul cumparaturilor de toamna sint produsele de papetarie. Caietele, spre exemplu, se cumpara in numar mai mare. Pentru cei cu un buget mai mic, engros-urile si "38-urile" ofera o anumita gama de produse mai ieftine ce se vind in mare parte la baxuri. Un caiet mic de 48 file porneste de la 0,40 lei, iar unul studentesc de la 1,6 lei. Ghiozdanele pornesc de la 10 lei, in timp ce penarele costa peste 2 lei. In schimb, hypermarketurile colaboreaza cu mai multe firme, oferind o gama mult mai larga de produse. Cei ce doresc o calitate mai buna, pot cumpara un caiet de peste 2 lei, un stilou de peste 20 lei sau ghiozdan de peste 70 lei. Preturile cresc in functie de firma si implicit de raportul calitate-pret dar si de designul acestora. Exista totusi si persoane care nu se sfiesc sa plateasca oricit pentru aspectul produsului. Caiete sau pixuri parfumate, genti de firma ori ghiozdane cu personajele preferate, note book-uri cartonate sau colorate, costa insa. Astfel, suma alocata acestor cumparaturi creste vizibil.
"Brailenii au inceput cumparaturile din timp si dau o importanta mare acestor detalii, cautind chiar anumite modele ale produselor", confirma comerciantii care nu se feresc sa recunoasca faptul ca, in functie de bugetul familiei dar si de mofturile copiilor, pregatirile pentru inceperea noului an scolar se pot incadra intre citeva sute si citeva mii de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro