* potrivit Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" Brăila, timp de 20 de zile, infanteriştii marini şi membrii Forţelor de Operaţii Speciale s-au pregătit în comun pentru executarea unor posibile acţiuni terestre, fluviale şi amfibii * au fost exersate, de asemenea, tactici de luptă urbană, instrucţie sanitară şi instrucţie de geniu-distrugeri
Instrucţie comună a forţelor de infanterie marină române şi a specialiştilor de la Operaţii Speciale la doi paşi de Brăila, cu sprijinul Flotilei Fluviale, în contextul escaladării conflictului armat provocat de invazia Rusiei în Ucraina, al creşterii pericolului la graniţa de est a României.
"Timp de 20 de zile, în zona de responsabilitate a Dobrogei, un pluton din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină "Heracleea" a desfăşurat, în comun cu specialiştii din cadrul Şcolii de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale "Burebista", activităţi specifice de instruire. Pregătirea infanteriştilor marini a avut ca scop creşterea nivelului de reacţie imediată în executarea acţiunilor tactice terestre, fluviale şi amfibii (ca forţe de desant amfibiu), în scopul apărării şi siguranţei zonei costiere (fluvio-maritimă şi lagunară) precum şi a elementelor de infrastructură critică din această zonă", precizează surse din cadrul Flotilei Fluviale "Mihai Kogălniceanu" Brăila.
Foarte bine pregătite, subunităţile de infanterie marină pot fi angajate cu uşurinţă în operaţii în sprijinul păcii (PSO), operaţii de evacuare a necombatanţilor (NEO), combaterea ameninţărilor neconvenţionale (terorism şi piraterie) şi operaţii de asistenţă umanitară (în mediul maritim). Potrivit sursei citate, în timpul instruirii din Dobrogea, au fost exersate, sub îndrumarea militarilor FOS (Forţelor de Operaţii Speciale), o serie de teme specifice instrucţiei tactice (tactica subunităţilor mici, tehnici/tactici/proceduri de luptă urbană), instrucţiei topo, instrucţiei sanitare, precum şi teme din cadrul instrucţiei de geniu, inclusiv distrugeri de ţinte/obiective.
În prezent, Regimentul 307 Infanterie Marină se instruieşte pentru implementarea capabilităţilor pentru operaţii amfibii, în conformitate cu standardele NATO şi ale infanteriei marine din armatele ţărilor aliate.
Zilele acestea, Grupul de Luptă Fluvial din cadrul Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" Brăila au desfăşurat, de asemenea, activităţi de instruire în cadrul exerciţiului "FN Danube Protector". Exerciţiul, la care au participat toate navele de luptă ale Flotilei Fluviale, se înscrie în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacţie al militarilor români pentru contracararea unor acţiuni ostile apărute pe Dunăre şi în Delta Dunării. La bordul navelor de luptă s-au aflat şi studenţi din anul III, de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" Constanţa.