Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fondurile pentru sanatate sint insuficiente si in acest an

Pina ieri, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a incheiat contracte pe acest an cu 47 farmacii, 141 medici de familie, 66 stomatologi, 47 furnizori de dispozitive medicale, 1 contract pentru unitatea medico-sociala de la Ianca, 34 contracte pentru specialitati clinice in ambulatoriu, 4 contracte pentru recuperare si 5 contracte cu spitalele din judet.
Dr. Mariana Tarachiu, directorul general al CJAS, ne-a spus ca, in finalizarea contractelor intre parti, cele mai mari probleme s-au inregistrat la Spitalul Judetean de Urgenta si Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ), in sensul ca cele doua unitati au prezentat oferte mult mai mari fata de bugetul pe care il poate suporta CJAS.
"Bugetul nu este in totalitate acoperitor vizavi de cheltuielile si necesarul fiecarei unitati si, pentru a acoperi o cit mai mare perioada din timpul ramas din acest an si din nevoile unitatilor sanitare, s-a impus negocierea bugetului. Fiecare unitate isi prezinta oferta in functie de cheltuielile efective pe care le are, dar CJAS negociaza, conform normelor, in limita unor tarife, fie impuse de norme, fie negociate pentru incadrarea in bugetul alocat", ne-a explicat dr. Mariana Tarachiu.
Pentru acest an, bugetul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Braila pentru bunuri si servicii este de 108.825.000 RON, cu 15 la suta mai mult fata de bugetul pe 2005. In conditiile actuale, cind toate costurile s-au ridicat la cote alarmante, aceasta crestere nu reprezinta foarte mult pentru unitatile sanitare, dar, dupa cum ne-a informat directorul CJAS, trebuie precizat faptul ca majorarea s-a aplicat la bugetul final al anului 2005, rezultat si din rectificarile ulterioare, cit si din alocarea unei rezerve, conform Legii Finantelor, incepind cu semestrul doi al anului, pentru anumite tipuri de servicii unde s-a impus suplimentarea de fonduri.
"Acest buget poate sa acopere, din activitatea noastra, destul de bine si jumatatea trimestrului patru, in medie. Noi trebuie sa contractam si sa alocam sume pentru toata perioada anului si vor fi trimestrializate, in functie de prezentarea ofertei de cheltuiala a fiecarei unitati dar, in acelasi timp, si in functie de posibilitatile de a oferi anumite servicii, pentru ca una este cheltuiala si alta serviciile unitatii respective", a precizat dr. Mariana Tarachiu.
Ieri, dupa-amiaza, la incheierea editiei, reprezentantii CJAS, ai spitalelor si ai Serviciului de Ambulanta Judetean erau pe ultima suta de metri in finalizarea contractelor intre parti. Dr. Florin Stefan, directorul SAJ, ne-a declarat ca, in final, contractul va fi semnat, dar ca nu reflecta nici pe departe serviciile prestate de Salvare.
"Pretul pe kilometru s-a redus la jumatate pentru toate tipurile de masini, scade numarul de solicitari, dializa urmeaza sa fie platita de Spitalul Judetean de Urgenta, sint multe probleme. Am solicitat 7,3 miliarde lei si ni s-au acordat 5,8 miliarde pe luna, dar contractul trebuie semnat cu CJAS", ne-a spus dr. Florin Stefan. Vom reveni.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii