Fondurile nerambursabile. Capcane | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fondurile nerambursabile. Capcane

Una dintre cele mai aşteptate oportunităţi de finanţare în anul 2016 pentru microîntreprinderi este măsura 2.1 - Microîntreprinderi - POR 2014-2020 (denumirea completă este Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 - îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri).
Ghidul Solicitantului este la a doua versiune de lucru supusă dezbaterii publice şi recomandarea pentru cei care doresc să depună proiecte pe această finanţare este în primul rând să verifice condiţiile prevăzute de ghid din această fază şi să transmită opiniile către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP - AMPOR) pe adresa de e-mail info@mdrap.ro.

Atenţie la "promisiuni"

Unul din aspectele de interes este lista codurilor CAEN eligibile pentru finanţare. Dacă ţinem cont şi de faptul că Ghidul prevede în mod expres faptul că "investiţia propusă prin proiect trebuie să vizeze o singură clasă CAEN", este util să verificăm dacă activitatea pe care dorim să o finanţăm prin acestă măsură se regăseşte în listă. Deşi după publicarea primei variante au fost transmise solicitări de completare a listei şi se pare că a existat o reacţie pozitivă, singura modificare adusă este cea cu referire la codul CAEN 8690 - Alte activităţi referitoare la sănătatea umană, dar care limitează eligibilitatea proiectelor la staţiunile balneoclimaterice.
O altă modificare adusă primei versiuni a ghidului este cea referitoare la indicatorii de proiect. Modificarea este de substanţă, avem doi indicatori de proiect ce vor face obiectul monitorizării şi performanţei investiţiei propuse prin proiect şi se referă la Cifra de afaceri (verificată la 2 ani după finalizarea implementării proiectului) şi Numărul mediu de salariaţi / Numărul de angajaţi cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, în perioada de monitorizare a proiectului (i.e. - perioada de implementare a proiectului şi 3 ani după finalizarea implementării). Aici se impune o atenţie maximă deoarece "nerespectarea ţintelor stabilite în cererea de finanţare, pentru oricare din indicatorii de mai sus, conduce la recuperarea integrală a finanţării acordate. Aşadar, antreprenorul riscă să dea banii înapoi dacă nu respectă "ce a promis" cu privire la cifra de afaceri şi locurile de muncă nou create. În acelaşi context, nota "nu se acceptă identificarea şi cuantificarea, în cadrul cererii de finanţare, a altor indicatori în afara celor menţionaţi în cadrul acestei secţiuni" a fost păstrată, de aceea recomandăm aplicanţilor să îşi stabilească aceşti indicatori de proiect plecând de la estimări realiste şi previziuni sincere. Stabilirea acestor indicatori trebuie făcută plecând de la necesităţi şi previziuni echilibrate, nu după punctele pe care le puteţi obţine dacă treceţi valori "umflate".

Vrei să fii eligibil? Scoate banii din buzunar!

Un ultim aspect de punctat, dar care face foarte atractivă această finanţare, este rata de cofinanţare acordată şi care, spune ghidul, este "de maximum 100% din valoarea eligibilă a investiţiei". Cuvintele care trebuie subliniate aici sunt "maximum" şi "eligibilă". Finanţarea este de maximum 100%, dar recomandăm să corelaţi informaţia cu Anexa 4 - Grila de evaluare tehnică şi financiară, unde veţi regăsi modul în care se punctează cofinaţarea. Oricum, pentru o cofinanţare de peste 10% se obţine punctaj maxim la respectivul criteriu, ceea ce pentru o investiţie de aproximativ 200.000 euro nu ar trebui să fie o problemă.
Procentele se referă la valoarea eligibilă a investiţiei, adică la achiziţiile eligibile conform prevederilor din ghid şi nu la investiţia dorită. Luaţi în calcul toate costurile necesare "punerii pe roate" a afacerii visate, deoarece cheltuielile eligibile prin proiect sunt doar o parte a acestora!
Pentru nelămuriri şi alte detalii mă puteţi contacta la adresa de e-mail ghionu@obiectivbr.ro şi nu uitaţi, dacă vreţi ca finanţările nerambursabile să funcţioneze trebuie să ne implicăm cu toţii în dezbaterile publice propuse de Autorităţile de Management! Ghidurile Solicitantului pot fi modificate şi curăţate de prevederile artificiale, dar asta nu se poate întâmpla decât atunci când şi beneficiarii direcţi ai fondurilor nerambursabile se implică încă din etapele preliminare.

Marian Ghionu
Consultant fonduri nerambursabile

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro