In deschidere, inspectorul scolar general adjunct Lucica Visalon a prezentat importanta educatiei pe tot parcursul vietii, tinindu-se cont ca educatia trebuie sa raspunda unor obiective in functie de tintele pe care si le stabileste societatea. "Formarea si dezvoltarea unor competente care sa asigure insertia pe piata muncii este un cistig. Structurile educationale trebuie sa fie flexibile ca sa raspunda acestor cerinte. Acest simpozion este un prim pas pentru a afla mai multe in directia utilizarii fondurilor Uniunii Europene pentru formarea si dezvoltarea resurselor umane", a precizat prof. Lucica Visalon.
Consilierul din cadrul Directiei Organism Intermediar POS DRU regiunea de sud-est, Costel Neicu, a informat ce obiective are acest organism si pe ce directii se pot obtine finantari. Fondul Social European sprijina investitiile in capitalul uman, dezvoltarea si formarea profesionala a resurselor umane. Aceste obiective vor fi atinse prin implementarea de reforme in educatie si formare pentru a creste capacitatea resurselor umane de a raspunde nevoilor societatii, prin cresterea participarii la educatie si formare pe tot parcursul vietii. Acest program se va implementa in toate tarile memebre ale Uniunii Europene care au PIB mai mic decit 75% fata de media PIB din UE. PIB-ul Romaniei reprezinta acum numai 31%. Se preconizeaza ca, dupa finalizarea acestui program, PIB-ul Romaniei sa reprezinte 41%.
Practic, in Romania exista doua progrme POS DRU; unul se deruleza prin Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca si celalalt prin Inspectoratul Scolar, fiecare gestionind anumite axe prioritare. Cele care revin ISJ sint educatia si formarea pentru cresterea si dezvoltarea societatii, cunoasterii si invatare pe tot parcursul vietii, corelate cu piata muncii. Practic, din acest fond se vor dezvolta: sistemul si ofertele de educatie initiala si continua, resursele umane din educatia initiala si continua, beneficiarii din educatie. Consilierul Costel Neicu a aratat ca in toate aceste directii este evidenta importanta parteneriatelor si standardizarea educatiei pentru a se putea construi o cale. Beneficiarii acestor programe sint Ministerul Educatiei, diferite agentii, structuri, institutii subordonate sau in coordonarea Ministerului Educatiei, furnizori acreditati de educatie, consortii regionale, centre de certificare acreditate, furnizori de formare acreditati in domeniul certificarii, universitati, institute de cercetare, ONG-uri, scoli TVET.
Reprezentantul POS DRU Bucuresti, Laura Marinas, a explicat ca, odata stabilite prioritatile POS DRU, acestea vor ramine neschimbate timp de sapte ani, perioada in care se va urmari atingerea acestora, apoi a oferit invitatilor amanunte concrete despre realizarea acestui program.