Brăila stă destul de bine la absorbţia de fonduri europene, însă nu este printre judeţele fruntaşe, aceasta a fost concluzia desprinsă de către directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Est, Luminiţa Mihailov, la finalul conferinţei de presă de ieri, în care a prezentat stadiul implementării Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013 în regiunea noastră. Conform datelor informative, totalul sumelor alocate regiunii, atât de la FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) cât şi de la Bugetul de stat depăşeşte 530 milioane euro. Până la data de 27 decembrie 2011, au fost semnate 281 contracte de finanţare, valoarea totală solicitată fiind de aproximativ 363 milioane euro, reprezentând 68% din valoarea alocată regiunii pentru perioada 2007-2013. Din acestea, 32 de contracte au fost pentru sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor, valoarea solicitată fiind de peste 71 milioane euro. Pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane inclusiv construcţia sau reabilitarea şoselelor de centură, au fost semnate 15 contracte, valoarea solicitată fiind de peste 128 milioane euro. "Avem proiecte în rezervă, s-ar putea să mai finanţăm anul viitor. Sperăm să se facă realocări. Ministerul Dezvoltării a cerut 1 miliard euro de la alte programe operaţionale, pentru toate categoriile de proiecte", a spus Luminiţa Mihailov. Pentru reabilitarea infrastructurii serviciilor de sănătate, au fost semnate 12 contracte, valoarea solicitată totală fiind de 23 milioane euro. Pentru modernizarea infrastructurii serviciilor sociale au fost semnate 23 de contracte, valoarea totală fiind de 12 milioane euro. Pentru îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor de intervenţii în situaţii de urgenţă, a fost semnat un singur contract, în valoare de 9 milioane euro. Pentru infrastructura şcolară au fost semnate 37 de contracte, valoarea totată solicitată fiind de peste 32 milioane euro. "Suntem în bugetul alocat. Necesarul de finanţare este mult mai mare, de 116 milioane euro", a precizat Luminiţa Mihailov. Până în prezent au fost finalizate 15 proiecte, dintre care cinci şcoli în municipiul Brăila şi două în judeţ, comunele Măxineni şi Râmnicelu.
Mediul de afaceri din Brăila, puţin activ
Pentru sprijinirea afacerilor de importanţă regională şi locală au fost semnate 5 contracte, valoarea solicitată fiind de 12 milioane euro. "Axa nr. 4 ar trebui să aibă impactul economic cel mai mare pentru că vizează sprijinirea mediului de afaceri şi a micro întreprinderilor. La infrastructura de afaceri, din suma alocată de circa 37 milioane euro, avem contractate doar 12 milioane, dar diferenţa este în contractare, probabil terminăm în primul trimestru din anul viitor. Dacă ne uităm pe lista de proiecte aprobate, să ştiţi că un mediu foarte activ rămâne pe zona Constanţei şi Buzăului, din Brăila destul de puţine, la fel şi din Galaţi. E şi un domeniu complicat pentru că trebuie să arătăm că e nevoie de parcuri industriale, de parcuri de afaceri, ceea ce e greu la noi, pentru că sunt foarte multe spaţii libere. Mediul de afaceri brăilean nu e la nivelul altor medii de afaceri, noi facem ce putem să-l îmbunătăţim, dar nu putem să mutăm munţii din loc", a afirmat directorul ADR SE.
Pentru restaurarea şi valorificarea patrimoniului cultural au fost semnate 9 contracte, valoarea solcitată fiind de aproape 30 milioane euro, iar pentru dezvoltarea infrastructurii de turism, au fost 17 contracte cu o valoare totală de peste 25 milioane euro.