Situaţie alarmantă pentru angajaţii, pacienţii şi aparţinătorii bolnavilor din Secţia de Anestezie - Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Secţia a fost declarată focar de TBC după ce trei angajaţi ai Secţiei Anestezie - Terapie Intensivă au fost diagnosticaţi cu tuberculoză. Un medic, o asistentă şi o infirmieră se află acum în concediu medical şi fac tratamentul specific, fără să ştie când s-au îmbolnăvit şi care a fost sursa de contaminare. O asemenea situaţie nu s-a mai întâlnit în unitatea sanitară brăileană de aproape 10 ani, când s-au înregistrat 6 cazuri de tuberculoză în rândul personalului sanitar. Apariţia focarului de TBC este cu atât mai puţin explicabilă cu cât în ultimii 3-4 ani, la Brăila s-a înregistrat un trend descendent al îmbolnăvirilor de tuberculoză.
Medicii pneumoftiziologi au declarat focar de TBC la Spitalul Judeţean Brăila în luna decembrie, după ce numărul cazurilor de tuberculoză depistate la angajaţii acestei unităţi sanitare s-a ridicat la 3. Prima situaţie s-a înregistrat încă de la sfârşitul lunii octombrie, unul dintre medicii secţiei ATI fiind diagnosticat cu tuberculoză, ceea ce a fost un semnal de alarmă pentru întregul personal. În luna decembrie, după ce şi alţi angajaţi ai secţiei şi-au făcut radiografii pulmonare, au mai fost depistate două "victime" ale bacilului Koch: o asistentă şi o infirmieră. Imediat, la Spitalul Judeţean a fost declarat focar de TBC, iar situaţia a fost raportată la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila. "Au fost raportate trei cazuri de TBC, din rândul personalului de la Secţia Terapie Intensivă, de la Spitalul Judeţean Brăila, în luna decembrie. Două dintre aceste cazuri au fost confirmate, unul este în faza de diagnosticare. Până la negativarea sputei (n.r. secreţie vâscoasă a căilor respiratorii, eliminată prin tuse), persoanele sunt în concediu medical şi fac tratament, iar după aceea, se scot din evidenţe, fiind vindecate şi se pot întoarce la serviciu", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, şeful Serviciului Supraveghere/Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Brăila.
Măsuri de dezinfecţie a saloanelor
După declararea focarului, tot personalul Secţiei ATI a Spitalului Judeţean a fost trimis să-şi facă radiografii pulmonare, la serviciul de radiologie din cadrul unităţii sanitare şi s-au luat măsuri de dezinfecţie a saloanelor. "Partea de anchetă epidemiologică şi strategia de acţiune au fost stabilite de către DSP şi Spitalul TBC. Am luat măsuri de dezinfecţie, împreună cu Serviciul de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale (n.r. intraspitaliceşti) şi am trimis la examene MRF (radiografii pulmonare) pe toţi angajaţii secţiei Terapie Intensivă. Am extins sfera examinărilor şi la Blocul Operator, care este vecin cu secţia ATI şi personalul intră în contact", a spus dr. Mihail Iugulescu, directorul medical al Spitalului Judeţean Brăila.
Surse din cadrul personalului Spitalului Judeţean ne-au declarat, sub protecţia anonimatului, că atmosfera din secţia ATI este tensionată, angajaţii fiind îngrijoraţi de faptul că măsurile de prevenire a extinderii bolii nu sunt suficiente. Astfel, sursele citate ne-au precizat că în luna decembrie, doar personalul ATI a fost trimis să-şi facă radiografii pulmonare, în timp ce angajaţii din secţia vecină, de la Blocul Operator, au scăpat de "filtrul radiaţiilor". Întâmplător sau nu, abia după ce unul dintre brancardierii de la Sala de Operaţii a intrat în comă, măsurile au fost extinse şi în acea zonă.
În plus, dezinfecţia s-a făcut în mod ciclic, prin mutarea pacienţilor dintr-un salon în altul, fără a fi impusă închiderea secţiei ATI. "Prima măsură luată de spital a fost realizarea dezinfecţiei ciclice a secţiei, prin alternarea mai multor substanţe: sulfanios şi incidin, prin pulverizare şi ştergerea umedă a tuturor suprafeţelor cu virufen şi aspen. Serviciul de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale a recoltat probe din mediu, conform planului de autocontrol. Pacienţii au fost mutaţi în două saloane şi s-a făcut dezinfecţie până când s-a constatat că probele recoltate din mediu au fost corespunzătoare. Nu a fost închisă secţia în tot acest timp", ne-a precizat as.pr. Olguţa Ciocan, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean, care a adăugat că, totuşi, s-a făcut o anumită izolare a secţiei ATI, din punctul de vedere al servirii mesei pacienţilor, care au primit mâncarea în vase de unică folosinţă.
"Suntem îngrijoraţi!"
Cum a fost posibilă îmbolnăvirea a trei angajaţi ai spitalului, într-un interval atât de scurt unul faţă de celălalt? Nimeni nu a putut răspunde cu certitudine la această întrebare. "Nu ştim exact când s-a produs infectarea. Boala nu este de o contagiozitate rapidă, ci este lentă. În proporţie de 99%, contaminarea cred că s-a produs direct de la focar, de la unul dintre cazurile sociale care nu-şi urmează corect tratamentul şi ajung în stare gravă la Terapie Intensivă, alcoolici cronici care tuşesc şi împrăştie bacili", a declarat dr. Iugulescu. Situaţia a provocat îngrijorare şi în rândul angajaţilor, dar şi al conducerii spitalului. "Suntem îngrijoraţi. S-a declarat focar de TBC, iar acesta este un semnal de alarmă", a arătat directorul medical. Nici medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie nu au putut spune exact cauza apariţiei focarului de TBC la Spitalul Judeţean. Specialiştii au avansat două ipoteze: fie sursa de infecţie a fost un bolnav cu TBC internat la ATI, fie este vorba despre reactivări ale bolii pe fondul condiţiilor de muncă stresante şi obositoare specifice secţiei.
Îngrijorător este faptul că nu se ştie nici dacă bacilul Koch, responsabil de declanşarea tuberculozei, a făcut "victime" şi printre pacienţii care au trecut în ultimul timp pe la Secţia ATI, deoarece acestora nu li s-au făcut radiografii pulmonare în cadrul controlului contacţilor. Medicii nu au considerat necesar acest lucru, deoarece, susţin ei, în cazul celor trei cadre sanitare nu este vorba despre o formă contagioasă a bolii. "S-a făcut controlul contacţilor referitor la colectivul profesional. La pacienţi nu s-a făcut, pentru că cele trei cazuri de tuberculoză care au apărut acolo nu sunt forme contagioase. Concret, două sunt pleurezii, iar unul este cu leziuni minime şi examenul de spută a fost negativ. Fiind un focar cu 3 cazuri, am anunţat Sanepidul, acestea sunt reglementările. În momentul în care apar 3 cazuri într-o colectivitate, într-un focar, atunci necesită nişte măsuri în plus, de extindere a anchetei epidemiologice, să vezi dacă nu cumva este acolo o sursă de infecţie", a spus dr. Maria Tichescu, coordonator judeţean al Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT). Sursa citată a mai arătat că 99% din populaţia ţării noastre are bacilul Koch, dar nu toată lumea face boala şi că, din numărul total de contacţi, maxim 10% pot face TBC în următorii doi ani. În ultimul timp, la Brăila s-a înregistrat un trend descendent al cazurilor de tuberculoză, iar numărul bolnavilor este sub media pe ţară.
Brancardier de la Blocul Operator, în comă
Un alt caz de îmbolnăvire a personalului de la Spitalul Judeţean cu boală contagioasă este al unui brancardier de la Blocul Operator. Prin natura meseriei, bărbatul venea în contact şi cu pacienţii de la Terapie Intensivă, pe care îi transporta după ce sufereau intervenţiile chirurgicale. "Pacientul, în vârstă de 47 de ani, este angajat al Spitalului Judeţean, a fost internat în data de 8 ianuarie în Secţia de Boli Infecţioase, cu diagnosticul meningoencefalită. A fost transferat, în data de 11 ianuarie, la secţia Terapie Intensivă", a precizat dr. Gavrilescu. Directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Mihail Iugulescu, s-a arătat rezervat cu privire la însănătoşirea brancardierului. "Meningoencefalita s-a suprapus în acest caz peste un organism foarte tarat, bolnavul mai are hepatita C decompensată. Pronosticul este rezervat, bolnavul este în comă profundă", a precizat dr. Iugulescu.