• este vorba despre un medic, cinci asistente şi patru infirmiere • managerul Spitalului Judeţean, dr. Delia Râşnoveanu, ne-a declarat că au fost izolaţi angajaţii bolnavi, iar secţia de Anestezie Terapie Intensivă a fost dezinfectată şi activitatea medicală continuă
Dacă pe 3 noiembrie erau trei cazuri Covid-19 în rândul angajaţilor de pe secţia de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, iată că ieri, 5 noiembrie, numărul cazurilor Covid-19 a ajuns la 10. De altfel, miercuri după-amiaza, într-o sesizare primită la redacţie, un angajat al spitalului reclama faptul că cei din conducere ascund informaţii, fiind de fapt 10 cazuri Covid-19 în rândul angajaţilor. Mai mult, angajatul spitalului reclama faptul că nu s-a făcut o dezinfecţie serioasă la ATI, în condiţiile în care activitatea se desfăşoară în continuare.
Contactată de redactorii “Obiectiv”, managerul SJU Brăila, dr. Delia Râşnoveanu, a recunoscut că este un focar la ATI şi că numărul de cazuri în rândul angajaţilor a crescut în doar două zile de la 3 la 10, însă angajaţii nu au contactat virusul din spital, ci prin transmitere comunitară. Pe de altă parte, aceasta susţine că s-a făcut dezinfecţie, şi se face constant.
“Marţi erau internaţi vreo 2 sau 3, acum cazurile au crescut. Sunt izolaţi la domiciliu persoanele confirmate, s-a făcut anchetă epidemiologică, contacţii sunt supravegheaţi în continuare şi aşteptăm să vedem dacă se va mai întâmpla ceva, dacă mai apar cazuri sau nu, că e posibil să se întâmple acest lucru. Am declarat focar la DSP, dar nu este focar pe ATI Covid, ci pe ATI-ul mare. Şi sunt persoane care s-au infectat în afara spitalului. O singură persoană pot să o leg de ceva legat de spital, dar mai aştept până să confirm dacă e aşa s-au nu. S-a făcut dezinfectare şi activitatea continuă la ATI. Sunt 6 medici care asigură activitatea medicală. Nu se închide ATI-ul, avem suficient personal şi am suplinit acolo unde este nevoie şi ne descurcăm deocamdată”, ne-a declarat aceasta.
Întrebată dacă au fost identificaţi contacţii direcţi ai angajaţilor infectaţi şi trimişi în izolare, managerul Delia Râşnoveanu a spus că nu a fost cazul. “Definiţia de caz defineşte contactul direct persoana care nu poartă echipamentul de protecţie. Ori, ei au spus toţi că au purtat echipamentul de protecţie. E posibil să mai apară cazuri numai că trebuie să vedem dacă sunt legate de spital sau s-au îmbolnăvit din altă parte”.